Syyriasta Ruotsia rakentamaan uusien alkujen kautta

Damaskokseen ei ollut jääminen. Lähdettyäemme mieheni ja neljän lapseni kanssa Syyriasta saavuimme vuonna 2014 Länsi-Götanmaan Hjohon, jonne me asetuimme ja saimme pian ruotsalaisia ystäviä.

Kun olimme olleet vasta kolme viikkoa Ruotsissa, aloitimme maahanmuuttajille tarkoitetun ruotsin kielen kurssin, ja puolentoista vuoden kuluttua muutostamme sekä minulla että miehelläni oli jo töitä.

Aloitin työskentelyn matematiikanopettajana ja vähän myöhemmin hain ja tulin valituksi NCC:n nystartsprogram-nimiseen ulkomaalaisten rakennusinsinöörien perehdytysohjelmaan. Koska olen koulutukseltani insinööri ja kokemusvuosiakin on ehtinyt kertyä runsaasti mm. rautatierakentamisen alalta, olin hyvin iloinen, kun sain aloittaa NCC:llä.

Kyseessä oli puoli vuotta kestävä koulutusohjelma, joka sisälsi sekä teoriaa että käytäntöä. Tavoitteena oli valmistaa meidät työskentelemään Ruotsissa rakennusalan tehtävissä. Opiskelimme hieman kulttuuria, taloutta, ruotsia ja niin edelleen. Koulutuksen ohella suoritin työharjoittelua Göteborgissa Krometin työmaalla tarjouslaskentainsinöörinä. Sen jälkeen sain paikan Centralenin rakennustyömaalta, jossa olen nyt työskennellyt puolitoista vuotta.

Katseiden kohteena

Centralenin työmaalla olen vastuussa sen varmistamisesta, että kaikki kulkuneuvot, kemikaalit ja rakennusmateriaalit täyttävät projektille asetettavat tiukat ympäristövaatimukset. Kaikki hankkeessa käytettävät uudet kulkuneuvot on ilmoitettava minulle. Koneiden ja autojen parissa työskentelevä naispuolinen insinööri ei ole tavallinen näky sen kummemmin Syyriassa kuin Ruotsissakaan. Ja huntua käyttävä insinööri herättää huomiota. Työskentelen hankkeessa viikoittain ja teen työmaalla ympäristötarkastuksia, ja joskus on hieman huvittavaa huomata kohdata koneenkuljettajien katseet. Välillä tuntuu, etteivät he usko minun tosiasiassa työskentelevän tässä tehtävässäni.

Olemme tehneet lujasti töitä oppiaksemme kielen, ja olemme korostaneet myös lapsillemme kielitaidon tärkeyttä. Tyttäremme jatkaa Syyriassa aloittamiaan lääkäriopintoja täällä Ruotsissa. Se on todella rankkaa ja mutkikasta, mutta hän pärjää kyllä. Hän ponnistelee kovin. Meillä oli onnea, kun tulimme tällaiselle pienelle paikkakunnalle ja saimme tutustua hienoihin ihmisiin, jotka auttoivat meitä tärkeissä asioissa, kuten esimerkiksi talon ja auton hankinnassa. Voimme nyt jättää tuon raskaan vaiheen taaksemme ja ajatella tulevaisuutta.

Kaiken kokemamme jälkeen tunnen silti, että elämä on asettunut oikeille urille. Viihdyn työssäni, perheelläni on kaikki hyvin ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.