– Ruoholahdessa tapahtuu juuri nyt paljon täydennysrakentamisen myötä. Alue on kokemassa ensimmäistä päivitystään. Kaupunkisuunnittelun visiona on kehittää Ruoholahtea edelleen yritysten ja toimistojen alueena, mutta tuoda alueelle myös asuntoja, Tuomo Sipilä sanoo.
– Ruoholahden sijainti osana kantakaupunkia on alueen suurimpia vahvuuksia ja tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Helsingin kaupungin visio alueen kehittämisestä näyttää suunnan, mihin mennään, mutta lisäksi tarvitaan herkkyyttä reagoida maailman muutoksiin.
We Land on juuri sitä, mitä nyt tarvitaan
– Korona, Ukrainan sota ja paljon puhuttava energiakriisi vaikuttavat tänä päivänä tapaan tehdä töitä. Tuhannen taalan kysymys kuuluukin, miten työntekijät houkutellaan etätöistä takaisin toimistoille – ja millaisiin toimistoihin, Sipilä tuumii.
Ruoholahti kehittyy perinteisestä toimistovyöhykkeestä yhä klassisemmaksi osaksi kantakaupunkia. NCC:n kehityshanke We Land asettuu keskeiselle paikalle laajentaen Ruoholahden ydintä kauppakeskuksesta ja metroasemalta länteen kohti Kaapelitehdasta.
– Kiinteistökehittäjillä on alueella suuri rooli. Kaupungin tehtävänä on asettaa reunaehdot ja mahdollistaa kehitys. We Land on kestävän kehityksen arvoineen ja hienoine arkkitehtuureineen merkittävä asia koko Ruoholahden vetovoimaa ajatellen, Sipilä kertoo.
– We Land murtaa perinteistä näkemystä ”vain toimistosta” uudenlaisena openhouse-kohteena avaten ovensa kaupunkilaisille, elävöittäen kaupunkikuvaa ja tuoden alueelle uusia palveluita. Se on juuri sitä, mitä tänä päivänä tarvitaan.
Voiko töihin mennä veneellä tai suppaillen?
Ruoholahden kehittämisen pääpaino on työpaikkojen ja palvelujen kehittämisessä, asukkaitakaan unohtamatta. Tilastotietojen mukaan Ruoholahdessa asuu noin 3000, mutta naapuri-Jätkäsaaressa jo noin 14 000 asukasta. Toiseen naapuriin, Hernesaareen, on kaavailtu koteja yli 7000 asukkaalle.
– Ruoholahdessa työpaikkoja on noin 15 000 eli viisinkertainen määrä asukaslukuun nähden. Kaupungin tavoitteena on, että Ruoholahdesta kasvaa jatkossa yhä enemmän virka-ajan ulkopuolella sykkivä alue, Sipilä toteaa.
– Alueen saavutettavuus osana kantakaupunkia on erinomainen raitiovaunun, metron ja edelleen kehittyvien kevyenliikenteenväylien ja pysäköintipalvelujen ansiosta. Kannattaa myös muistaa, että läheltä löytyy yksi Euroopan vilkkaimmista satamista.
Ruoholahden pikantteihin yksityiskohtiin kuuluu sekin, että töihin voi tulla vaikka veneellä tai suppaillen. Rauhallinen, vehreä ja viihtyisä Ruoholahti on Sipilän mukaan hyvä esimerkki onnistuneesta kehittämisestä ja sekoittuneesta kaupunkirakenteesta.
Naapurustossa on keksitty jopa kännykkä
We Landin naapurustosta löytyy Suomen suurin kulttuurikeskus, Kaapelitehdas, joka on toiminut viiden hehtaarin rouhean tehdasmiljöön voimin Ruoholahdessa jo vuodesta 1991. Kaapelitehtaalla on noin 350 vuokralaista ja se on noin tuhannen ihmisen päivittäinen työpaikka.
– Kaapelitehtaalla toimii mm. Tanssin talo, museoita, sirkus- ja performanssitoimijoita, gallerioita, studioita, ateljeita, suunnittelutoimistoja, käsityöläisiä, radioasemia, putiikkeja, ravintoloita ja kahviloilta, Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari kertoo.
Vuonna 1954 valmistunut Kaapelitehdas oli aikanaan Suomen suurin rakennus. Sen uumenissa on valmistettu kaapelia, jota on viety ympäri maailmaa, ja siellä on toiminut myös Suomen ensimmäinen supertietokone.
– Meillä on rikas teollinen historia. Moni ei tiedä, että kännykkä keksittiin C-rapun viidennessä kerroksessa. Kaapelitehtaalla toimi myös maailman ensimmäinen yleinen kirjasto, joka tarjosi Internet-yhteyksiä asiakkaille, Huotari sanoo.
– Olemme ylpeitä historiastamme, nykypäivästämme ja tulevaisuudestamme. Kaapelitehdas ei ole koskaan valmis, koska se kehittyy koko ajan. Kulttuuripalvelut ovat kaupunkilaisille tärkeä voimavara. Meillä on tarjota kaikkea kaikille. On hienoa, että alue kehittyy nyt We Landin myötä.
Kulttuuria ja ruokaa mahan täydestä
Keväällä 2024 valmistuva We Land tuo tullessaan työpaikkoja ja yritysten nykypäivän tarpeiden mukaan muokkautuvia toimitiloja, mutta myös uutta elämää koko alueelle ravintoloineen, kahviloineen, palveluineen sekä autopaikkoineen ja pyöräparkkeineen. We Land tekee arjesta sujuvaa työelämään erikoistuneiden Concierge-palveluiden eli Charlien avulla.
– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että talossa on luotettu asioiden hoitaja, joka hoitaa asioita työntekijöiden puolesta. We Land elää virka-ajan ulkopuolellakin ja tarjoaa kohtaamis- ja tapahtumapaikkoja sekä vuokrattavaa tilaa järjestää vaikka näyttelyitä tai joogatunteja, NCC:n kiinteistökehittäjä Heikki Alén kertoo.
Vuonna 2019 alkunsa saanut kehityshanke on aikaansa edellä. Vastuullisuus on kiinteistökehityksen kantava voima niin sijoittajien salkuissa kuin vuokralaisten valinnoissa. We Land tekee historiaa jo rakenteilla ollessaan: kohteelle myönnettiin helmikuussa BREEAM-ympäristöluokituksen korkein Outstanding-tasoa ensimmäisenä Suomessa.
Palaute vuokralaisilta ja tiloista kiinnostuneilta on Alénin mukaan kiitettävää. Eikä ihme: kehittyvä Ruoholahti ja We Land tarjoavat ainutlaatuisen kokonaisuuden Kaapelitehtaan ja Ruoholahden kauppakeskuksen välimaastossa.
Top 5
- Saavutettavuus – metro, raitiovaunu, kevyenliikenteenväylät, pysäköintipalvelut
- Sijainti – osa Helsingin kantakaupunkia
- Lähellä kaikkea – päärautatieasema kahden metropysäkin päässä
- Palvelut – kauppoja, kahviloita, ravintoloita ja kulttuuria
- We Land – Ruoholahden uusi ulottuvuus