Digitan privaattiverkkoauto testikäynnillä OYS2030 -uudistamisohjelman sairaalarakennushankkeen NCC:n työmaalla. Testaajina NCC:ltä Frej Weurlanderin (kesk.) lisäksi Aleksi Havana ja Roope Shnoro.
Suunnitelmat ovat puhelimella
Työmaalla tehokkuuden yksi suurimmista hävikeistä on aika, mikä kuluu ihmisten liikkumiseen paikasta toiseen. Välillä käydään työmaatoimistossa tai haetaan työkaluja ja materiaaleja työmaan toiselta reunalta. Tämä on hyvin merkittävää pinta-alaltaan suuren rakennuksen työmaalla, kuten Oulun yliopistollisen sairaalan työmaalla. Työmaalla logistiikkajärjestelyt onkin jo viety aiemmin korkealle tehokkuustasolle, mutta nyt on tartuttu seuraavaan hidastavaan tekijään, dataverkon heikkouteen. Rakennuspiirrokset ja mallinnukset ovat sähköisessä muodossa, ja niitä pystyy normaalisti lukemaan helposti älylaitteilla.
– Työmaalla kamppaillaan joskus sellaisten ongelmien äärellä, mikä ei toimistotyötä tekevien mieleen edes juolahda. Varsinainen rakentaminen ei tapahdu työmaatoimistossa, vaan työmaalla, missä olosuhteet pitää myös olla kunnossa. Nyt täällä ei pärjätä yleisen mobiiliverkon avulla, signaalit ovat varsinkin kellarikerroksissa niin heikkoja, ettei meidän digitaalisista työkaluista ole oikein työmaalla hyötyä, NCC:n toimialajohtaja Frej Weurlander toteaa.
Digitaalisuus tuo tehokkuutta
Sairaalatyömaalla haetaan työmaatoimistosta nippu papereita lukuisia kertoja päivässä. Aivan tavatonta huonosti toimiva julkinen verkkoyhteys ei ole muillakaan työmailla. Tutkimusten mukaan työmaan aikahävikki voi näkyä jopa 20 prosentin tehottomuutena, kun verrataan työskentelyä normaalisti toimivan verkon kanssa. Ja jotta digitaalisia sovelluksia käytetään, niiden pitää jo nykyisin toimia moitteettomasti. Käytössä olevan verkkoyhteyden on siis oltava kapasiteetiltaan riittävän tehokas.
– Olemme yrittäneet montaa ratkaisua. Tarvitsemme luotettavan verkon, joka on puhtaasti työmaa-aikaisessa käytössä. Rakennuksen kaapelointi rakennusvaiheessa ei esimerkiksi ole toimiva ratkaisu. Haimme tähän innovaatiota, joka ratkaisee ongelman ja antaa meille selvää säästöä. Jo pelkästään rakennuspiirrosten tulostuksiin on käytetty niin paljon rahaa, että onnistuessaan tämä hanke maksaa itsensä nopeasti takaisin, Weurlander sanoo.
Työmaalle privaattiverkko
Oululaisen työmaan perustavaa laatua olevan digihankkeen tavoitteena on siis tehostaa toimintaa modernin mobiiliteknologian avulla. Rakennuksen ajantasaisia suunnitelmia pitää voida tarkastella mobiililaitteella vaivattomasti. Nyt toimiva ratkaisu on löytymässä. Hanketta on innovoitu Nokian kanssa, jonka kumppani Digita tarjoaa privaattiverkkopalveluita. Verkkoa päästiin jo testaamaan työmaalla Digitan oman innovaation, privaattiverkkoauton avulla.
– Privaattiverkkomme on luotettava, suorituskykyinen ja turvallinen ratkaisu. Verkon peitto ja kapasiteetti sovitetaan työmaa-alueen erityispiirteet ja käyttötapaukset huomioiden. Privaattiverkon avulla mobiiliteknologian hyödyt voidaan valjastaa maksimaalisesti työmaan haastaviin tietoliikennetarpeisiin ja mahdollistamaan digitaalisten ratkaisujen täysimääräinen hyödyntäminen, Digitan liiketoiminnan kehitysjohtaja Henri Viljasjärvi kertoo.