Mitä tehdä, kun pätevää runkoryhmää ei ole saatavilla? NCC:n Turun tiimi selviytyi kiperästä resurssivajeesta näillä oivalluksilla

Turun Runosmäen monitoimitalon runkotöihin oli poikkeuksellisen visaista löytää kokenutta asennusryhmää ja työnjohtajaa reipastahtisen kasvun sekä alueen kuumentuneen markkinatilanteen vuoksi. Kuinka tilanne lopulta ratkesi? Tämä on vastaava työnjohtaja Roopen ja hänen kollegoidensa tarina haasteesta onnistumiseen.

Kuumentunut markkinatilanne rakentamisessa loi synkkiä pilviä taivaalle runkotöiden valmistelussa

Runosmäen monitoimitalon vaativa runkourakka oli käynnistymässä kesäkuussa. Maaliskuun alussa Roopelle selvisi, ettei hän saa työmaalle NCC:llä Turussa toimivaa omaa pitkän linjan runkoryhmää. Lisäksi työmaalle tuli löytää kouliintunut runkotyönjohtaja.

Niinpä runkotyöt päätettiin kilpailuttaa. Tarjouksia saapui kuitenkin vain yksi, jonka hintalappu pyyhkäisi välittömästi yli kustannustavoitteiden.

Tarjoukseen tarttuminen ja runkotyönjohtajan vaje olisivat merkinneet rahahuolten lisäksi laatu- ja turvallisuusriskejä. Myös työmaan aikataulu oli vaarassa venähtää.

– Kaikki mahdolliset uhkakuvat olivat näkyvissä. Minä ja harjoittelija yhdistettynä projektinjohtourakan vaatimuksiin emme olisi olleet kauaskantoinen asetelma, Roope muistelee kevään tunnelmiaan.

NCC Turku runkoryhmä työmaalla

Työmaalle saatiin kasattua oma runkoryhmä elementtiasennuksiin yllättävällä kokoonpanolla

Kolmen kuukauden ajan Roope, työpäällikkö ja NCC:n hankintatiimi neuvottelivat ahkerasti erilaisia vaihtoehtoja runkotöihin. He kartoittivat NCC:llä aiemmin työskennelleiden tilanteita ja tutkailivat uusin silmin jo työntekijöidensä osaamista.

Toimeliaan selvitystyön seurauksena he onnistuivat palkkaamaan työmaalle kokeneen runkomestarin ja tutun runkoryhmän nokkamiehen, joka oli työskennellyt NCC:llä aiemmin.

Nokkamiehelle Roope nosti talon sisältä aisapariksi torninosturikuljettajan, joka oli toiminut aiemmin urallaan elementtiasentajana. Heidän ympärilleen Roope kokosi elementtiryhmän omista työntekijöistä.

– Sama kirvesmiesryhmä on ollut työmaillani vuosikausia, mutta ei koskaan aiemmin tällä asetelmalla. Oli onni, että meillä oli tiedossa torninosturikuskin vahvuudet pidemmältä ajalta, Roope kertoo.

Vielä kesän korvilla hankintatiimi onnistui valjastamaan ammattimaisen aliurakoitsijan uuden runkoryhmän tueksi, joten runkotyöt saatiin käyntiin aikataulussa.

NCC rakentaa Turussa Runosmäen monitoimitaloa

Runkotyöt valmistuivat viisi viikkoa etuajassa Nämä opit Roope ottaa mukaansa seuraaviin hankkeisiin

Kesällä runkotöiden käynnistyessä Roope havaitsi, että tehdyt ponnistelut tuottivat loistavaa tulosta. NCC:n oma runkoryhmä asensi runkoelementit ja aliurakoitsija vastasi ontelokenttien raudoituksista, valuista, elementtien pystysaumojen pumppaamisista ja pilarien juotoksista. Näin oma runkoryhmä pystyi keskittymään asennuksiin.

Kun yksi lohko oli saatu valettua ja juotettua, oma runkoryhmä pääsi asentamaan seuraavaa lohkoa. Tällöin aliurakoitsija eteni jouhevasti vapautuneeseen lohkoon.

Uusi runkotyönjohtaja laati heti aluksi rungosta tuotanto- ja toimituslistauksen, jonka myötä elementtitehdas sai täsmälliset askelmerkit ja asennusjärjestyksen. Sen ansiosta elementtitoimitukset saapuivat työmaalle järjestelmällisesti.

– Runkotyönjohtajan ammattimaisella ennakkosuunnittelulla työrytmi hioutui optimaaliseksi, eikä aikataulu viivästynyt edes lomakautena, Roope kertoo helpottuneena.

Lopputulemana työmaan runkoryhmä pystytti betonirungon turvallisesti ja laadukkaasti – jopa viisi viikkoa ennakoitua aikaisemmin.

Järjestely oli työnjohdon näkökulmasta työläs, mutta kantoi hedelmää.

– Vastaisuudessakin aion panostaa keskusteluun, mitä potentiaalia meiltä jo löytyy. Tunnistamalla työntekijöidemme vahvuudet pystymme rakentamaan ryhmiä monenlaisiin tarpeisiin, Roope kiteyttää.

NCC rakentaa Turkuun Runosmäen monitoimitalon

Runosmäen monitoimitalo, Turku | NCC

  • Turun Runosmäen alueen keskelle rakentuu projektinjohtourakkana arkkitehtonisesti upea monitoimitalo, jonne rakennetaan tilat neuvolalle ja varhaiskasvatukselle, kirjasto, kirkkosali, diakoniatoimisto, keittiöt, monitoimisali, bänditila, nuorisotila ja henkilöstön sosiaalitilat.
  • Hankkeen erikoisuuksia ovat kellotapuli ja kirkkosalin valokuilut. Monitoimitalo on pääosin kaksikerroksinen ja kohoaa korkeimmillaan kirkkosalin tiloissa sisällä jopa 16 metriin.
  • Monitoimitalo on perustettu maanvastaisen kantavan alapohjalaatan varaan. Runkorakenteeltaan hankkeessa on pääosin betonielementeistä koostuva pilari-palkkilaatta-järjestelmä ja paikalla valettu parvi kirjastoaulassa rakennuksen keskellä.

Lue myös

Kuinka estää liikennekaaos ja tarvikkeiden katoaminen työmaalla? Tältä näyttää NCC:n ratkaisu logistiikan haasteisiin >>

Miten varautua mahdollisiin sähkökatkoihin työmaalla? >>

3 uudistusta NCC:n asuntorakentamisessa lisää väljyyttä työmaiden aikataulutukseen ja resursointiin >>

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.