Espoon Kiviruukista kasvavan cleantechin uusi vetovoima-alue – valtteina saavutettavuus ja klusterin muut toimijat

Espoon Kivenlahden kainalossa sijaitseva Kiviruukki saa lähivuosina uuden elämän tuoden alueelle innovatiivista elinvoimaa ja vetovoimaa. Mukana on myös NCC:n ainutlaatuinen puhtaan teknologian kiinteistökehityskohde Cleantech Garden.

Espoon Kiviruukki on merelliseen Kivenlahteen verrattuna vähemmän tunnettu, rouhea teollisuusalue. Joulukuuhun 2022 asti eteläisen Kivenlahden ja pohjoisen Kiviruukin alueet erotti toisistaan Länsiväylä, kunnes länsimetro muutti kaiken.

– Metron merkitys joukkoliikenteen solmukohtana sekä alueen kasvun ja kehityksen kannalta on huomattava. Alueen helppo saavutettavuus yhdistää läntisen Espoon lähemmäs myös Helsingin kantakaupunkia. Espoonlahden keskuksesta Kivenlahteen pääsee muutamassa minuutissa ja Helsingistäkin vajaassa puolessa tunnissa, kaupunkiympäristön toimialalla työskentelevä Espoonlahden alueen projektijohtaja Hilkka Julkunen kertoo.

NCC

Suunnitteilla oleva Cleantech Garden sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Kivenlahden metroasemasta.

Valtaosa Kiviruukista sijaitsee alle kilometrin metrolta

Lähitulevaisuudessa tilanne vain paranee. Kun Kivenlahden uusi liikekeskus ja metroaseman toinen sisäänkäynti lähivuosina valmistuvat Höyrylaivantien varteen, Länsiväylän alittavaa kevyenliikenteen väylää pitkin Kiviruukkiin on vain lyhyt kävelymatka. Valtaosa tulevasta Kiviruukin alueesta sijaitsee alle kilometrin etäisyydellä metroasemasta.

Kiviruukin osayleiskaavan mukaan metron läntisimpään päähän luodaan nykyiselle teollisuus- ja työpaikka-alueelle monipuolista kaupunkia, jonka myötä Kiviruukista tulee keskeinen osa Kivenlahtea. Tavoitteena on viihtyisä ja monipuolinen kaupunkirakenne, jonka suunnittelussa huomioidaan Espoon kaupungin kestävän kehityksen ja hiilineutraaliuden tavoitteet.

Hilkka Julkunen

Espoon kaupunkiympäristön toimialalla työskentelevä Espoonlahden alueen projektijohtaja Hilkka Julkunen korostaa metron suurta merkitystä Kiviruukin alueelle.

– Kiviruukkiin rakennettavat puistot ja virkistysreitit liittyvät muihin virkistysalueisiin kuten Keskuspuistoon. Länsiväylän tuleva alikulkuväylä puolestaan avaa kevyenliikenteen yhteydet Espoon rantaraitille asti. Alueen urbaaniksi sydämeksi rakentuu Kiviruukinaukio, jonka ympärille on suunniteltu muun muassa kivijalkaliiketiloja ja muita palveluja, Julkunen kuvailee.

”Espoo näkee Cleantech Gardenin kiinnostavana hankkeena”

Espoo kasvaa keskimäärin 5000 asukkaalla vuosittain. Julkusen mukaan on luontevaa, että muuttoliike ja rakentaminen sekä asumisen ja työpaikkojen uudet mahdollisuudet asettuvat raideliikenteen varrelle.

– Kiviruukki vetää jatkossa puoleensa sekä yrityksiä että asukkaita, Julkunen sanoo.

Kiviruukin alueelle arvioidaan asettuvan noin 9000 asukasta ja 3000 työpaikkaa. Työpaikkojen nykyinen teollisuus- ja varastoaluepainotteisuus tosin vaihtuu osaamisintensiiviseksi. Kiviruukista kasvaa houkutteleva ja elinvoimainen työpaikkojen, asumisen ja opiskelemisen alue, jonne on helppo tulla.

Kiviruukki, NCC

Tuotekehitystilan lisäksi Cleantech Garden tarjoaa runsaasti käytännöllistä toimitilaa.

NCC:n kehityskohteena alueelle suunnitellaan maailmanlaajuista yritysten, tutkimuksen ja oppimisen osaamiskeskittymää, Cleantech Gardenin kampusaluetta.

– Espoon kaupunki näkee Cleantech Gardenin kiinnostavana hankkeena, joka tarjoaa yhdistelmän vetovoimaisia toimitiloja, työpaikkoja ja opiskelupaikkoja. Kokonaisuus tuo yhteen uusia ihmisiä ja uudenlaista näkökulmaa, jonka myötä kehitetään ja luodaan uusia innovaatiota, Julkunen tuumii.

”Maailma tarvitsee kiperissä kysymyksissä puhdasta teknologiaa”

Puhdas teknologia eli cleantech on maailmanlaajuisesti jo nyt biljoonien eurojen toimiala. Kysynnän ennustetaan kasvavan tulevaisuudessa entisestään.

– Maailma tarvitsee kiperien kysymysten edessä puhdasta teknologiaa enemmän kuin koskaan. Koska puhtaan teknologian yritysten kannattaa tehdä yhteistyötä ja kehittyä yhdessä, Kiviruukkiin on kasvamassa cleantech-keskittymä siellä jo toimivan Pohjoismaiden suurimman bio- ja kiertotalouden tutkimuslaitoksen, VTT Bioruukin ympärille, projektipäällikkö Jarno Ollitervo NCC:ltä sanoo.

Kiviruukki, NCC

Cleantech Gardenin ensimmäisen vaiheen tavoitevalmistuminen on vuonna 2025.

– Vaiheittain rakentuva bio- ja kiertotalouden keskittymä tuo samalle kampukselle kansainvälisen puhtaan teknologian huippuosaamisen, alan edelläkävijäyritykset sekä tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen. Kärkiteemoja ovat liikkumisen ratkaisut, biomassaan perustuva kiertotalous, kestävä ruokajärjestelmä sekä hiilineutraali energiatalous.

Tuotekehitystilan lisäksi Cleantech Garden tarjoaa suunnitelmien mukaan runsaasti käytännöllistä toimitilaa. Rakentamisessa käytetään vähähiilisiä ratkaisuja, ja rakennuksen energia tulee pääosin maalämmöstä. Rakennus suunnitellaan NCC:lle tuttuun tapaan korkeatasoiseen BREEAM Excellent -ympäristöluokkaan.

Mikä Cleantech Garden?

  • NCC suunnittelee Espoon Kiviruukin alueelle Cleantech Garden -kiinteistökehityskohdetta, joka on suunnattu tuotekehitys-, laboratorio- ja toimitilaa etsiville yrityksille.
  • Vaiheittain rakentuva Cleantech Garden tuo samalle kampukselle merkittävimmät puhtaaseen teknologiaan keskittyvät yritykset, tutkimuksen ja opetuksen.
  • Kärkiteemoja ovat liikkumisen ratkaisut, biomassaan perustuva kiertotalous, kestävä ruokajärjestelmä sekä hiilineutraali energiatalous.
  • Kampuksen osana toimivat lisäksi Omnia, Espoon kaupunki sekä nykyinen VTT Bioruukki.
  • Kampuksen sydämenä toimii kaikille avoin tapahtumapaikka Garden, jossa voi tutustua puhtaan teknologian innovaatioihin.
  • Tuotekehitystilan lisäksi rakennuksessa on tarjolla runsaasti käytännöllistä toimistotilaa.
  • Cleantech Garden suunnitellaan korkeatasoiseen BREEAM Excellent -ympäristöluokkaan.
  • Lue lisää: https://www.ncc.fi/toimitilat/cleantech-garden/

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.