Vastaava työnjohtaja on tapahtumien keskellä

NCC:n vastaava työnjohtaja Juha päätti jo uransa alkuvaiheessa pitää työasiat töissä ja palata asioihin aamulla virkeänä. Hän myös muistuttaa, että rakentaminen on jatkuvaa oppimista.

NCC:n vastaava työnjohtaja Juha päätti jo uransa alkuvaiheessa pitää työasiat töissä ja palata asioihin aamulla virkeänä. Hän myös muistuttaa, että rakentaminen on jatkuvaa oppimista.

Kuka olet?

Nimeni Juha Yrjönen, olen 43-vuotias. Asun Lohjalla omakotitalossa perheeni kanssa. Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kolme lasta: 7-vuotias poika sekä 10- ja 14-vuotiaat tytöt.

Millaisissa tehtävissä olet ollut?

Tulin NCC:lle töihin vuonna 1999, haalariharjoittelijaksi Asuntorakentamisen yksikköön ja edelleen olen täällä. Ilmeisesti tykkään asuntorakentamisesta! Tänä vuonna minulla tulee virallisesti talossa 20 vuotta täyteen. Olen toiminut yksikössä työnjohtajana, vastaavana työnjohtajana ja työpäällikkönä. Palasin kuitenkin takaisin vastaavan tehtäviin, koska koin, että vastaavana olo tuolla tapahtumien keskellä on se minun juttuni! Pitää tehdä sitä mistä oikeasti nauttii.

Mistä pidät työssäsi?

Olen tässä ikääntyessäni huomannut, että tästä todellakin tykkään. Työmaalla ei ole koskaan yhtään samanlaista päivää, saa ratkoa erilaisia haasteita. Valehtelisin, jos sanoisin, että jokainen päivä on kiva ja hauska, mutta se kuuluu tähän hommaan ja antaa oman mausteensa.

Miksi olet viihtynyt NCC:llä?

Hommat täällä vain toimii hyvin.

Millainen työkaveri olet?

Olen reilu, tasavertainen, koen että olen luonteeltani sellainen, että minulle voi tulla puhumaan asiasta kuin asiasta.

Mitä pidät vahvuuksinasi?

Olen päättäväinen, teen asioihin nopeita ratkaisuita jotta hommat etenevät, huumorintajuinen ja vaimo sanoo että olen vuosien saatossa tullut itsepäiseksi, itse en myönnä.

Mikä on mieleenpainuvin hankkeesi tai projektisi?

As Oy Helsingin Radiotehdas. Projekti, jossa vanha Helvarin Radiotehdas (teollisuuskiinteistö) muutettiin trendikkäiksi Loft-asunnoiksi. Teimme samaan kortteliin ensin kolme uudiskohdetta ja tämä kuului saman korttelin pakettiin viimeisenä toteutettavaksi. Erittäin ainutlaatuinen ja mieleenpainuva projekti minulle.

Mikä on suurin oppisi vuosien varrelta?

Ehkä se tärkein oppi on, jonka olen sisäistänyt jo urani alusta asti: Älä vie töitä kotiin. Kun päivän päätteeksi työmaalta lähden, on aivan turha jäädä asioita miettimään ja pohtimaan, koska kun unohdat työt ja palaat aamulla virkeänä, ajatuksetkin ovat seuraavana päivänä selkeimmät. Mutta kokonaisuudessa rakentaminen on jatkuvaa oppimista. Jos sanot että tiedät rakentamisesta kaiken, valehtelet!

Onko mieleesi jäänyt jokin hauska tapahtuma?

Rakentaminen minun mielestäni on pääsääntöisesti kivaa ja hauskaa, työmaaporukkaan ollaan aina saatu hyvä henki ja huumoria mukaan.

Mitä olet oppinut ikävistä asioista?

Ikävistä asioista pitää aina ottaa opiksi, ettei niitä satu uudelleen, mutta niitä ei pidä ottaa itseensä ja jäädä itsekseen miettimään. Tämä on tiimityötä, ikävätkin asiat ratkotaan yhdessä.

Missä asioissa näet suurimmat vuosien aikana tapahtuneet muutokset rakennusalalla?

Ensimmäisenä tulee mieleen turvallisuus. Ollaan kyllä aivan eri tasolla kuin 90-luvulla, tuolloin vielä keskusteltiin tarvitseeko kypärää käyttää koko ajan, eikä mietitty työhön liittyviä riskejä nykypäivän tasolla. Laadunvarmistus ja sen todentaminen on kehittynyt huimin askelin 20 vuoden aikana.

Miten ihmisten asenteet ovat muuttuneet?

Työturvallisuuden asenteissa on tapahtunut paljon harppausta. Kyllä esimiehet, työntekijät ja aliurakoitsijat huolehtivat jo hyvin itsestään ja kollegoistaan. Laadun osalta tänä päivänä halutaan ehdottomasti tehdä asiat suunnitellusti ja puututaan, mikäli havaitaan suunnitelmissa epäkohtia tai asioita mitkä ei toimi. Yhteistyö tilaajien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden välillä parantunut merkittävästi.

Mitä haluaisit sanoa nuoremmille?

Älkää ottako liian vakavasti, olkaa avoimia, kysykää. NCC:llä kannattaa hyödyntää NCC:n kehitys- ja urapolkuja – NCC:llä on mahdollista toimia lukuisissa eri työtehtävissä ja rooleissa.

Miten näet rakennusalan kehittyvän tulevaisuudessa?

Sanoisin, että eniten kehittymistä tapahtuu ympäristöasioissa. Enemmän ja enemmän puhutaan kierrättämisestä ja kestävästä kehityksestä, tulemme yhä enemmän rakentamaan rakennuksia jonkun ympäristömerkin tai statuksen mukaisella ohjeistuksella.

Ympäristöön kuuluu myös työmaiden pölynhallinta, jota viedään koko ajan eteenpäin, jotta tekijöiden työskentelyolosuhteita saadaan paremmiksi. Menetelmät, työvälineet ja palvelut tuon osalta varmaan kehittyvät. Laadunvalvonta ja -hallinta etenee koko ajan digitalisempaan suuntaan.

Tämä koronavirus aiheuttaa sen, että johtamistakin mietitään aivan uudelta kannalta, jotta pystytään toimimaan kokoontumatta isoihin ryhmiin kokousten ja palaverien osalta sekä työmaan jatkuvuuden varmistamiseksi.

Tutustu Juhan tämän hetkiseen asuntorakentamisen projektin eli As Oy Helsingin Kuriirin ja Postimiehen työmaasivuihin!

Tutustu tästä myös tarkemmin työmaainsinöörin ja työnjohtajan työnkuviin NCC:llä.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.