NCC on loppuvuodesta 2024 viimeistellyt Oulun kaupungille toteutetun, 5 000 brm2 kokoisen Linnanmaan uimahallin. Maaliskuussa 2023 alkaneet rakennustyöt huipentuivat monivaiheisiin ja tarkasti suunniteltuihin käyttöönottoa edeltäviin valmisteluihin – uimahallissa käyttöönoton erityisyys liittyy luonnollisesti veteen ja vedenkäsittelylaitteiston testaamiseen.
– Linnanmaan uimahalli oli poikkeuksellisen vaativa hanke, kuten uimahallirakentaminen yleensäkin. Rakentamisessa lähes jokaisessa työvaiheessa oli huomioitava vaatimuksia, jotka eivät toteudu muissa rakennustyypeissä, joten niihin oli perehdyttävä huolella ennen työhön ryhtymistä, NCC:n työpäällikkö Jari Rautakoski kertoo.
Linnanmaan uimahalli Oulussa luovutettiin tilaajalle loppuvuodesta 2024.
Vantaan Asolassa NCC on loppukesästä 2024 käynnistänyt Vantaan kaupungille toteutettavan 9 400 brm2 kokoisen Elmon uimahallin valmistelevat työt. Uimahallista tulee kaupungin suurin ja monipuolisin, ja valtakunnallisestikin yksi suurimmista. Peruskivi muurattiin tammikuussa 2025.
Elmon uimahallin rakennustyöt käynnistyivät Vantaan Asolassa loppukesästä 2024.
– Meillä on ollut erittäin toimivaa yhteistyötä Oulun kollegoiden kanssa jo Elmon uimahallin tarjousvaiheesta alkaen. Loppuvuodesta 2024 Linnanmaan kohde oli aivan loppusuoralla, joten päätimme pohjoisen kollegoiden ja Elmon koko työmaaorganisaation kesken tavata kohteessa vielä juuri ennen sen valmistumista, NCC:n työpäällikkö Timo Rönnblad kertoo.
Uimahallirakentamisen erikoisuudet konkreettisesti ja käytännön kautta
Elmon projektissa tehtiin vierailujen aikaan töitä mm. merkittävien hankintojen parissa, joten Oulussa keskusteltiin mm. sisävalmistusvaiheeseen, laatuun ja suunnittelunohjaukseen liittyvistä aiheista.
– Oli mielenkiintoista keskustella konkreettisesti ja käytännön kautta myös erityisten asennusten – kuten teräsaltaiden – aikataulusuunnittelusta, asennusjärjestyksistä ja niiden yhteensovituksesta, sanoo NCC:n työmaainsinööri Jemina Turkia.
Lisäksi vaikkapa logistiikka massiivisten vedenkäsittelylaitteiden osalta on asia, jota ei jokaisessa rakennusprojektissa tule eteen – missä vaiheessa vedenpuhdistamiseen liittyvät kemikaalit tuodaan teknisiin tiloihin, miten tämä vaikuttaa muihin töihin ja mitkä ovat toimivimmat haalausreitit raskaille komponenteille.
Paljon käsiteltiin myös jokaisessa projektissa suuressa roolissa olevia turvallisuuden ja työn tekemisen ympärillä olevia asioita.
– Uimahallirakentamisen erikoisuuksiin kuuluu esimerkiksi putoamissuojauksen tarkka suunnittelu ja varmistaminen syvien altaiden ympärillä ja kapeilla väylillä eri työvaiheiden aikana. Korkealla työskentely on rakentajalle tuttua, mutta oli hyvä vaihtaa ajatuksia mm. altaiden yläpuolisten asennusten toteutuksesta, osastoinneista ja rajauksista teräsaltaiden hitsauksen aikana, sanoo Timo.
Tutustumassa Linnanmaan uimahallin teknisissä tiloissa.
Ison yrityksen etu näkyy laajana osaamisverkostona
NCC toimii pohjoismaisesti, mikä näkyy laajana sisäisenä osaamisverkostona. Yhtiö on merkittävä uimahallirakentaja Pohjoismaissa, ja tätä kokemusta hyödynnetään osin myös Suomessa.
– NCC:n pohjoismaisten kollegojen kokemukset ovat auttaneet meitä Linnanmaan uimahallin toteutuksessa, ja hanke onkin erinomainen esimerkki siitä mitä avoimella osaamisen jakamisella on mahdollista saavuttaa. Olemme luonnollisesti valmiita jakamaan kertynyttä osaamistamme eteenpäin, NCC:n Pohjois-Suomen aluejohtaja Esa Perätalo sanoo.
Konsernin uimahallirakentamisen asiantuntijaryhmä koordinoi kokemuksia hankkeista ja tuo näitä oppeja uusiin projekteihin. Ryhmä myös tapaa säännöllisesti ja tutustuu kohteisiin eri maissa.
– Minusta on hienoa, että NCC:llä mahdollistetaan opintomatkoja ja ajankäyttöä yli projekti- ja maarajojen. Tämä, jos mikä, on ison yrityksen tuoma etu. Kokemusten jakaminen on äärimmäisen tärkeässä roolissa, etenkin kun uimahallit ovat kuitenkin usein kertaluontoisia toteuttavalle organisaatiolle. Verkostoitumisen ansiosta tietää kuka on tehnyt, missä ja mitä. Näin kynnys kysyä asioita oman alueen ulkopuolelta on valtavan paljon matalampi. Uuttakaan ei tarvitse pelätä, kun isossa talossa kokemusta harvinaisimmistakin kohteista löytyy, Timo sanoo.
Konsernin kansainvälisen hankintaorganisaation kautta hoidetaan yhteydet esimerkiksi keskieurooppalaisiin toimittajaehdokkaisiin. Uimahallien olosuhteet ovat rankat kaikille materiaaleille. Kokemukset tuovat varmuutta tietää, mitkä tekniset ratkaisut toimivat parhaiten uimahallin rakentamisen ja toiminnan tuomissa haasteissa. NCC:n Pohjoismaisen uimahallikonseptin suunnitteluratkaisuja onkin tuotu tilaajan pohdintaan, ja tuotantoon myös Suomessa.
– Yrityksen sisäisen verkostoitumisen hyöty näkyy suoraan asiakkaalle. Voimme esimerkiksi viedä vaihtoehtoja vaikkapa materiaaleista, aikatauluista tai vaiheiden yhteensovituksista keskusteluihin tilaajan kanssa, Timo ja Jemina toteavat lopuksi.
NCC:n työpäällikkö Timo Rönnblad
NCC:n työmaainsinööri Jemina Turkia
Lue lisää uimahallirakentamisesta
Linnanmaan uimahalli valmistui Oulussa | NCC
Vantaalla juhlistettiin Elmon uimahallin rakentamisen aloitusta | NCC