Tervetuloa etätyö! Näkemiin toimisto?

Tarvitaanko toimistoa, kun työtä voi tehdä periaatteessa missä tahansa? Kyllä tarvitaan, on meidän vastauksemme. Luovuus, viestintä, johtajuus, tiimityö, tuottavuus ja innovaatiovoima ovat kaikki tekijöitä, joita oikea fyysinen työympäristö tukee.

Tarvitaanko toimistoa, kun työtä voi tehdä periaatteessa missä tahansa? Kyllä tarvitaan, on meidän vastauksemme. Luovuus, viestintä, johtajuus, tiimityö, tuottavuus ja innovaatiovoima ovat kaikki tekijöitä, joita oikea fyysinen työympäristö tukee.

Yritysten on mukautettava toimintaansa samaa tahtia kuin maailma muuttuu, globaali kilpailu kiristyy ja tekniikan kehitys kiihtyy. Kustannustehokkuus ja tuottavuus ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on edistää innovaatiovoimaa, luovuutta ja yhteistyötä tiimeissä, joissa kaikkien vahvuudet pääsevät oikeuksiinsa.

Samaan aikaan digitalisoituminen etenee täyttä vauhtia. Nykyään noin kolmella ja puolella miljardilla ihmisellä on käytettävissään internetyhteys. Työnteko kotona, kaupungilla tai työmatkalla on helppoa. Kollegoiden näkeminen chatti-ikkunassa ja puhelinkokoukset ovat tärkeitä, mutta eivät kuitenkaan pysty korvaamaan sitä tunnetta ja synergiaa, joka syntyy ihmisten aidosta kohtaamisesta ja työn tekemisessä samassa tilassa.

Perhe-elämä ja vapaa-aika vaativat entistä enemmän joustoja työelämältä. Kokousajat voi sopia niin, että ne sopivat myös pienten lasten vanhemmille. Lisäksi mahdollisuus tehdä muutamana päivänä viikossa etätyötä houkuttaa nuoria lahjakkuuksia työmarkkinoilla.

Olen vakuuttunut siitä, että parhaat ratkaisut edellyttävät ihmisten fyysistä tapaamista. Yritystyypillä ja työtehtävillä on tietysti merkitystä, mutta tapaaminen parantaa sekä viestintää että johtajuutta. Mahdollisuus lukea elekieltä on yksi konkreettinen esimerkki siitä, mitä menetämme puhelinkokouksissa.

Tulevaisuuden työelämässä ei ole pakko työskennellä toimistossa; työntekijöiden on kyettävä mukautumaan ja yhdistämään kaikkien uusien mahdollisuuksien hyvät puolet. Ehkä sinun toimistosi on oltava tapaamisten ja luovien keskustelujen keskus samalla, kun pöytätilaa voidaan vähentää? Yritysten on tehtävä ratkaisut oman liiketoimintansa perusteella, kuten aina. Haluan kuitenkin kannustaa ajattelemaan uudella tavalla ja asettamaan kyseenalaiseksi vanhat mallit.

Toimistolla on merkitystä, kun mietitään, työskentelevätkö ihmiset siellä mielellään vai eivät. Onko yrityksessä ryhdyttävä hyödyntämään etätyötä tai onko tiloja muutettava, jotta työntekijät viihtyisivät ja suoriutuisivat hyvin työstään toimiston seinien sisäpuolella? Innostava työympäristö vaikuttaa voimakkaasti niin viihtyvyyteen kuin suoritukseen.

Missä itse haluaisit tehdä tänään töitä?

Terveisin
Hannu Översti

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


  • Jari A.

    30 syyskuuta, 2016 13:06

    Josko tuo etätyö olisi edes sallittua…