Merkittävät toimintatapojen uudistukset saivat Mikon palaamaan NCC:lle – Tältä muutos näyttää asuntorakentamisessa työmaainsinöörin silmin

Samoihin aikoihin, kun työmaainsinööri Mikko lähti NCC:ltä viisi vuotta sitten jatko-opintoihin, NCC:n asuntorakentamisen yksikössä alkoi sinnikäs kehitystyö kohti kestävämpiä työtapoja ja kannattavampaa liiketoimintaa. Vuosi sitten Mikko palasi NCC:lle takaisin. Mikä talossa on konkreettisesti muuttunut?

Asuntorakentamisen huolellinen tarjoustoiminta ja määrätietoinen riskienhallinta houkuttelivat Mikon takaisin NCC:lle

Merkittävimpänä kehitysaskeleena Mikko näkee asuntorakentamisen yksikön pureutumisen tarjoustoimintaan. Käytännössä se tarkoittaa huolellista projektivalintaa. Tavoitteena on tunnistaa tarjottavien kohteiden keskuudesta parhaiten NCC:n vahvuusalueisiin osuvat kohteet ja keskittyä niihin.

”Olen ollut viimeisen vuoden aikana kolmen kohteen tarjouslaskennassa mukana ja sen perusteella koen, että nyt protokolla toimii”, Mikko sanoo päättäväisesti.

Tähän on melko yksinkertaiset syyt. NCC:llä on lisätty aikaa tarjousten valmisteluun, ja tuotannon ammattilaisten syväosaaminen valjastetaan käyttöön jo tarjousvaiheessa.

”Mitä huolellisemmin ennakkosuunnittelu on tehty, sitä vähemmän yllätyksiä on odotettavissa työmaan aikana.”

”Näin tunnistamme potentiaalisia riskejä ja mahdollisuuksia tarjottavasta kohteesta”, Mikko listaa esimerkkejä edistysaskelista.

Vaikka urakointiin liittyviä riskejä ei voida täysin poistaa, työmaainsinöörinä Mikko kokee elintärkeänä varmistaa jo suunnitteluvaiheessa, että tuotanto on realistista toteuttaa laadituilla suunnitelmilla. Mitä huolellisemmin ennakkosuunnittelu on tehty, sitä vähemmän yllätyksiä on odotettavissa työmaan aikana.

”Koen ylpeyttä siitä, että voin työskennellä kannattavassa ja kestävässä rakentamisessa, jolle on tilausta markkinoilla”, Mikko kuvailee.

Asuntorakentamisen kohteissa on lisätty väljyyttä työmaiden aikataulutukseen ja resursointiin

Urakoiden aikataulusuunnittelussa huomioidaan aiempaa enemmän pelivaraa ja vanhoista sudenkuopista on otettu opiksi. Aiempien urakoiden toteumat toimivat arvokkaana ohjenuorana realististen aikataulujen suunnittelussa.

”Teemme töitä järjellä, eikä työn tekemisen tapa ole tulipalokiire. Siten pystyn tekemään työni huolellisesti ja tuottavasti”, Mikko sanoo.

Mikkoa kuunnellessa tuleekin vakuuttuneeksi vankasta hallinnan tunteesta, joka Mikolla vallitsee omassa työssään. Jos työn tekemisen tapa tiimissä on näyttänyt vaivihkaa luisuvan hätiköinnin puolelle, esihenkilöt ovat reagoineet hälytysmerkkeihin pikaisesti.

”Kun olen kertonut kasvavasta työkuormasta, esihenkilöni on jakanut tehtäviäni muille tiimiläisille jo muutamassa päivässä ja varmistanut, että pystyn keskittymään oleellisiin tehtäviin”, Mikko kertoo.

Lisäksi asuntorakentamisen kohteisiin on mitoitettu resursseja riittävästi. Jos tyypillisesti työmaalla työskentelisi yksi työmaainsinööri, NCC:llä nimetään nykyisin kaksi henkilöä.

NCC työmaainsinööri Mikko asuntorakentaminen

NCC:n työmaainsinööri Mikon seuraava kohde sijaitsee Helsingin Laajasalossa. Alueelle rakentuu kolme kerrostaloa ja autohalli, yhteensä 143 asuntoa. Rakennusalan yleisistä käytännöistä poiketen kohteeseen on nimetty työmaainsinöörejä kaksin kappalein.

Panostus osaamisen kehittämiseen ei aina näy päälle päin, mutta varmistaa työn sujuvuuden vaativissa asuntorakentamisen rakennushankkeissa

Mikko arvioi, että onnistuneen kehityskulun perimmäisenä salaisuutena on pitkäjänteinen panostus NCC:läisten ammattitaitoon. Hänen hommansa työmaainsinöörinä soljuvat näppärästi, kun kollegoidenkin osaaminen on korkealla tasolla.

”Meillä ei laiteta työntekijöitä paikkoihin, joihin he eivät ole valmiita.”

”Osaamisen perusta kasvaa parhaiten työmaalla vasaran varressa ja laastia valmistaessa. Näiden taitojen päälle NCC:n asuntorakentamisessa rakennetaan ammattitaitoa pikkuhiljaa. Meillä ei laiteta työntekijöitä paikkoihin, joihin he eivät ole valmiita”, hän painottaa.

Lisäksi Mikko muistuttaa, että kokeneellakin konkarilla on tilaa kirittää ja ylläpitää taitojaan pitkin työuraa. Esimerkiksi hän itse osallistuu parhaillaan tuotannonjohdon koulutusohjelmaan, joka on NCC:llä yksi monista satsauksista vaativien rakennushankkeiden hallintaan.

”Vaikka monella rakennusalan osaajalla on kunnianhimoa ja halua edetä uralla nopeasti, toivoisin, että jokainen saisi kasvattaa ammattitaitoaan rauhassa. Täällä siihen on mahdollisuus”, Mikko puhuu maltin puolesta.

 

Lue myös:

Yhteistyön toimintakulttuuri saattaa kuulostaa helpolta, mutta se ei toteudu itsestään – 3 keinoa, joilla NCC:llä edistetään ”Rakenna yhdessä” -periaatetta >>

Kolme tärkeää taitoa, joita suunnittelupäällikkö pääsee kartuttamaan koulurakentamisen parissa NCC:llä >>

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.