Miksi monitilatoimisto on niin suosittu?

Monitilatoimisto on Suomen toimistorakentamisen ykkösratkaisu tällä hetkellä. Monitilatoimisto ei ole paranneltu versio avotoimistosta, vaan sen koko logiikka on erilainen. Verkostoitumistavoitteiden lisäksi myös hiljaisuutta arvostetaan.

Monitilatoimisto on Suomen toimistorakentamisen ykkösratkaisu tällä hetkellä. Monitilatoimisto ei ole paranneltu versio avotoimistosta, vaan sen koko logiikka on erilainen. Verkostoitumistavoitteiden lisäksi myös hiljaisuutta arvostetaan.

Hyvin suunnitellussa monitilatoimistossa ihmiset kohtaavat sattumalta toisiaan. Kulkureitit ja taukotilat, kahviautomaatit ja viihtyisät kokoontumispaikat on suunniteltu niin, että henkilöstö tapaa täysin suunnittelematta toisiaan usein. Näin ajatustenvaihdolle annetaan jatkuvasti tilaisuuksia. Se tarkoittaa, että keskustelua myös arvostetaan. Asiakkaamme Enoro muutti viime vuonna Leppävaaran Alberga Business Parkiin monitilatoimistoon. ”Uusien tilojen avulla halusimme parantaa tiimityötä, avointa kulttuuria, vuorovaikutusta, sisäistä viestintää ja yhteisöllisyyttä”, henkilöstöjohtaja Katja Duncan kertoo.

Kohtaamisista syntyy ideoita

Monitilatoimisto sopii yrityksille, joissa nähdään ihmisten tukevan toistensa kehittymistä liiketoiminnan parhaaksi. Keskustelu ei ole ajanhukkaa, sillä meidänkin teettämämme tutkimuksen mukaan parhaat ideat syntyvät vapaissa keskusteluissa kollegojen kanssa. Niinpä viihtyisiin yhteisiin tiloihin panostaminen ja yhteiset kahvihetket ovat yritykselle uudistumismahdollisuus. Hauskuuskin on tärkeää. Tutkimuksemme mukaan se lisää ihmisten työtehoa huomattavasti. Inspiroiviin tiloihin siis kannattaa panostaa.

Jokaiselle työlle on aikansa ja paikkansa

Avotoimiston melua ja hälinää kammoksuville monitilatoimisto tuo hyviä uutisia. Hyvästä monitilatoimistosta löytyy aina hiljaista työskentelytilaa. On selvää, että keskeytykset katkaisevat ajatuksen ja työnteko hidastuu. Siksi huolellista keskittymistä vaativissa työtehtävissä on usein hyvä vetäytyä työkavereista ja sulkea myös puhelin, joskus sähköpostikin. Avotilasta kannattaa vetäytyä myös puheluiden ajaksi puhelinkoppeihin, niin ei häiritse muita ja puhelu säilyttää kahdenkeskisen luonteensa.

Avotila tuo tehoa tilankäyttöön ja työskentelyyn

Monitilatoimistossa on avointa työskentelytilaa, sillä se edistää ajatusten vaihtoa ja yhteistyötä. Kohteliaisuutta tarvitaan, mutta perusajatus kuitenkin on, että keskustella saa. Avoimuus kannattaa, se saattaa lopulta nopeuttaa työntekoa huomattavasti.

Avotila on myös erittäin kustannustehokasta tilaa yritykselle. Sisustusratkaisuilla avotila joustaa helposti muutosten mukana. ”Vajaan tuhannen neliön tiloissamme Alberga Business Parkissa työskentelee tällä hetkellä noin 100 henkilöä. Toimitilatarpeemme elävät aina käynnissä olevien asiakasprojektien mukaan ja niiden tulee tukea sekä tiimityötä että jatkuvaa vuorovaikutusta”, henkilöstöjohtaja Katja Duncan kertoo.

Juoksukilpailu parhaista paikoista?

Eniten epäilyksiä monitilatoimisto taitaa herättää asiakkaissamme silloin, kun omia työpisteitä ei ole. Jos kokouksia on paljon, työ on liikkuvaa, eikä jatkuvaa vuorovaikutusta oman tiimin kanssa tarvita, ei myöskään oman työpisteen katoaminen ole ongelma. Monen työ on liikkuvaa muutenkin ja omalla työpisteellä saatetaan olla hämmästyttävän vähän. Mutta töitä on monenlaisia. Jos taas työpäivä kuluu samalla jakkaralla istuen, voi oma työpöytä olla tärkeä. Monitilatoimisto taipuu täysin käyttäjän toiveisiin. Joka-aamuista juoksukilpailua parhaista paikoista ei tarvita. Tosin Ruotsissa rakensimme juoksuradan erään toimistotalon katolle – se, jos mikä on monitilatoimiston huippu!

Tutustu Alberga Business Parkin tarjoamiin mahdollisuuksiin ja varaa modernit toimitilat sieltä.

Vierasbloggaaja Yirui Jiang, projektipäällikkö, NCC Property Development

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.