MTV:n uniikki ja vastuullinen uusi Pöllölaakso syntyi tiiviissä yhteistyössä NCC:n kanssa

Kun Pöllölaakso laskeutui Helsingin Vallilan Konepajan alueelle, alkoi MTV Oy:n uusi aika. Uniikit toimitilat syntyivät NCC:n kanssa yhdessä kehittäen ja toisilta oppien. Kantavana teemana toiminut vastuullisuus on jo tuottanut konkreettisia tuloksia.

MTV Oy:n pitkä historia vie Helsingin Ilmalaan, vuonna 1967 valmistuneeseen toimitaloon, joka sai yhtiön tunnuksena esiintyneen pöllön mukaan kutsumanimekseen Pöllölaakso. Vuosien saatossa Pöllölaakso kasvoi yhdestä talosta neljäksi, aikansa ja toimialansa ikoniksi. Uusi historiansivu kääntyi muutama vuosi sitten.

– Vanha Pöllölaakso oli tullut matkansa päähän yli 50 vuoden kokemuksella: pitkä vuokrasopimus oli päättymässä ja alue kaavoitettu asuntorakentamiseen. Näin hyppäsimme meidän mittakaavassamme varsin isoon hankkeeseen eli etsimään Pöllölaaksolle uutta kotia, MTV:n VP, Brand & Design, SuomiAreena, People, Corporate Communications & Responsibility Susa Valvio kertoo.

Lähtökohtia olivat MTV:n rooli sisältötalona, keskeinen sijainti ja hyvä saavutettavuus sekä aikaikkuna, joka määritteli muuttoajankohdan – kaivinkoneiden tiedettiin tulevan Ilmalaan tammikuun lopulla 2023.

– Käärimme hihat ja ryhdyimme tuumasta toimeen. Tarkastelussa oli muutama vaihtoehtoinen alue, joihin teimme piirustukset ja suunnitelmat varsin pitkälle. Kriteeristömme perusteella valitsimme lopulta Vallilan Konepajan alueen. Meitä viehätti alueen rouheus, teollinen tausta ja pitkä historia. Viehätyimme alueen kehityssuunnitelmiin ja jo vahvasti kehittyneeseen alueeseen, jossa meilläkin olisi oma roolimme.

”Tietynlainen liekki ja palo molemmin puolin siivitti tekemistä”

Konepaja-alueen valinta käynnisti yhteistyön NCC:n kanssa. NCC on toteuttanut alueelle neljästä toisiinsa kytkeytyvästä rakennuksesta syntyneen Fredriksberg-toimitilakokonaisuuden, jossa Pöllölaakson uudeksi laskeutumispaikaksi valikoitui kokonaisuuden viimeistellyt D-talo.

– Yhteistyö osoittautui hedelmälliseksi ja NCC hyväksi kumppaniksi. Toiveemme otettiin alusta lähtien huomioon, teimme yhdessä ja opimme paljon, sillä vaativa studiorakentaminen on Euroopan mittapuussakin harvinaista. Myös työskentelytapa oli jännittävä, sillä teimme koronavuosien takia ensimmäistä kertaa töitä Teamsin kautta, Valvio sanoo.

– Tekeminen vaati välillä tiukkaakin vääntöä, mutta kaikessa tekemisessä paistoi ammattimaisuus. Tiimimme hitsautuivat todella hyvin yhteen: tietynlainen liekki ja palo molemmin puolin siivitti tekemistä. Ilman tätä ja NCC:n kovaa osaamista uusi Pöllölaakso ei olisi koskaan syntynyt.

”Uudet tilat on lisänneet yhteisöllisyyttä ja uutta yhteistyötä”

Talo luovutettiin aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2022, jonka jälkeen MTV:lle jäi noin puoli vuotta aikaa rakentaa tuotantotekniikka. Lähetykset uudessa Pöllölaaksossa käynnistyivät kymmenen päivää ennen kuin kaivinkoneet ajoivat vanhaan Pöllölaaksoon.

– Muutto oli suuri tapahtuma. Olimme haikein, mutta samalla hyvillä mielin: emmehän me museossa halua asua emmekä jäädä paikoillemme vanhaan. Tämä toimi myös muutoksen ajurina. Konepajan alue on ollut meille kuin tutkimusretki. Uudet tilat ovat lisänneet yhteisöllisyyttä ja synnyttäneet uudenlaista yhteistyötä, Valvio kertoo.

MTV:n väki muutti jo suunnittelupöydiltä tutuksi tulleeseen taloon, sillä henkilöstö otettiin alusta alkaen mukaan – puhuttiinpa sitten sijainnista tai tiloista. Mediatalon sisältä löytyy sisällöntuotannon ohella paljon osaamista myös muilta aloilta, kuten muotoilusta, sisustamisesta, tilasuunnittelusta ja tekniikasta.

– Kysyimme henkilöstöltä, mitä he toivovat. Kaikki toteutettiin, mikä suinkin oli mahdollista – ehkä kaikkein hurjimpia ehdotuksia lukuun ottamatta. Vaikka muutto aiheutti haikeutta, se oli toivottu ja toimiva ratkaisu, MTV Oy:n Head of Corporate Communications & Responsibility Tea Siikonen sanoo.

”90 % pienempi energiantarve – 90 % pienemmät päästöt”

Vastuullisuus on MTV:lle tärkeä arvo, joka syntyy monista asioista ja jokapäiväisestä tekemisestä.

– Olemme kotimaisen työn puolella ja iso työnantaja, mikä näkyy uudessa Pöllölaaksossakin, jonka takana on paljon kotimaista työtä. MTV on Pöllöjengin rakastettu työpaikka, mikä tarkoittaa sitä, että haluamme pitää henkilöstöstämme hyvää huolta. Uutta Pöllölaaksoa ei olisi, elleivät kaikki pöllölaaksolaiset olisi osallistuneet sen tekemiseen.

Fredriksberg on rakennettu kansainvälisen BREEAM-ympäristösertifikaatin Excellent-tason mukaisesti. Pöllölaaksossa on toteutettu vastuullisia innovaatioita myös esimerkiksi hukkalämpöön ja sen hyödyntämiseen liittyen, mikä tuottaa jo konkreettisia tuloksia.

– Kun lukuja verrataan vanhan Pöllölaakson lukuihin, uuden Pöllölaakson energiantarve on jopa noin 90 prosenttia pienempi, mikä tarkoittaa vastaavilla energiantuotantomuodoilla 90 prosenttia pienempiä päästöjä. Tämä on iso ja äärimmäisen vaikuttava asia hiilijalanjälkeämme ajatellen, Siikonen iloitsee.

”Uusi Pöllölaakso on tilaprojektina täysin uniikki kohde”

NCC:n projektipäällikkö Elina Salon näkökulmasta yhteistyö MTV:n kanssa on ollut antoisaa ja innostavaa. Uusi Pöllölaakso on tekniikaltaan ainutlaatuinen hanke ja tilaprojektina täysin uniikki. Suunnittelu on edellyttänyt paljon yhteensovittamista kiinteistön vaatiman tekniikan ja MTV:n oman tekniikan välillä.

– Teimme MTV:n projektitiimin ja suunnittelijoidemme kanssa tiivistä ja aktiivista yhteistyötä. Tapasimme lähes viikoittain varmistaaksemme, että kaikki etenee halutulla tavalla maaliin, Salo korostaa.

– Haluamme toteuttaa asiakkaidemme liiketoimintaa tukevaa tilaa sekä hankkeita, jotka tuottavat lisäarvoa niin käyttäjälle, kaupungille kuin kohteen lähiympäristölle. Konepaja-alueen kehittämisessä halusimme säilyttää alueen pitkää historiaa ja sen tyypillistä ilmettä. Alueella yhdistyvät mielenkiintoisella ja luontevalla tavalla työ, asuminen ja vapaa-aika, mikä tekee siitä eläväisen ympäri vuorokauden.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.