Huomenta, monipaikkainen tietotyö!

Keskustelu tietotyönteon monipaikkaistumisesta kiihtyy, kun näkymä pandemian taittumisesta alkaa rokotusten myötä edes hieman hälventyä sumun keskeltä. Somefeedini ja uutisvirtani pursuaa spekulaatiosta toimiston kuolemasta ja toisaalta ihmisten palamisesta loppuun kotikonttoreiden ristipaineessa. Miltä tulevaisuus näyttää kiinteistökehittäjän silmin?

Keskustelu tietotyönteon monipaikkaistumisesta kiihtyy, kun näkymä pandemian taittumisesta alkaa rokotusten myötä edes hieman hälventyä sumun keskeltä. Somefeedini ja uutisvirtani pursuaa spekulaatiosta toimiston kuolemasta ja toisaalta ihmisten palamisesta loppuun kotikonttoreiden ristipaineessa. Miltä tulevaisuus näyttää kiinteistökehittäjän silmin?

Osallistuin spekulaatioon Helsingin Sanomien Visio-liitteen R.I.P. toimisto -artikkelissa ja kansainvälisesti samansuuntaisia raflaavia otsikoita on kirjoiteltu maailmalla. Business Insiderissa kirjoitettiin otsikolla ’The office – as we knew it – is dead’, Forbesissa klikkejä hapuiltiin otsikolla ’9-To-5 Workday Is Dead’ ja Wall Street Journalissa kirjoitettiin ’The Death of Office Desk Is Upon Us’. CBRE:n Joona Nyman nasevasti Linkedinissä kommentoikin, että yksikään artikkeleista ei kuitenkaan povaa yksiselitteisesti toimiston kuolemaa, vaan spekuloi sen muodonmuutoksella.

Uskottavia tutkimuksiakin matkan varrella aiheesta on tehty – esimerkiksi JLL:n Global workplace survey, Leesman Indexin Home stretch -aineisto sekä Virpi Ruohomäen artikkelissaan viittaamat Työterveyslaitoksen selvitykset. Tutkimukset valottavat isoissa aineistoissaan, miten erilaiset ihmiset ovat etätyöajan kokeneet ja miten ihmiset näkevät työskentelevänsä pandemian jälkeen.

Kyselimme myös osana Helsingissä Alppilan alueella sijaitsevan Savonkadun aluekehityshanketta kaupunkilaisilta, miten he tekevät työtä nyt ja toisaalta miten näkevät tekevänsä sitä 5-10 vuoden päästä. Tulos oli samansuuntainen kuin yllä mainituissa tutkimuksissa. Työtä tehdään monipuolisemmin ja useammasta paikasta kuin ennen. Pelkän kotikonttorin tai pelkän toimiston sijaan työaika siis jakautunee laajemmin kodin, toimiston, jaettujen työtilojen ja kolmansien tilojen välille aina kulloisenkin yksilön tarpeen mukaan.

Neljä teesiä tulevaisuuden toimitilaratkaisuista

Ainoa varma asia on, että kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan pandemian lieventyessä. Todennäköisesti tullaan näkemään kirjava joukko erilaisia ratkaisuja, kun yritysten kulttuurit muovautuvat yksilöiden tekemien päätösten myötä, ja kukin hakee parhaita käytänteitä juuri omalle toiminnalleen.

Olen pyrkinyt yksinkertaistamaan omassa ajattelussani tulevaisuuden näkymän neljään väitteeseen, joiden uskon muovaavan tulevia yritysten toimitilapäätöksiä:

  1. Valta työnteon tavasta, paikasta ja ajasta siirtyy entistä enemmän yksilöille, mikä vähentää ennustettavuutta.
  2. Työntekijöiden käyttäytyminen määrittää yrityksen kulttuurin, palvelut ja käytänteet, jotka puolestaan määrittävät tilatarpeet.
  3. Joustoa vaaditaan enemmän. Muutos vaatii joustoa tiloihin, sopimuksiin ja työnteon tapoihin.
  4. Vastuullisuusteemat korostuvat. Tiloja ei pidetä tyhjillään, vaan käyttöasteet maksimoidaan luonnon ja rahan säästämiseksi.

Tilanjakamisen palveluista tukea monipaikkaiseen työhön

NCC:n kiinteistökehitystiimissä uskotaan, että yritysten tarpeet tulevat monipuolistumaan ja siksi haluammekin tarjota uusia malleja toimitilaratkaisujaan pohtiville asiakkaille. Olemme lyöneet hynttyyt yhteen suomalaisen startupin Spacentin kanssa, joka on eturintamassa kehittämässä teknologioita, jotka mahdollistavat tilojen jakamisen ja hyödyntämisen riippumatta tilojen vuokralaisesta, omistajasta tai operaattorista. Spacentin idea ja liiketoimintalogiikka on sen verran kiehtova, että esimerkiksi Talouselämä valitsi sen 10 lupaavimman startupin joukkoon Suomessa.

Oma kotipesä lienee jatkossakin tarpeellinen useimmille yrityksille, mutta sen luonne muuttuu. Lisäksi osan tiloista voi ottaa käyttöön tarpeen mukaan, käyttää ympäröivän kaupunkirakenteen jaettuja tiloja satelliittitoimistoina tai osan omista tiloista voi vuokrata ulos joksikin aikaa, koska projektien määrä ja intensiivisyys vaihtelevat ajan yli.

Esimerkiksi Fredriksbergissä testaamme ja tarjoamme Spacentin alustan käyttöön kaikille vuokralaisille ja WeLandissä tuomme esille mahdollisuutta hyödyntää Spacentin tarjoomaa. Kehitämme yhteistyössä myös alueita kuten Savonkatu, OOPS ja Cleantech Garden, jotta voimme tuottaa mahdollisimman oikean määrän viihtyisää tilaa mahdollisimman korkealla käyttöasteella. Näin energiatehokkaat rakennukset tuottavat enemmän arvoa käyttäjilleen ja kuormittavat vähemmän ympäristöä per käyttäjä. Sopimusjouston lisäksi yhteistyöllä on potentiaalia päästä lähemmäs hiilineutraaliutta pitkässä juoksussa, kun laaja tilaverkosto saadaan hyötykäyttöön näppärän sovelluksen kautta silloin kun yksittäinen työntekijä tai tiimi tilaa tarvitsee, siellä missä tarvitsee.

Yhteistyön myötä käyttäjäorganisaatioiden tilantarvetta voidaan myös mallintaa pohjautuen esimerkiksi työntekijöiden osoitteisiin, jaettujen tilojen sijainteihin ja arvioituihin etänä toteutettuihin päiviin. Vuokralaisille tuotettavat simulaatiot tekevät näkyväksi mm. säästetyt eurot, säästetyt hiilidioksidipäästöt sekä työntekijöiden säästetyn ajan hybridityönteon mallissa.

Kehitteillä olevissa toimitilakohteissamme pyrimme luomaan joustavuuden logiikan niin sopimuksiin kuin tilallisiin ratkaisuihin siten, että tilat joustavat mahdollisimman hyvin yritysten ja maailman muutosten mukana. Näin pystymme tuottamaan yhdessä yritykselle kuin yritykselle toimivan ratkaisun, joka saa kullekin yritykselle ominaisen kulttuurin kukkimaan niin kotoa käsin, pääkonttorilta kuin kolmansistakin paikoista.

Laita turvavyö kiinni ja ota yhteyttä, jos ajatukset resonoivat – matka monipaikkaisen tietotyön huomiseen saa jatkua!

Lisätietoja:
Eelis Rytkönen, eelis.rytkonen@ncc.fi, Kehityshippi, NCC PD
Eetu Ristaniemi, eetu.ristaniemi@spacent.com, CDO, Spacent Oy

 

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.