Yhteistyön toimintakulttuuri saattaa kuulostaa helpolta, mutta se ei toteudu itsestään – 3 keinoa, joilla NCC:llä edistetään ”Rakenna yhdessä” -periaatetta

Mitä yhdessä rakentaminen tarkoittaa NCC:llä ja kuinka me edistämme yhteistyön kulttuuria? Miksi se on korjausrakentamisen työpäällikkö Markolle tärkeää? Entä millaisia haasteita Markolle on tullut vastaan yhdessä rakentamisen tiimoilta?

Mitä yhdessä rakentaminen tarkoittaa NCC:llä ja kuinka me edistämme yhteistyön kulttuuria? Miksi se on korjausrakentamisen työpäällikkö Markolle tärkeää? Entä millaisia haasteita Markolle on tullut vastaan yhdessä rakentamisen tiimoilta?

Tästä käynnistyy neliosainen blogisarja, jossa tutustumme NCC:n neljään keskeiseen periaatteeseen:

Yhdessä rakentamisen periaate tarjoaa enemmän osaamista rakentajien käyttöön

Moni meistä haluaa ratkoa annetut tehtävät itsenäisesti, sillä se tuntuu usein tehokkaimmalta ja palkitsevimmalta tavalta toimia. Työpäällikkömme Marko sen sijaan kannustaa hyödyntämään työssä kollegoiden apua ja verkostoja.

– Kun on tottunut tekemään asiat itselleen tutulla tavalla, voi yhdessä tekeminen tuntua joskus jopa rankalta, vaikka siitä saisi paljon irti. Rakenna yhdessä -periaatteen mukaisesti voimme ratkoa erilaisia rakentamiseen liittyviä haasteita yli yksikkörajojen, Marko suosittelee.

Tästä hän muistuttaa säännöllisesti esimerkiksi kehityskeskusteluissa, sillä NCC:läisillä on rutkasti vaativien rakennushankkeiden osaamista, jota voidaan valjastaa hyödyksi kaikille talossa työskenteleville.

NCC työpäällikkö Marko kannustaa yhdessä rakentamiseen

Yhdessä rakentaminen edellyttää epätäydellisyyden näyttämistä työpaikalla – kaikkea ei tarvitse oppia oman kantapään kautta

Markon mukaan ”Rakenna yhdessä” -toimintatapa vaatii, että olemme valmiita tunnustamaan erehdyksemme, vaikka se kirpaisisi.

– Rakennusalalla on tyypillistä, ettei virheistä uskalleta puhua, mutta se voisi rikastuttaa koko yrityksen ajattelua. Kukaan meistä ei ole täydellinen ja voisimme oppia toistemme virheistä, Marko pohtii.

On inhimillistä etsiä syyllistä, kun kömmähdyksiä sattuu. NCC:llä sen sijaan pyritään tietoisesti keskittymään virheiden korjaamiseen.

– Ymmärrän sen olevan monille iso muutos, joka ei tapahdu hetkessä, mutta yritän esihenkilönä muuttaa sitä omalla esimerkilläni nostamalla oman käteni tarvittaessa pystyyn virheen merkiksi, Marko kuvailee.

NCC:n pyrkimyksenä on, että tulevaisuudessa ”Rakenna yhdessä” tarkoittaisi myös aktiivista sisäistä liikkuvuutta

Marko kokee sisäisen liikkuvuuden olevan tärkeä osa yhdessä rakentamisen kulttuuria. Toisinaan yrityksen muissa projekteissa tai yksiköissä oman tiimiläisen osaamiselle ilmaantuu kipeämpi tarve. Esimerkiksi hänen korjausrakentamisen tiimistään on siirtynyt osaajia toimitilarakentamiseen.

– Tietysti minun on vaikeaa luopua hyvistä osaajista, mutta pyrin katsomaan yrityksen kokonaiskuvaa. Jos tiimiläiseni asiantuntemusta voidaan hyödyntää toisen toimialan hankkeessa, rikastuttaa se loppujen lopuksi meidän kaikkien yhteisiä tavoitteita, hän painottaa.

NCC:llä pohditaankin parhaimmillaan, kuinka sisäistä liikkuvuutta voitaisiin edistää Suomessa ja saada osaamista yhä laajemmin käyttöön NCC:n pohjoismaisissa verkostoissa.

– Mielestäni esihenkilöillä on mitä parhain asema toimia tässä yhteistyön kulttuurin rooliesimerkkeinä, ja se vaatii sitoutumista ihan meiltä jokaiselta, Marko kiteyttää.

 

Lue myös:

Merkittävät toimintatapojen uudistukset saivat Mikon palaamaan NCC:lle – Tältä muutos näyttää asuntorakentamisessa työmaainsinöörin silmin >>

Kuinka estää liikennekaaos ja tarvikkeiden katoaminen työmaalla? Tältä näyttää ratkaisu logistiikan haasteisiin NCC:n työmaalla >>

 

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


  • Piia Kauppinen

    17 tammikuuta, 2023 05:03

    Kiitos Marko hyvästä plogista, rakennamme yhdessä. Työntekijöiden liikuttavuutta helpottaa heidän osaamisensa/koulutuksen kartoittaminen luettavaan muotoon. Työnsuorittajalla löytyy taskussaan moni-osaamista ncc:llä mitä hyödynnetään oikeastaan aika paikallisesti vielä.