Ideat ja ihmiset kukoistavat toimistossa

Kotona tehtävä etätyö nostetaan usein esiin johtotähtenä, joka ratkaisee elämän palapelin, lisää tuottavuutta ja parantaa elämänlaatua. Sitä vastoin etätyön yleistymisen vaikutuksesta luovuuden ja yhteisöllisyyden vähenemiseen puhutaan vain harvoin.

Me NCC:llä teimme syksyllä tutkimuksen, jossa yli 4 000 työntekijältä Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa kysyttiin heidän mielipidettään työpaikasta. Toimistolla on kiistatta yhä tärkeä tehtävä. Toteutuksella ja työympäristöllä on kuitenkin uusi merkitys. Tutkimuksemme perusteella pohjoismaalaiset eivät ole luovimmillaan neuvotteluhuoneessa käydyissä neuvotteluissa tai kuntoillessaan vaan silloin, kun he keskustelevat kollegojensa kanssa. Peräti 54 prosenttia kertoi saaneensa suurimman osan työhön liittyvistä ideoistaan spontaaneissa tapaamisissa kollegoiden kanssa.

Tulos ei ole täysin odottamaton, vaan sama trendi toistuu asiakkaidemme kanssa tulevaisuuden työpaikoista käydyissä keskusteluissa. Yhä useammin keskustelun aiheena ovat dynaamisen toimiston luominen, joustavat työtilat sekä luovat neuvotteluhuoneet. Usein kaiken innoituksen lähteenä on niin kutsuttu coffice-trendi eli kahvilaa entistä enemmän muistuttavan ympäristön luominen, sekä omaa työtä että epämuodollisia tapaamisia varten.

Kommunikointi noussut ykkössijalle työpaikoilla

Toimisto on tärkeä paikka ideoiden luomiselle, ja tapaamiset kollegojen kanssa ovat tärkeitä ja odotettuja tutkimuksemme mukaan. Tämä on erityisen tärkeää organisaatioissa, joissa analyysit, innovatiivisuus ja luovuus ovat tärkeässä asemassa. Ne näyttävät usein suunnan tekniikan ja talouden kehitykselle ja houkuttavat sekä lahjakkaita työntekijöitä että pääomaa.

Haastatelluista 40 prosenttia ilmoitti arvostavansa työympäristössään eniten mahdollisuutta kommunikoida kollegojen kanssa – sitä pidettiin hiljaista työhuonetta, alhaista melutasoa, kuntoilumahdollisuuksia ja jopa joustavia työtehtäviä tärkeämpänä. Tämäntyyppisissä yrityksissä johtajien pitäisi työntekijöiden etätyöhön kannustamisen asemesta investoida toimistotiloihin, jotka edistävät työntekijöiden terveyttä ja nostavat samalla liiketoiminnan ja työntekijöiden luovuuden uudelle tasolle.

Toimisto on kiistatta tärkeä paikka työntekijöille ja työnantajille, vaikkakin uudistuneessa muodossa. Me NCC:llä seuraamme trendiä ja saamme olla suunnittelemassa useiden asiakkaidemme toimitiloja rakenteilla ja kehitteillä oleviin toimistotaloihimme Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Ja voin jo kertoa, että jotain aivan uutta on kehitteillä Helsingin Vallilaan. Palaan siihen myöhemmin.

Siihen asti – toimisto on paikka tapaamisille, joissa ideat kukoistavat.

Tutustu tutkimukseemme täällä.

Mika SoiniMika Soini
Toimitusjohtaja
NCC Property Development

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.