Näin Lean-rakentamisen päivien jälkimainingeissa tätä kirjoitellessani voinen todeta, että esitys meni halutulla tavalla ja työkaveritkin kehtaavat vielä näyttäytyä seurassani. Esitykseen liittyen on hienoa todeta, että rakennustyömaiden logistiikkaan liittyviä puheenvuoroja ja esityksiä halutaan nostaa esille. Se on yleensä ensimmäisiä merkkejä siitä, että asian on huomattu liittyvän rakentamisen tuottavuuden parantamiseen, mikä mielestäni pitää hyvin paikkansa. Nähdäkseni laadukkaalla, hyvin suunnitellulla ja jatkuvasti kehittyvällä materiaalien hallinnalla on mahdollista saada, jopa kohtuu helposti säästöjä aikaiseksi, mutta se vaatii, että työmailla sitoudutaan uusiin toimintatapoihin ja halutaan viedä niitä pitkäjänteisesti käytäntöön. Harva asia kun tapahtuu yhdessä yössä, kuten ei tämäkään.
Muutamia nostoja, mitä voimme saavuttaa hyvällä materiaalien hallinnalla:
- Oikeat materiaalit oikeaan aikaan. Asentajilla on aina oikeamäärä oikeaa materiaalia asennettavaksi, aikaa ei kulu etsimiseen tai odotteluun.
- Siistimpi työmaa. Työmaa siistiytyy ylimääräisestä materiaalista, kun materiaaleja ei tule liian aikaisin eikä liian paljoa.
- Kustannussäästöt. Ylimääräinen materiaali jää kokonaan hankkimatta, jolloin säästämme, hankinta-, siirto- ja jätekustannuksissa.
- Reaaliaikainen kuva työn etenemisestä. Meillä on jatkuvasti ajantasainen kuva työvaiheiden materiaalikulutuksesta ja sitä kautta työn etenemisestä asennusalueilla.
- Osaluettelo. Rakennuksessa käytettyjen materiaalien osaluettelo rakentuu sitä mukaa, kun materiaaleja tilataan ja vastaanotetaan työmaalle.
Materiaalien hallinta, kuten moni muukin toimintatapa, vaatii meiltä jatkuvaa huomiota sekä toistuvia pieniä muutoksia ja parannuksia toiminnassamme. Ei ole mitään yhtä suurta asiaa, jonka käyttöön ottamalla muutamme meidän materiaalien hallinnan timanttiseksi, vaan se on ennemminkin matka, jonka varrella teemme jatkuvasti pieniä parannuksia ja otamme ne osaksi jokapäiväistä tekemistämme. Lohdutuksena voidaan todeta, että tällä jatkuvan parantamisen matkalla ei ole tarkoituskaan päästä maaliin, vaan edetä joka päivä. Nauttikaamme siis matkasta kohti helpompaa materiaalien hallintaa.
Toivoisin myös, että logistiikka nähtäisiin jatkossa yhä enemmän mahdollistajana tehokkaampaan tuotantoon kuin pakollisena kustannuksena. Logistiikan ja materiaalihallinnan kautta voimme kehittää myös esivalmistusta ja lisätä sen määrää työmaillamme. Monen asian toteuttaminen tehdasolosuhteissa on useimmiten tehokkaampaa kuin saman asian tekeminen työmaaolosuhteissa. Näin toimimalla työmaalle saapuu valmis kokonaisuus, joka asennetaan paikoilleen ja kyseisen tilan järjestelmien asennusaikaa saadaan lyhennettyä.
Rohkaisen kaikkia, jotka kamppailevat logistiikan tai materiaalien hallinnan parissa, rohkeasti keskustelemaan havaitsemistaan haasteista ja olemaan yhteydessä toisiin samojen asioiden parissa työskenteleviin. Usein, kun porukassa mietitään jotain asiaa, siihen löydetään lopulta vähintäänkin kelvollinen ratkaisu.
Mutta palataan vielä Lean-rakentamisen päivien tunnelmaan ja sisältöön. Kokonaisuudessaan voimme todeta, että olemme menossa oikeaan suuntaan ja teemme jo nyt paljon asioita Lean-oppien mukaan, vaikkemme sitä edes kaikissa tilanteissa huomaa. Tulevaisuudessa, kun alamme saamaan enemmän ja parempaa dataa materiaaleista, pystymme tekemään reaaliaikaista vertailua sen osalta, mitä rakennukseen on suunniteltu, mitä olemme hankkineet ja mitä loppupeleissä olemme minnekin asentaneet. Näin saamme myös hyvin tarkkaa dataa siitä, paljonko yllä mainittujen asioiden osalta syntyy eroja missäkin vaiheessa. Tätä kautta pystymme paremmin ja nopeammin reagoimaan syntyvään hukkaan sekä vähentämään sitä tehokkaasti.
Friski lait myättäst!
Juho Suominen
Logistiikkapäällikkö, NCC
Mikä Lean?
Lean on toimintamalli, jossa keskeistä on jatkuva parantaminen, työntekijöiden osallistaminen ja hukan poistaminen.