Aloitin työturvallisuuspäällikkönä NCC Industryllä vuoden 2022 alussa. Toimin sekä työturvallisuuspäällikkönä että työsuojelupäällikön roolissa. Vaikka työskentelen osa-aikaisesti, olen alusta asti tuntenut kuuluvani tiimiin ja olevani osa Industryn työyhteisöä. Esihenkilöni on Ruotsissa ja olen osa Nordic H&S -tiimiä, mutta pääroolini on auttaa ja opastaa Suomen Industryn organisaatiota työturvallisuusasioissa. Jalkautan myös konsernin ohjeita toimialueillemme.
NCC:llä on konserninlaajuiset tavoitteet työterveydelle ja työturvallisuudelle. Tavoitteena on eliminoida vakavat ja kuolemaan johtavat onnettomuudet kokonaan sekä vähentää onnettomuuksien kokonaismäärää. Tätä varten työskentelemme joka päivä jokaisessa toimipisteessä.
Vaikka tavoite on yhteinen, keinot vaihtelevat. Toimintamme Suomessa poikkeaa osin muiden NCC-maiden toiminnoista. Meillä esimerkiksi urakoitsijat toimivat itsenäisesti alueillamme päivittäisissä töissään. Oman henkilöstön tiimi on meillä näin ollen muita maita pienempi.
Työturvallisuusasiat noudattavat aina lakien ja asetusten määräyksiä, mutta tärkeää on osata soveltaa esimerkiksi konsernin ohjeita liiketoimintaan sopivaksi. Minulle työturvallisuuspäällikkönä on oleellisen tärkeää ymmärtää ja tuntea kiviainesliiketoiminnan kokonaisuus.
Turvallisuus on osa kaikkia toimintoja, joten ne on tärkeä tuntea, jotta voin ohjeistaa ja auttaa juuri meille sopivalla tavalla. Kokonaisuuden hallitsemiseksi on ymmärrettävä, mitkä kaikki sidosryhmät vaikuttavat tekemiseen, millä alueilla toimimme ja mitä palvelukokonaisuuksia eri alueilla tarjotaan. Tai mitkä ovat eri toimintojen riskit ja mahdollisuudet, laajemminkin kuin vain työturvallisuusasiat.
Tiina Toivola, työturvallisuuspäällikkö
Kovaa työtä ja positiivisia tuloksia
NCC:n Suomen kiviainestoiminnan työturvallisuustilastot näyttävät laskevaa trendiä, mistä kunnia kuuluu erityisesti työntekijöille. Työturvallisuus on osa kaikkea päivittäistä tekemistä ja johtamistapaa. Muutamia kokonaisuuksia esille nostaakseni; olemme aktiivisesti mukana NCC:n vuosittaisella työturvallisuusviikolla sekä työturvallisuudesta muistuttavassa Awareness Day – päivässä. Lisäksi joka vuosi jollain Suomen kiviainestoimipaikalla järjestetään hätätilanneharjoitus.
Työturvallisuustilastoja seurataan säännöllisesti ja mikäli tapahtuu tapaturma tai vaaratilanne, meillä on selkeä prosessi, miten asioihin reagoidaan. Oleellisinta on oppia tapahtuneesta ja varmistaa, että suunnitellut riskien pienentämistoimenpiteet toteutetaan. Näin varmistetaan, että ne todella toimivat.
Ylpeänä Suomen organisaatiosta todettakoon, että Industryn omalle henkilöstölle ei ole useampaan vuoteen tapahtunut tapaturmia, ja kiviainesalueilla toimiville urakoitsijoillekin vain muutamia. NCC Industry vastaa kiviainesalueiden turvallisuudesta ja pelastusjärjestelyistä sekä näihin toimintoihin perehdyttämisestä. Urakoitsijat vastaavat oman työnsä turvallisuudesta. Kiviainesalue ei ole työmaa, minkä takia toiminnot ja samalla vastuut poikkeavat merkittävästi esimerkiksi rakennustyömaan toiminnoista.
Hätätilanneharjoitusta vetämässä Pornaisten kiviainesalueella.
Ennakointia havainnoimalla
Kiviainesalueilla suoritetaan useita erilaisia turvallisuuden tarkastuskierroksia, joiden aikana esimerkiksi positiiviset ja negatiiviset havainnot kirjataan työturvallisuussovellukseen, ja tieto siirtyy reaaliajassa esimerkiksi työnjohdolle tai aluejohtajalle. Tiedon jakaminen ja havaituista puutteista oppiminen on tärkeää. Käsittelemme Suomen organisaatiossa myös muissa Pohjoismaissa tapahtuneet vakavammat tapaturmat sekä vaaratilanteet, jotta opimme niistä.
Turvallisuushavaintoihin perustuva vuosittainen kilpailu nostaa esiin ja palkitsee erityisen laadukkaita turvallisuushavaintoja. Pelkkä havainnointi ei tietenkään riitä. Jokaisen vastuulla on keskeyttää vaarallinen työ, pohtia oman työn vaaroja ja reagoida niihin. Työturvallisuus on ennen kaikkea yhteistyötä.
Tapaamassa omaa väkeä ja urakoitsijoita Pornaisissa.
Yhdessä jatkuvasti parantaen
Työturvallisuus on meidän kaikkien vastuulla ja turvallinen työpaikka rakentuu riskien ymmärtämisen, niihin reagoimisen, turvallisuusjohtamisen ja yrityksen turvallisuuskulttuurin yhteisvaikutuksesta.
Haluamme myös todentaa ponnistelumme ja sitoutumisemme työturvallisuuteen ja työntekijöidemme hyvinvointiin. Tällä hetkellä meillä onkin käynnissä ISO 45001 projekti, jossa tavoitteena on saada kolmannen osapuolen sertifiointi työturvallisuustoiminnallemme.
NCC Industryllä työskentely on innostavaa ja paljon olen oppinut näiden vuosien aikana. Kaikessa liiketoiminnassa on riskejä, jotka tulee ottaa huomioon ja tehdä niille tarvittavat pienentämistoimenpiteet. On ihailtavaa seurata, miten innolla ja intohimoisesti NCC:n pohjoismainen H&S tiimi kehittää työturvallisuutta päivittäin. Suomessa johtoryhmän kokouksien ensimmäisenä aihekokonaisuutena on aina turvallisuus. Aihe koetaan ensisijaisen tärkeänä läpi organisaation.
Maajohtajamme Pertti Peltomaan sanoin ”työturvallisuustyö ei tule valmiiksi koskaan”. Näin se on, ja tästä on hyvä jatkaa yhdessä kiviainestiimin kanssa uuteen vuoteen.
Talviaikaan kiviainesalueillakin turvallisuushaasteina ovat pimeys ja liukkaus.
Tiesitkö tämän NCC:n kiviainestoiminnasta?
- NCC tuottaa kalliokiviainesta ja kierrätettyä betonimursketta kaikkeen rakentamiseen. Kiviainesalueet palvelevat ympäri Suomen, kasvukeskusten läheisyydessä.
- Eri kiviaineslajikkeet sopivat rakennusten ja teiden pohjatöihin sekä asfaltin tai betonin raaka-aineiksi.
- Monilla toimipisteillä otetaan myös vastaan pilaantumattomia maa-aineksia, erikoismaita kuten turvemaita, savea, liejuista savea, sulfidimaata/savea ja sedimenttejä/ruoppausmassoja, vieraslajimaita sekä louhetta ja betonia.
- NCC One-Stop-Shop -toimintamalli kannustaa asiakkaita ja yhteistyökumppaneita ajamaan täysiä kuormia mennessä ja tullessa. Näin säästetään paitsi polttoainetta ja rahaa, myös ympäristöä. Omien kuljetusten polttoainemenekkiä ja päästöjä voi arvioida nettisivuilta löytyvällä laskurilla.
- Kiviaineksen EPD-laskelma kertoo tuotteen ja sen valmistuksen ympäristövaikutukset, kuten CO2 -päästöjen määrät. NCC valmistaa EPD-laskettua kiviainesta Mäntsälän Ohkolassa ja Pornaisissa.
- NCC Kielo® -ohjelma edistää luonnon monimuotoisuutta kiviainesalueilla sekä toiminnan aikana että sen jälkeen. Menetelmä on näin myös osa toiminnan suunnitelmallista lopettamista ja maisemoinnin ennakointia.
Lue myös muita NCC:n blogitekstejä
Aiheemme liittyvät rakentamiseen, tulevaisuuden kaupunkeihin, infrastruktuuriin, kestävään kehitykseen, työelämään ja opiskeluun. 👉 blog.ncc.fi