VDC-tiimin uusi vetäjä Riku Laiho: ”Jotta asioita pystyy kehittämään, täytyy olla myös itse konkreettisesti tekemisessä mukana”

Riku Laiho aloitti vastikään NCC:llä uutena VDC-tiimin vetäjänä. Työmaatausta ja käytännön kokemus ohjelmistopuolelta luovat selkärangan asiantuntijuudelle, jota Riku haluaa hyödyntää tuomalla digitaaliset työkalut luontaiseksi osaksi rakentamisen prosessia.

Riku Laiho aloitti vastikään NCC:llä uutena VDC-tiimin vetäjänä. Työmaatausta ja käytännön kokemus ohjelmistopuolelta luovat selkärangan asiantuntijuudelle, jota Riku haluaa hyödyntää tuomalla digitaaliset työkalut luontaiseksi osaksi rakentamisen prosessia.

Riku Laiho on tällä hetkellä poikkeuksellisen innoissaan. Hän on ollut NCC:llä töissä aikaisemminkin, mutta nyt sellaisessa pestissä, jossa hän pääse kehittämään itselleen mielekkäitä asioita parhaalla mahdollisella tavalla. Työmaataustainen rakennustekniikan diplomi-insinööri, jolla on laaja kokemus ohjelmistokehittämisen saralta – tällainen olisi ehkä Rikun urapolku pikakelauksella, mutta me luonnollisesti haluamme tietää enemmän.

Miten Rikun työura on saanut alkunsa ja päätynyt jälleen takaisin NCC:lle?

– Tulin NCC:lle opiskeluaikoina harjoittelijaksi ja ehdinkin tehdä silloisen Hämeenlinnan aluetoimiston piirissä työnjohtoharjoittelua muutamassakin eri hankkeessa. Kauppakeskus Goodmania rakennettaessa toimin hankkeessa avustavana projekti-insinöörinä tehden esimerkiksi määrälaskentaa, tarjouskyselyitä ja tarjousvertailuja. Tein myös kandini kyseiselle projektille vertaillen eri rappausvaihtoehtoja kauppakeskuksen julkisivulle. Diplomityötä aloittaessani siirryin töihin Trimblelle – tosin silloin se oli vielä nimeltään Tekla. Menin heidän Suomen aluetoimistoonsa tekemään Tekla Structures -käyttäjätukea diplomityöni ohella. Trimblellä tein paljon töitä eri suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa. Tutustuin myös hyvin monien eri alan toimijoiden tietomallipääkäyttäjiin ja käyttäjiin.

Trimblellä arvostettiin kovasti nimenomaan Rikun konkreettista kokemusta rakentamisesta – sitä tietoa, mitä kirjoista ei opi. Työ kuljetti välillä myös pois Suomen kamaralta. Työmatkoillaan hän pääsi näkemään hyvin sen, miten tietomallintamista on tehty ympäri maailmaa.

– Viimeisin pari vuotta kestänyt roolini oli Application Manager Teklan paikallavalutiimissä, jossa vedin sovelluskehitystä sen perinteisen Tekla-ohjelmiston päälle. Toisin sanoen siis kehitimme paikallavalu-urakoitsijoille uusia työkaluja. Olin myös mukana kehittämässä pilvipohjaista Trimble Connect -yhteistyöalustaa. Kyseissä roolissa ensisijainen tehtäväni oli sovellusten kehittäminen, mutta totta kai kun jotain saatiin valmiiksi, täytyi sovelluksia myös lähteä myymään ja tekemään koulutusta ulkomaille. Tämä vei minut toisinaan aina Aasiaan ja Yhdysvaltoihin asti.

Mikä sitten inspiroi Rikua palaamaan takaisin NCC:lle ja juuri tähän kyseiseen tehtävään?

– Minua on aina kovasti kiinnostanut tämä urakointipuoli. Vaikka tein aikaisemmassa työssäni paljon töitä suunnittelijoiden kanssa, vastuullani olivat usein myös urakoitsija-asiakkaat. Olen ollut mukana kehittämässä paljon hyviä työkaluja ja haluan nyt päästä käyttämään niitä ihan oikeassa rakentamisessa ja saamaan niistä sen oikean hyödyn irti. Uusimman teknologian hyödyntäminen on näin insinöörinä kiinnostanut aina. Tiesin jo opiskeluaikoina sen, että tulen työskentelemään tietomallintamisen parissa jollain tapaa myös tulevaisuudessa. Työmaalla laskin määriä pdf-piirustuksista ja silloin jotkut pitivät sitä edistyksellisenä. Itseä se tuskastutti koska tiesin, että mallista olisin saanut ne nopeammin ja luotettavammin varsinkin suunnitelmien jatkuvasti päivittyessä.

Yksi tärkeä osa Rikun uutta toimenkuvaa tulee myös olemaan esimiestyö. Kädet savessa -tyyppisenä ihmisenä hän ei kuitenkaan halua olla esimies, joka vain pyörittelee papereita, vaan hän haluaa myös olla mukana konkreettisessa kehitystyössä ja tekemisessä.

– Haluaisin omallakin työlläni korostaa ja edesauttaa sitä henkeä, että meidän tiimissä ja koko organisaatiossa tehdään töitä yhdessä ja toivotaan kaikkien menestyvän työssään hyvin. Tiimivetäjänä haluan antaa alaisilleni tilaa kehittyä ja loistaa ja tukea heitä siinä omassa tekemisessä. Omassa tekemisessäni minua motivoi erityisesti se, että pystyn kehittämään ja viemään asioita eteenpäin, tuomaan jotain uutta mikä luo hyötyä tälle firmalle ja tietysti sitä kautta myös asiakkaalle. Koen olevani positiivisessa mielessä hyvin sinnikäs, sillä jos näen tai koen jonkin asian olevan edistämisen arvoinen, niin minä kyllä sitten jaksan sitä puskea eteenpäin, Riku kertoo.

Riku saapui NCC:lle juuri kesän kynnyksellä, samaan aikaan kun firmassa aloittaa joka vuotiseen tapaan paljon uusia harjoittelijoita. Oman kipinän nykyiseen työhönsä hän sai juuri harjoitteluaikanaan.

Mitä vinkkejä hänellä on antaa tämän kesän harjoittelijoille?

– Nämä tietomalliohjelmistot ja digitaaliset työkalut ovat työkaluja siinä missä muutkin ja niiden pitäisi olla luonnollinen osa tekemistä, eikä vain erillisen spesialistin hallittavissa. Tämän takia kannattaakin jo harjoittelijana aikaisessa vaiheessa tehdä monipuolisesti eri juttuja työmaalla. Näihin ”propellihattuhommiin” tuo aika kivasti konkretiaa, jos on sitä oikeaa käytännön kokemusta rakentamisesta, Riku summaa.

Tähän mennessä juttua tiedämme Rikun menneisyyden, nykyisyyden ja vähän tulevaakin. Mikä oivallinen hetki hyödyntää täysin Hesarista plagioitua kysymystä ja udella Rikulta sitä, mistä häntä ei vielä tunneta.

– En tiedä onko tätä järkevää paljastaa, mutta olen vähän sellainen peruskurssimies. Kiinnostukseni ja uteliaisuuteni uusia asioita kohtaan pätee työn lisäksi myös vapaa-ajalla, sillä minulla on tapana aloittaa useita uusia harrastuksia ja suorittaa niistä peruskurssit, vaikka osa harrastuksista ei välttämättä jäisikään elämääni kovin pysyvästi. Olen suorittanut esimerkiksi laskuvarjohyppykurssin, purjehduskurssin, golfkurssin, melontakurssin, leijahiihtokurssin, salsan alkeet, kalliokiipeilyä… Ehkä asia on niin, että osaan paljon vähän kaikkea, mutta tosi hyvin en näistä vielä mitään, Riku nauraa.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


  • saimi

    7 joulukuuta, 2022 11:13

    Käytetäänkö tuohon määrälaskentaan jotain tiettyä ohjelmaa? Meidän tuttava myös semmoisesta mainitsi, että heille on työpaikalle semmoinen tulossa. Kovasti minua itseä kiinnostavat nämä aiheet. Kehitys on mahtava asia. https://mmpro.fi/tuotetiedot