Yksittäisistä turvallisuushavainnoista isoon kuvaan

”Digitaalinen raportointi auttaa löytämään toistuvia turvallisuuspuutteita ja käymään niitä yhdessä läpi”, toteaa Ilmari Lahikainen, joka toimii vastaavana työnjohtajana Veturikuja 8:n asuinkerrostalotyömaalla Vantaalla. Hänelle NCC:n tapaturmien, vaaratilanteiden ja turvallisuushavaintojen raportointiin tarkoitettu Synergi-sovellus on päivittäinen työkalu. Seuraavassa hän kertoo, miten sitä työssään käyttää.

Minulla Synergi on ihan jokapäiväisessä käytössä: saan oikeastaan joka päivä havainnon tehtyä. Esimerkiksi tänään, kun menin työmaalle, huomasin kuljettajan ilman suojaimia. Huomautin siitä, tein havainnon Synergiin ja niin tieto oli saman tien järjestelmässä. Sen jälkeen kävin työpäällikön kanssa tarkistamassa vesikattoa ja totesimme, että kulkutiellä on vaarallisesti ruuveja pystyssä. Otin kuvan, kirjasin havainnon ja annoin työnjohdolle tehtäväksi korjata asian.

Kaikkien panosta tarvitaan

Itseni lisäksi olen työnjohdolta vaatinut, että he tekevät turvallisuushavaintoja vähintään viikoittain, ellei sitten päivittäin. Myös viikoittaisissa palavereissa olemme keränneet aliurakoitsijoilta ja työntekijöiltä havaintoja ja kannustimena arponeet niiden tekijöiden kesken jonkin pienen palkinnon, kuten karkki- tai sipsipussin. On tärkeä saada näkemyksiä eri tahoilta. Meillä on 40 havainnon minimitavoite kuukaudessa ja siihen pääsee hyvin, kun kaikki säännöllisesti havaintoja tekevät. Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

Pääsääntöisesti turvallisuushavainnot ovat negatiivisia. Niiden kautta on mahdollista oppia ja parantaa toimintaa ja puutteet korjaamalla edistää työmaan turvallisuutta. Positiivisia on vähemmän, koska tiedolla normaalitilanteesta, esimerkiksi että aidat ovat kiinni tai talo on siisti, ei tee oikeastaan mitään. Pelkän määrätavoitteen täyttämiseksi ei positiivisia, eikä tietenkään negatiivisiakaan, havaintoja tulisi koskaan tehdä. Se ei kehitä mitään.

Auttaa löytämään toistuvat ongelmat

Käyn koko työmaan uudet havainnot läpi viikoittain ja selaan, millaisia asioita sieltä pomppaa esiin. Otan havainnoista nostoja, jotka tuon esille työnjohdon viikkopalavereissa, urakoitsijapalavereissa ja työntekijöiden viikkoinfoissa. Tarkistamme samalla, että poikkeamat on korjattu, ja jos eivät ole, vastuutamme korjaukset jollekulle ja asetamme niille takarajat.

Siinä Synergi on oikein hyvä apu, että kun tilanteet on sinne raportoitu, pystyn tunnistamaan toistuvia asioita ja hyödyntämään tietoa toiminnan parantamiseen. Jos esimerkiksi kulkuteistä on jatkuvasti negatiivisia havaintoja tai yhden aliurakoitsijan toiminnassa toistuvasti huomautettavaa, voimme puuttua niihin ihan eri tavalla, kuin yksittäisinä tapauksina.

Turvallisuushavaintojen tekemisen ohella raportointityökalumme antaa struktuurin myös vaaratilanne- ja tapaturmailmoitusten käsittelyyn. Mobiiliversio on kätevä havaintojen tekemiseen työmaalla. Selainversiota käytän kaikkeen muuhun.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.