Mitä “Toimi vastuullisesti’’ tarkoittaa meillä NCC:llä? Entä miten vastuullisuus konkretisoituu työmaillamme? Työpäällikkömme Timo raottaa, miten hän johtaa työnjohtajien tiimiään työskentelemään vastuullisesti ja mitä pahimmillaan voisi tapahtua ilman vastuullisen toimintakulttuurin periaatteita.
Tämä on toinen osa neliosaisesta juttusarjastamme, jossa tutustumme NCC:n neljään keskeiseen toimintatapaan:
- Rakennamme yhdessä
- Toimi vastuullisesti
- Meillä on intohimona onnistua
- Toteutamme ja seuraamme
NCC:llä ei kannusteta uhkarohkeisiin sankaritekoihin, vaan harkittuihin ja hallittaviin riskeihin
Vastuullisuus NCC:llä näkyy esimerkiksi merkittävinä panostuksina työturvallisuuteen. NCC:n työmaita onkin palkittu useampina vuosina kärkipaikoilla alan työturvallisuuskilpailuissa. Aiempien ansioiden varaan ei voi kuitenkaan tuudittautua, vaan ponnisteluita turvallisen työn eteen on tehtävä päivittäin.
– Siisteyden ja työturvallisuuden ansiosta vaativatkin työmaat ovat hallittavampia. Kun työmaa on järjestyksessä, toimimme tehokkaammin ja saamme parempia tuloksia, kertoo työpäällikkömme Timo.
Vastuullisuus tarkoittaa NCC:llä yhtä lailla liiketoimintariskien ennakointia. Punnitsemme huolellisesti hankkeidemme suunnittelua, kannattavuutta ja toteutusta. Se tarkoittaa esimerkiksi, että kiinnitämme kuhunkin hankkeeseen riittävän monta ammattilaista ja varaamme hankkeiden aikatauluihin riittävästi pelivaraa.
– Itselleni tärkeintä on, että pidämme toisistamme huolta töissä, otamme vastuuta omista teoistamme ja yhteisestä projektista. Toimimme rehellisesti ja toimitamme sovitun mukaisen lopputuloksen. Emme jää katsomaan sivusta, jos kenellä tahansa osapuolella hankkeessa on haastavaa, Timo sanoo.
Vastuullisesta toimintatavasta on kiistämätöntä hyötyä rakennushankkeen jokaiselle osapuolelle
Timo luettelee useita etuja, joita vastuullinen toimintakulttuuri tuo hänen omaan työhönsä.
Esimerkiksi pitkät työsuhteet, vakiintuneet työporukat ja monet pitkäaikaiset asiakkuudet sujuvoittavat arkea. Tälläkin hetkellä Timo luotsaa uudisrakennushanketta Aalto-yliopistokiinteistöille, joille NCC on peruskorjannut useita kiinteistöjä.
Yksi merkittävä etu on, että Timon työaikaa ei juuri kulu riitojen selvittelyyn, sillä NCC on linjannut toimivansa rehellisesti ja avoimesti hankkeen kaikkien osapuolten kanssa.
– Kun avoimuus jatkuu läpi hankkeen – aina tilaajasta meidän kautta läpi toimittajaketjun – se helpottaa minua jokapäiväisessä työssäni. Ei tule turhia vääntöjä, Timo summaa.
Jos vastuullisuus ei olisi osa NCC:n strategista ydintoimintaa, kärsijöitä olisivat ainakin rakentamisen laatu, ympäristö, asiakkaat ja NCC:n projekteissa työskentelevät ihmiset.
– Jos työmaalla ei huolehdittaisi työturvallisuudesta, se johtaisi potentiaalisiin vaaratilanteisiin ja tapaturmiin. Jos työmaat eivät olisi kunnossa ja siistejä, se aiheuttaisi tehottomuutta sekä huonoa ilmapiiriä työmaalla, Timo aprikoi.
Miksi vastuullisuus rakentamisessa ei toteudu “noin vain” sormia napsauttamalla?
Timon mukaan vastuullisuuden suurin haaste rakennustyömailla vaikuttaa olevan monelle rakentajalle tuttu kurimus, tiukka aikataulupaine.
– Kiire ja vastuullisuus eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois. Kun useampi tiimiläinen esimerkiksi sairastuu yhtä aikaa, me huolehdimme toistemme työtehtävistä, jotta kukin voi rauhassa palautua. Se on meidän toimintatapojemme mukaista toimintaa ja välittämistä kollegoidemme hyvinvoinnista.
Timon henkilökohtaisena toiveena onkin onnistua viemään työkaverista välittämisen nykyistäkin pidemmälle.
– Toivon, että jokainen meistä uskaltaisi puuttua esimerkiksi epäeettiseen toimintaan, jos tällaista huomaa työyhteisössä. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi puuttuvan kaiteen tai aukkosuojan asennusta tai muita pieniä arjen tekoja, Timo päättää.
Lue myös: