Mielenkiintoista, vanhaa ja arvokasta – blogikuulumisia Kuopion museon työmaalta

Kuopion museon peruskorjaus- ja laajennushankkeessa uudisosa etenee hyvällä vauhdilla jo ylimmän kerroksen kohdalla ja vanha osa paljastettiin sääsuojan alta yleisölle ihailtavaksi. Kirvesmies Jukka Laurio kirjoittaa museon työmaalta blogia, jossa hän kertoo mietteitään ja työmaan kuulumisia. Aiemmissa blogikoosteissa saimme kuulla mm. museon mammutista ja entisajan vatupasseista. Lue, mitä Jukka on sen jälkeen blogannut.

Mielenkiintoista

Vanha museo on riisuttu. Ulkokuoren halkeillut ja irtonainen rappaus on poistettu huputuksen alla. Rakennus on saanut rappausverkosta ylleen uuden hunnun, joka odottaa uutta rappausta. Sisätiloissa on poistettu välipohjia ja portaita. Vankkoihin tiiliseiniin avataan uusia oviaukkoja. Se on sitä avaruusteknologiaa kun tehdään tiloihin avaruutta. Korkeuksissa lähempänä avaruutta letkutornin piippu murentuu tiili tiileltä pois. Museota muurasi aikoinaan 30 muuraria ja joku on kantanut tiilet ja laastit 30 metrin korkeuteen. Nyt ne tiputetaan alas.

Säännöllisin väliajoin työmaalla pidetään savolaiseen suuhun sopivia Työpajoja, joissa osapuolet kyselevät; Mitteekä työ ootte tehny ja toisaalta mitteekä työ ootte suunnitellu jotta myö tehtäs. Purkusuunnitelmat jalostuvat homman edetessä, samoin rakennesuunnitelmat tarkentuvat.

Käännekohta on kuitenkin ohitettu, kun hissikuilun runko nousee kohti kolmatta kerrosta ja on päästy tekemään uutta rakennetta. Ilmastoinnin läpivientien sijainnit tarkentuvat ja alakerran lattioiden valujen pohjatyöt ovat käynnissä.

Uudisosan rakennus on päässyt kovaan vauhtiin. Vaikeudet kirjaston alle menevästä purettavasta väestönsuojasta ovat selätetty ja nyt voi keskittyä nostamaan runkoa. Uuden väestönsuojan katto valetaan näinä aikoina.

Olen ollut sekä uudiskohteissa sekä saneeraustyömailla. Tällä työmaalla ovat molemmat yhdessä. Saneerauskohde tosin eroaa tavallisista historiallisella arvoltaan ja rakennustavoiltaan, joita ei ole tullut aiemmin vastaan.

Todella mielenkiintoista!

Taskulaskimet

Taskulaskinten käyttö oli yleistä Kuopion seudulla jo 1960-luvulla. Tämä on varmistunut museon purkutöissä tehtyjen löydösten perusteella. Laskimilla on pystytty laskemaan yhteen- ja vähennyslaskujen lisäksi myös kertolaskuja. Kehittyneemmissä versioissa on ollut havaittavissa jakokulma ja jopa auringon tulokulma halkaisijalla ja yksinkertaisempia piirustusohjelmia.

Yksi laskin oli nimetty käyttäjänsä mukaan. Sisäpuolella oli nimi L.H. Kirvesmies. v 1962. Tietosuojan vuoksi en julkaise tässä koko nimeä. Näytössä yhä himmeästi näkyvä laskelma osoittautui paikkansapitäväksi myös nykyajan apuvälineiden laskentaohjelmien perusteella.

Sen ajan taskulaskinmarkkinoilla näyttää vahvin markkinaosuus olleen Klubi-laskimella.

Vanha ja arvokas

Harrastus ja työ tuntuvat liikkuvan samoissa ajatusten maisemissa. Jotain vanhaa ja arvokasta on korjailtava ja sen ilme on samalla säilytettävä. Koska joku on osannut tehdä jotain niin ainutlaatuista niin sitä tulee arvostaa. Niin kuin tuo veneeni, myös Kuopion vanha museo kertoo tarinaa vanhoista taitajista, suunnittelijoista ja tekijöistä. Samalla tavalla ohikulkija pysähtyy vierelle ja haluaa kurkistaa sisään.

Kehitys kuitenkin kehittyy ja tarpeet muuttuvat. Siispä hankin veneeseeni kännykän latauspisteen ja kemiallisen käymälän. Sisustuskin vaihtui Marimekon Unikko-kuosiin, joten pysyttiin suomalaisessa värimaailmassa.

Museon tarpeet vaativat hieman enemmän kuin veneeni. Mittava uudisosa kohoaa vanhan osan viereen ja tukee vanhan osan toimintaa yhdistäen kirjaston samaan kokonaisuuteen. Hieno kulttuurinen symbioosi on siis tekeillä. Kirjallisuus on osa historiaa ja historiallisia lempiteoksiani ovat Talo kautta aikojen, julkisivujen historia (1987), Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa? (1898) ja Kasvatus ja elämäntaito (1930).

Uusi puoli on ohikulkijoiden tarkkailtavissa ja kaikki voi havaita sen kohoavan hyvällä vauhdilla. Vanhalla puolella toimitaan vielä piilossa sääsuojan alla ja yleisö kiihkeästi odottaa mitä sieltä paljastuukaan, kun sääsuoja poistetaan. Sieltähän paljastuu uudet hienot rappaukset ja konesaumapeltikatot. Tornit ovat uudessa loistossa, sellaisina kuin ne alun perin oli tarkoitettukin.

Aivan kuin tuon veneeni tekijä, voisi museon alkuperäinen suunnittelija nyökätä hieman hymyten ja sanoa, Noin sen tein.

Työn iloa

Rapparit ovat osoittaneet pätevyytensä vanhan museon ulkoseinällä ja nyt he ovat päästetyt sisätiloihin vaativimpiin hommiin tekemään tilamuutosten aiheuttamia korjausrappauksia. Heiltä ei roisku pelkästään laastia, vaan loiskuu myös huumoria jota jokainen työmaa kaipaa. Ilo on katsella hymyssä suin ahertavaa ammattimiestä. Muidenkin ammattimiesten työskentelyä on ilo katsoa. Uudispuolella viileähkö ilmanala ja riittävä ilmanvaihto pitävät huolen virkeydestä ja eilenkin kuulin sieltä naurua.

Uudisosa kohoaa kohti korkeuksia ja alkaa osoittaa näyttävyyttään samalla kun kellarikerroksessa muurataan väliseiniä. Mitä korkeammalle mennään sitä tärkeämmäksi tulee putoamissuojaus ja riskinhallinta. Yhdessä toimien turvallisuuspuutteisiin on reagoitu heti, eikä ole tarvinnut vääntää peistä tai kääntää veistä haavassa, jolta näin vältyttiin.

Talvi jo vihjailee saapumisestaan ja siihen on varauduttu. Piha-alueiden siisteyteen ja varastointiin on kiinnitetty enemmän huomiota ennen lumen tuloa ja valaistusta on lisätty. Tapaturmista kuitenkin suurin osa liittyy nykyisin kulkuteihin ja kompastumisiin ja siisteys ja valaistus on paras ennaltaehkäisykeino. Ja onhan se hyvä, että myös pimeää pelkäävät pystyvät toimimaan työmaalla.

Lue koosteet Jukan aiemmista blogeista:

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.