Rakennusarkkitehdin kesäharjoittelussa yhdistyvät käytännöllinen ajattelu ja visuaalinen osaaminen

NCC tarjoaa vuosittain harjoittelupaikan yli 300 opiskelijalle eri puolella Suomea, ja harjoitteluohjelmalla onkin yrityksessämme pitkät perinteet. Perinteisten haalari-, työnjohto- ja työmaainsinööriharjoittelijoiden lisäksi työmaille eksyy joskus myös suunnittelupuoleen erikoistuneita opiskelijoita. Metropolian kolmannen vuoden rakennusarkkitehtiopiskelijat Suvi Wallius-Valo ja Teemu Kiiveri ovat kesän aikana päässeet hyödyntämään osaamistaan keskenään hyvin erilaisten hankkeiden parissa.

NCC tarjoaa vuosittain harjoittelupaikan yli 300 opiskelijalle eri puolella Suomea, ja harjoitteluohjelmalla onkin yrityksessämme pitkät perinteet. Perinteisten haalari-, työnjohto- ja työmaainsinööriharjoittelijoiden lisäksi työmaille eksyy joskus myös suunnittelupuoleen erikoistuneita opiskelijoita. Metropolian kolmannen vuoden rakennusarkkitehtiopiskelijat Suvi Wallius-Valo ja Teemu Kiiveri ovat kesän aikana päässeet hyödyntämään osaamistaan keskenään hyvin erilaisten hankkeiden parissa.

Teemu aloitti NCC:llä rakennusarkkitehtiharjoittelijana alun perin keväällä 2017 ja Suvi seurasi pian perässä. Kaksikko teki keväällä 2018 NCC:lle opintoihinsa sisältyvän innovaatioprojektin, jonka jälkeen myös Suvi jäi kesäharjoitteluun NCC:lle. Teemun kesä on kulunut Rajatorpan kouluallianssin parissa, kun taas Suvi on työskennellyt Vantaalla tehdaslaajennuksessa.

Mitä kesätyöt ovat pitäneet sisällään?

– Edellisessä työpaikassani olisin todennäköisesti jatkanut perinteisissä työmaainsinöörin tehtävissä, mutta tässä harjoittelussa olen päässyt hyödyntämään enemmän omaa ammattiosaamistani. Olen päässyt tutustumaan lähemmin suunnittelunohjaukseen ja ollut enemmän kontaktissa suunnittelijoiden kanssa. Koulutukseni ja työkokemukseni pohjalta osaan hahmottaa asiat sekä arkkitehdin että insinöörin näkökulmasta. Suunnittelunohjaajan tehtävänä onkin ikään kuin toimia pehmentävänä ja selkiyttävänä tekijänä siinä suunnittelijoiden ja työmaan välissä, Suvi kertoo.

Teemun työtaival alkoi tarjoustoiminnan tiimistä, johon hän toi kokemuksellaan arkkitehdin näkökulmaa. Allianssimallinen rakentaminen ehti tulla tutuksi jo tarjousprosessien kautta, joten oli vain luonnollinen jatkumo, että Teemu aloitti kesänsä projekti-insinööriharjoittelijana kouluallianssissa.

– Kesän aikana olen päässyt seuraamaan suunnitteluohjaajan työtä aitiopaikalta. Olen ollut mukana projektipäivissä ja oppinut hahmottamaan kokonaisuuksien hallintaa, eli esimerkiksi sitä, mitkä suunnitelmat liittyvät toisiinsa ja miten.

Miten päädyit opiskelemaan arkkitehtuuria?

Arkkitehdin työ vaikuttaa kutsumusammatilta, mutta Suvi ja Teemu eivät kumpikaan ole yllättäen valinneet alaansa suorilta käsin. Suvi ehti opiskella itselleen toisen ammatin ja Teemukin aloittaa kemian opinnot, ennen kuin päätös alan vaihdosta syntyi.

– Arkkitehtuuri alana tai rakentaminen ei käynyt pienessä mielessäkään silloin kun olin lukiossa, olin niin vahvasti suuntautunut kieliin. Innostuin jo lukiossa saksan kielestä ja vanhemmat kannustivatkin opiskelemaan kielten opettajaksi. Suoritinkin sitten Vaasan Yliopistossa maisterin tutkinnon saksan kielestä ja ajattelin myös tehdä jossain vaiheessa pedagogiset opinnot, mutta sitten ne vähän jäivät. Kaiken kaikkiaan olin humanistisella alalla noin 10 vuotta ennen kuin keksin hakea rakennusarkkitehdiksi, Suvi muistelee.

Teemukin ehti aluksi haaveilla opettajan ammatista.

– Lukiossa olin vielä luonnontieteilijä, ja lähdinkin suoraan lukiosta Kemian laitokselle yliopistoon opiskelemaan opettajaksi. Melko nopeasti kuitenkin hieman kyllästyin, koska alasta puuttui se luovempi puoli. Sitten lähdinkin etsimään alaa, mikä yhdistäisi teknillisen ja taiteellisen puoleni.

Mikä rakennusarkkitehtiopinnoissa sitten viehättää?

Siihen Teemun ja Suvin on helppo vastata.

– Nyt kun rakennusbuumi on valloillaan, niin haluan ainakin itse olla osana edistämässä sitä, että tehdään ihmisille oikeasti terveellisiä rakennuksia kertakäyttörakentamisen sijaan, Suvi linjaa.

– Mielestäni on yleisesti henkilökohtaisestikin hienoa nähdä se itse suunnittelema rakennus. Rakennusarkkitehtikoulutus antaa monipuolisen pohjan edetä erilaisiin tehtäviin ja voimme esimerkiksi olla urakoitsijan puolella töissä, vaikka perinteisin vaihtoehto olisi mennä hommiin suunnittelutoimistoon, Teemu komppaa.

Teemun ja Suvin kesäharjoittelut tulevat päätökseensä elokuun lopussa, mutta ennen koulun penkille palaamista kaksikolla oli vielä aikaa tutustua päivän ajan NCC:n oman suunnittelutoimisto Optiplanin toimitusjohtajan Pekka Kiurun työpäivään. Päivä oli osa harjoittelijoille järjestettäviä tutustumisjaksoja.

Mitä Optiplanin tutustumispäivästä jäi evääksi viimeiselle lukuvuodelle?

– Hain aikanaan haalariharjoitteluun NCC:lle juuri sen vuoksi, että konsernissa on monialainen suunnittelutoimisto ja monipuolisia mahdollisuuksia edetä urallaan. Tutustumispäivän aikana keskustelimme muun muassa rakentamisen tulevaisuudesta, harjoittelusta ja uratoiveista sekä tulevasta opinnäytetyöurakastamme. Viimeisen opintovuoden aikana täytyy todella miettiä tulevaisuuttaan ja koen Optiplanin oikein sopivana vaihtoehtona, Teemu iloitsee.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.