Työnjohtaja Niklas Meriläinen: ’’Työssä on tärkeintä olla oma rehellinen itsensä’’

Niklas kouluttautui talonrakentajan aliurakointitehtävistä työnjohtajaksi ja haki NCC:lle töihin. Koulutusta tarvitaan, mutta ennen kaikkea Niklas haluaa painottaa innostuneen asenteen ja rehellisyyden tärkeydestä urakehityksessä.

– Käytännössä heti valmistuttuani päätin, että on aika suunnata tavoitteet sinne, mitä oikeasti haluaa tehdä: isompaan rakennusliikkeeseen, jossa pääsee oikeasti kehittymään ja kehittämään, Niklas Meriläinen sanoo.

OOPS’in toimitilahanke Leppävaarassa oli juuri siirtymässä toteutukseen, työmaatoimihenkilöille oli tilausta ja Niklas pääsi haastatteluun.

– Minulla oli vahva motivaatio päästä kehittymään, mutta yhtä vahva oli päässäni vallitseva mielikuva siitä, etten olisi hommaan vielä tarpeeksi pätevä. Haastattelutilanteessa selkeni nopeasti, että NCC:llä vaakakupissa painavat innostunut asenne ja halu kehittyä – samana päivänä sainkin vielä soiton, että olen päässyt NCC:lle töihin, Niklas muistelee.

Uusiin saappaisiin

Jo ensimmäisenä työpäivänä Niklas pääsi perehtymään perustustöiden johtamiseen. Työnjohtajan rooli on ollut sittemmin helppoa omaksua, mutta ison talon prosessien ja käytäntöjen hahmottaminen ja toteuttaminen on välillä haastanut.

– Työvaiheiden johtamisessa kehittyy kokemuksen kautta, kun malttaa kuunnella kokeneempia. Henkilökohtaisesti haastavinta on ollut pääurakoitsijan roolin edellyttämä kokonaisuuksien hallinta eli aikataulun, laadun ja rahan muodostama yhtälö. Aikataulut ovat tiukkoja, niissä ei ole paljonkaan ilmaa, jos ollenkaan. Eri työvaiheita täytyy valvoa ja niin sanotusti kutoa oikea-aikaisesti yhteen.

Vaikuttaminen ja kehittäminen tuovat merkityksellisyyttä

Niklas on pitkä mies, jolla on kantava ääni. Hän on työssään inhimillinen sekä tarkka ja kertoo ajatuksistaan vuolaasti ja iloisesti. Kunnianhimoisena ja analyyttisenä ihmisenä hän on miettinyt kehittymismahdollisuuksiaan poikkeuksellisen paljon. Päämäärätietoisuus on hänelle olennainen työkalu, joka auttaa eteenpäin niin työpäivien pienissä haasteissa kuin isommassa kuvassa.

– Vaikuttaminen ja kehittäminen kulkevat käsi kädessä ja tuovat työhön huomattavaa merkityksellisyyttä. Onnistumisten kautta tulee tunne: minut otetaan vakavasti ja mielipiteitäni kuunnellaan. Tulevaisuuden työunelmaksi voisinkin kuvitella sellaista roolia, jossa pääsisin kehittämään jotain tiettyä osa-aluetta tai luomaan kiinteitä tapoja toimia eri projekteissa, Niklas miettii.

Logistiikkahaasteiden pariin

OOPS’in toimitilakohteen ensimmäiset talot valmistuivat jo alkusyksystä 2021. Nyt Niklas vastaa jo seuraavalla työmaallaan logistiikan hallinnasta ja tulevaisuus näyttää senkin jälkeen lupaavalta NCC:llä.

– Näyttää onneksi siltä, että olen pääsemässä kehittämään NCC:n logistiikkaa tulevaisuudenkin projekteissa. Logistiikka vaatii ison valmisteluprosessin, eikä haasteena ole niinkään itse toteutus, vaan kaikkien osapuolten sitouttaminen yhteiseen toimintatapaan. Tavarat saadaan aina paikalle, mutta miten se tehdään ilman, että työvaiheet puuroutuvat? Tätä olen pohtinut jo aiemmin aliurakoitsijan saappaissa, nyt toteutan sitä pääurakoitsijan työnjohtajana. Haluan myös kehittää ja auttaa muitakin projekteja hyödyntämään erilaisia logistiikanhallintajärjestelmiä. Haluaisin myös kehittää toimintaamme ahtaissa kaupunkikohteissa, joissa voisimme hyödyntää moderneja nostotyökaluja sekä välivarastointia.

Askel kerrallaan yhä eteenpäin

Tavoitteita on jäljellä myös tulevaisuuden varalle, mutta ratkaisukeskeisenä ihmisenä Niklas haluaa edetä maltillisesti askel kerrallaan. Kun työ on opettanut tarpeeksi, voi alkaa miettiä mahdollisia jatkokouluttautumisen mahdollisuuksia. Hän kiittelee esimiestään ja vanhempia konkareita, joiden edessä ei ole tarvinnut mennä piiloon virheitä tehdessä.

– Mistään ei tule mitään, jos kenellekään ei voi puhua eikä työstään saa palautetta. Täällä on saanut tehdä virheitä, ja silloin olen myös saanut rakentavaa palautetta. Olen ollut kiitollinen, ettei tarvitse arvailla, miten töissä menee.

Innostus tarttuu

Niklas tietää, että eteenpäin pääsee silloin, kun oma innostus tarttuu myös muihin. Mitä hän sanoisi nyt henkilölle, joka on samassa tilanteessa kuin hän muutama vuosi sitten, miettimässä työuran suuntaa?

– Sanoisin suoraan, että kuuntele muita, äläkä määrittele itseäsi koulutuksen ja todistusten kautta. Haastattelun jälkeen vain asenteella on väliä. Työn kautta kannattaa etsiä itsestään niitä osa-alueita, joita haluaa kehittää. Rakennusalakin tarjoaa mahdollisuuksia erikoistua johonkin tiettyyn osaamisalueeseen, ja jos vain haluaa, kannattaa tietysti etsiä jokin koulutus, millä voisi omaa osaamista edistää. Ennen kaikkea: ole oma itsesi, ole rehellinen itsellesi ja opi muilta.

Haluaisitko työskennellä NCC:llä? Katso avoimet työpaikat: ncc.fi/tyopaikat

Opiskelija, oletko menossa rakennusalalle kesätöihin? Lue harjoittelijajuttuja täältä.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.