Kansallinen etätyöpäivä 18.9.

Torstaina 18.9. vietetään Microsoftin, Työterveyslaitoksen ja heidän kumppaniensa järjestämää neljättä kansallista etätyöpäivää.

Alun perin Etätyöpäivän taustalla oli hyödyntää ja tiedostaa hajautetun työn mahdollisuudet. Esim. videoneuvottelu on nykyään lähes jokaisen ulottuvilla älypuhelimen avulla. Virtuaalinen yhteys on mahdollista niin kotoa, työpaikalta kuin autostakin. Moderni tietotyö ei ole sidottu vain yhteen paikkaan, jota usein toimistoksikin kutsutaan.

Brittitutkimus 90-luvulta kertoi, että 75 prosenttia osa-aikatöissä käyvistä naisista kertoi työssäkäynnin syyksi sosiaaliset suhteet. Työympäristö, työkaverit ja yhteenkuuluvuuden tunne olivat tutkimuksen mukaan tärkeimpiä työssäkäynnin motivaattoreita. Jos tekisimme vain etätyötä, tämä kaikki jäisi saavuttamatta. Samaa kielii Kauppalehdessä 15.9. referoitu tutkimus, jossa kerrottiin fyysisen läsnäolon parantavan tuottavuutta huomattavasti. Samassa tilassa työskennelleet insinöörit lähettivät 20 prosenttia enemmän digitaalisia viestintäkanavia pitkin viestejä kuin etätyötä tekevät. Projektien läpivientiaika oli 32 prosenttia nopeampaa silloin, kun työntekijät olivat fyysisesti läsnä samassa paikassa.

Uskon siis vahvasti, että toimistoilla tulee olemaan jatkossakin tarve. Digitalisoitumisen myötä työn tekemisen ajan ja paikan mahdollisuuksien määrä vain kasvaa. Epävirallisten kohtaamisten merkitys on ymmärretty myös uusien toimitilojen suunnittelussa. Kahvi- ja taukotilat ovat viihtyisiä kohtaamispaikkoja. Olemme tehneet haastatteluja tyytyväisten toimitila-asiakkaidemme parissa ja näissäkin haastatteluissa taukotilojen merkitys korostuu.

Monimuotoinen työ sisältää sekä aktiivista kanssakäymistä että myös syvää uppoutumista ja keskittymistä vaativia tehtäviä. Joskus etätyö kotitoimistolta käsin on todellinen vaihtoehto. Tänä vuonna etätyöpäivän teemana on työn uusi johtajuus, sillä kannustavien etätyölinjausten ja hyvän esimiestyön ohella etätyö edellyttää kykyä oman työn johtamiseen ja monimuotoiseen yhteisöllisyyteen. Työterveyslaitos on laatinut lyhyen testin, jossa voi testata etätyön sopivuutta itselle: http://tyopiste.ttl.fi/Kyselyt/Sivut/Tee_testi_Sopiiko_sinulle_etatyo.aspx.

villasukat

Muistan, että viime vuonna etätyöpäivän vietto kotoa käsin sujui oikein mallikkaasti siihen saakka, kunnes minun piti käsitellä isoja tiedostoja firman sisäverkosta. Muutaman voimasanan ja koneen ”jumahtamisen” jälkeen vaihdoin villasukat korkkareihin ja suuntasin loppupäiväksi toimistolle. Datapakettiani on sittemmin päivitetty, joten saa nähdä miten homma tänä vuonna luonnistuu!

Elisa Tuomisto
Markkinointipäällikkö
NCC Property Development

Lähteet: www.etatyopaiva.fi
Harward Business Review; Ben Waber, Jennifer Mangolf, Greg Lindsay

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.