Mikä tekee uudesta toimistosta ympäristöystävällisen?

Helsingin Mannerheimintiellä sijaitsevan Aitio Business Parkin sanotaan olevan ympäristöystävällinen toimistokokonaisuus. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Helsingin Mannerheimintiellä sijaitsevan Aitio Business Parkin sanotaan olevan ympäristöystävällinen toimistokokonaisuus. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

 • Ympäristöluokitus. Aition ensimmäinen rakennus Vivaldi- on jo hyväksytty BREEAM Excellent –luokkaan ja kesällä valmistuvalle Verdi-rakennukselle haetaan samaa. BREEAM on Euroopan käytetyin rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä ja Excellent sen viidestä tasosta toiseksi ylin luokka. Kansainvälisyytensä vuoksi BREEAM on myös sijoittajien hyvin tuntema.
 • Järkevä rakentaminen. Ympäristöluokitus vaikuttaa rakennuksen suunnittelu- ja rakennusprosessiin sekä kiinteistön elinkaareen. Kiinteistön ominaisuuksia ja rakentamisen prosesseja arvioidaan BREEAMin yhdeksässä eri pääkategoriassa: projektinjohto, terveys ja hyvinvointi, energia, liikennöinti, vesi, materiaalit, jätehuolto, maankäyttö ja ekologia sekä saasteet. Arvioitavia näkökohtia ovat esimerkiksi ympäröivä infrastruktuuri, rakennusmateriaalien toimitusmatkat sekä työmaan jätehuolto.
 • Aurinkopaneelit. Katolla sijaitsevista aurinkopaneeleista saadaan kerättyä luonnon puhdasta lisäenergiaa toimiston käyttöön.
 • Viherkatto. Kivikaupunki tarvitsee hiilidioksidinieluja, ilmansaasteiden suodattajia ja kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisääjiä. Viherkatot voivat olla myös kaupunkikuvallisesti virkistäviä ja niillä on jopa rakennusta suojaavia ominaisuuksia. Aitiossa on viherkattokokeilu, joka onkin itse asiassa miltei ruskea kasvilajivalintojen vuoksi.
 • Lepakonpesät. Asia voi kuulostaa oudolta, Mannerheimintiellä kun ollaan. Mutta toisaalta Aition sijainti on myös Keskuspuiston naapurissa ja miksei eläinmaailmaa voisi huomioida myös rakentamisessa. Jos voimme auttaa, varmasti sen teemme.
 • Sähköautojen latauspisteet. Käyttö saattaa olla tällä hetkellä yksittäistä, mutta sähköautoilijalle enemmän kuin tarpeellinen. Tulevaisuudessa nämä saattavat kuulua jokaisen parkkihallin vakiovarustukseen.
 • Pyöräparkit. Pyöräilyyn kannustetaan järjestämällä pyörille riittävästi parkkitilaa ja pyöräilijöille sosiaalitilat. Työmatkapyöräily on mahtava hyvinvoinnin ja ekologisuuden liitto.
 • Kaukolämpö ja -kylmä. Kaukolämpö kulkee rakennukseen kaukolämpöverkossa kiertävän kuuman veden avulla. Lämmön ja kylmän tuotannossa hyödynnetään monia eri tuotantotapoja, myös uusiutuvaa energiaa ja voimaloiden lauhdevesiä.
 • Energian- ja vedenkulutus. Nykyaikaisten teknisten järjestelmien, materiaalien ja rakennustekniikan ansiosta uudet rakennukset on mahdollista tehdä niin, että ne kuluttavat vähän. Myös rakennusmääräykset ohjeistavat uusien rakennusten ominaisuuksia energiapihiin suuntaan.
 • Sijainti. Aitio Business Park saa sijainnistaan hyvät pisteet ekologisesti ajateltuna, sillä se on erinomaisten julkisten yhteyksien äärellä: monet bussilinjat pysähtyvät Aition vieressä Hakamäen- ja Mannerheimintien risteyksessä ja kympin ratikan pysäkki on niin ikään naapurissa.
 • Sisustus, kierrätys ja käyttäjävastuu. Uusi toimisto, jossa on alusta asti huomioitu ympäristöasiat, kannustaa myös käyttäjiä toimimaan vastuullisesti. Omien toimitilojen sisustus ja materiaalit voidaan suunnitella myös ekologisista lähtökohdista. Uudessa kaikki on mahdollista.

Aition toinen vaihe, Verdi, on rakenteilla ja valmistuu tänä kesänä.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.