NCC on Suomen toimistohankkeiden BREEAM-mestari

NCC on toimitilojen BREEAM Excellent -tason ympäristösertifioinnin ykkönen. NCC:llä BREEAM Excellent -tason toimistotaloja on yhteensä jo kuusi ja kahdella talolla on suunnitteluvaiheen sertifiointi. Suomessa on kaikkiaan kahdeksan valmista toimistohanketta, joilla on BREEAM Excellent -sertifiointi.

NCC Property Developmentin toimistokehityshankkeissa BREEAM Excellent on jo vakiintunut ympäristösertifioinnin taso, joka asetetaan tavoitteeksi heti hankkeen alussa. Sertifikaatin saaminen ei silti ole pelkkää rutiinia, vaan sertifioinnin toiseksi korkein taso vaatii valtavasti hankkeen yksilöllisiin ominaisuuksiin kohdistuvaa räätälöityä työtä suunnittelusta toteutukseen. NCC:lle vastuullisuus on kuitenkin arvo, josta ei tingitä. Samoilla linjoilla ovat nykyaikaiset sijoittajat.

– Tänä päivänä halutaan rakentaa sellaisia sijoitussalkkuja, joissa vastuullisuusarvot ovat tukevasti mukana. Voidaan jopa sanoa, että ilman ympäristösertifikaattia uudiskohde ei investoijia kiinnosta eikä investointia tehdä, NCC:n kiinteistökehittäjä Heikki Alén kertoo.

Excellent on kunnianhimoinen taso

Excellent on vaativan BREEAM-luokituksen viisiportaisen asteikon toiseksi ylin taso. Excellentin saavuttamiseksi tulee täyttää vähintään 70 % vaativan luokituksen maksimipisteistä ja useimmiten tarvitaan myös innovaatiopisteitä.

– BREEAM on 10 pääkohdan jättimäinen prosessi, mikä ohjaa koko hanketta. BREEAMissa huomioidaan tietysti ekologinen näkökulma, mutta myös ekonominen ja sosiaalinen näkökulma. BREEAMin lisäksi omat kestävyystavoitteemme nostavat rimaa entistä korkeammalle, NCC:n kehityshippi Eelis Rytkönen sanoo.

NCC:n BREEAM Excellent -hankkeet ovat alan edelläkävijöitä muiden muassa materiaalitehokkuudessa, työmaatoimintojen ja hankintojen vastuullisuudessa, hiilijalanjälkilaskennassa, elinkaarikustannusten huomioinnissa, tontin ekologian kehittämisessä sekä kohteen monikäyttöisyydessä ja muuntojoustavuudessa.

Myös koko elinkaaren energiatehokkuus ja vähähiilinen ja uusiutuva energiantuotanto ovat Excellent-kohteissa automaattisesti mukana. Ilmastonmuutosriskien hallinnassa on arkkitehti- ja rakennesuunnittelussa huomioitu ja varauduttu esimerkiksi erilaisiin tulvariskeihin, tulevaisuuden lämpenemisriskeihin, sademäärien kasvuun ja kosteusolosuhteiden muutoksiin.

Yksi yli Excellentin

BREEAM-luokituksessa yksi taso on vielä ylitse Excellentin, mutta sen saaminen on jo niin haastavaa, että Suomessa NCC:llä on tähän mennessä yksi toimistohanke sitä tavoittelemassa: We Land Helsingin Ruoholahdessa. Se on jo nyt rakennusvaiheessa saanut suunnitteluvaiheen BREEAM Outstanding -sertifioinnin. Lopullista sertifiointia haetaan rakennuksen valmistuttua.

– BREEAMin Outstanding -taso on mahdollista joissain tietyissä kehityskohteissamme jatkossakin, mutta Excellent-taso on lähtökohta kaikille hankkeillemme, Eelis Rytkönen toteaa.

OOPS Espoo

OOPS’in viime vuonna valmistuneille A- ja B-rakennuksille myönnettiin helmikuussa 2022 BREEAM Excellent -ympäristösertifikaatti.

BREEAM Excellent -sertifiointi

Suomen BREEAM Excellent -toimistohankkeista 6/8 on NCC:n hankkeita:

Lisäksi NCC:llä on 2/4 kaikista Suomen toimistohankkeiden suunnitteluvaiheen BREEAM Excellent -sertifioinneista:

Lue lisää: https://www.ncc.fi/toimitilat/

 

BREEAM on BRE:n rekisteröity tavaramerkki (Building Research Establishment Ltd, yhteisön tavaramerkki E5778551). BREEAM-merkkien, -logojen ja -tunnusten tekijänoikeudet kuuluvat BRE:lle, ja niiden toisintaminen on luvanvaraista.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.