Prehealthin Juha Nevalainen toi NCC:läisille uusia näkökulmia terveellisempään arkeen

Aamukahvivieraanamme on Prehealthin ravintovalmentaja Juha Nevalainen, joka johti sata NCC:läistä läpi kahdeksan viikon ruokamatkan. Juha kannustaa kaikkia ihmisiä muutokseen unen, liikunnan ja syömisen arkirutiineissa kohti parempaa jaksamista. Pienilläkin muutoksilla on merkitystä.

Huomenta Juha,
kuinka pitkältä ajalta tunnet NCC:n ja millaisen kuvan olet NCC:n myötä saanut rakennusalasta?

NCC oli tuttu, sillä olen ollut nuorena rakennuksilla töissä – en tosin NCC:llä. Tykkäsin työskennellä rakennustyöntekijänä, vaikka siirryinkin myöhemmin hyvinvointialalle. Olen saanut hyvän kuvan rakennusalasta NCC:n myötä, ja jo nuorempana näin NCC:n hyvänä palveluntarjoajana ja työnantajana. Oma osaaminen hyvinvointiasioista ei silloin ollut vielä niin esillä, vaikka tosin tyypin 1 diabeteksen myötä ruokavalio ja liikunta ovat aina olleet lapsesta lähtien elämässäni läsnä.

Millaista yhteistyö NCC:n kanssa on ollut?

Yhteistyö sujui hyvin. Olemme käyneet NCC:n työkykycontroller Merja Sirénin kanssa viikoittain asioita läpi ja pidin ravintokonsultaatioita NCC:n toimihenkilöiden ja työntekijöiden kanssa kahdeksan viikon ajan.

Mitä odotat yhteistyön tuloksena?

Toive on, että pystyn tarjoamaan ihmisille uusia näkökulmia ja antamaan vinkkejä päivittäiseen syömiseen sekä lisäämään työkyvykkyyttä, vireyttä ja arjessa jaksamista, myös vapaa-ajalla. Uusien näkökulmien ansiosta ihminen voi itse alkaa ajatella omaa nukkumista, liikuntaa ja syömistä, ja tämän jälkeen niiden kehittämistä saadakseen tuloksia. Kun alkaa ajatella perusasioita, pystyy itse vaikuttamaan paljon.

Millaisia ruokamatkalaisia NCC:läiset ovat olleet?

Vastaanottavaisia. Olette selkeästi kiinnostuneita tekemään muutoksia päivittäiseen syömiseen. Positiivisella suhtautumisella saadaan terveydellisiä hyötyjä ja lisää jaksamista. Toiset ovat tietysti ekstroverttejä ja innostus heissä saattaa näkyä aluksi hieman muita enemmän.

Miten korona-aika on vaikuttanut sinuun ja liiketoimintaasi?

Ravintovalmennuksen hyvä puoli on, että sitä voi tehdä aina etänä. Henkilökohtainen liikuntavalmentaminen onnistuu myös tarvittaessa etänä tai ulkona, mikäli salit ovat kiinni. Itse käyn Helsingissä Tapanilan MosaGymillä valmentamassa lihaskuntotreenejä. Korona on jopa lisännyt ihmisten kiinnostusta liikkumista kohtaan.

Mitä toiveita sinulla itselläsi on tulevaisuudelta?

Varmaan sama kuin kaikilla, että koronatilanne rauhoittuisi. Toivon, että perhe ja minä pysyisimme terveinä ja työt jatkuisivat normaalisti.

Juttusarjamme nimi on Aamukahvivieras: Miten ja missä sinä juot aamukahvisi?

Kotona. Juon yleensä tummapaahtoista suodatinkahvia kauramaidolla. Kaksi kuppia menee aamuisin. Ennen kahvia juon vettä.

Onko kahvi ylipäänsä ihmiselle hyväksi vai pahaksi?

Yleisesti ottaen se on hyväksi, jos pysyy kohtuukäytössä. Maksimissaan siinä 7,5 dl tietämillä eli noin 3 isoa kupillista. Kahvissa on antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Ne vaikuttavat elimistön tulehdustilaan ja aineenvaihdunnallisiin seikkoihin myönteisesti. Suodatinkahvi on vähän parempaa kuin presso-tyyppinen kahvi, koska pressokahveissa kahvin sisältämän öljyn yhdisteet saattavat nostaa kolesteroliarvoja. Suodatinkahvissa nämä yhdisteet suodattuvat pois. Kofeiini nostaa verenpainetta ja aiheuttaa unihäiriöitä, joten kaikkea kohtuudella. Tällöin positiiviset asiat voittavat negatiiviset. On hyvä myös tietää, että heti lounaan jälkeen juotu kahvi tai tee heikentää raudan imeytymistä. Rautapitoisten ruokien, esimerkiksi punaisen lihan ja parsakaalin, syömisen jälkeen kannattaa pitää 1-2 tunnin tauko ennen kahvia tai teetä.

Millaisia terveisiä lähetät ruokamatkalaisille?

Ylläpitäkää se, mitä olette jo aloittaneet ja oppineet ruokamatkallamme. Muutos on vasta alkanut. Noudattamalla hyvää, tasaista syömistä koko loppuelämän ajan vaikutetaan positiivisesti unen laatuun, työkyvykkyyteen sekä yleiseen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. On hyvä muistaa, että ilman terveyttä meillä ei ole mitään. Kannustan myös jatkuvasti panostamaan lepoon, liikuntaan ja stressinhallintaan.

Prehealth-nimisessä yrityksessä työskentelee useita valmentajia ja yhteistyösaleja on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Prehealth räätälöi hyvinvoinnin ja terveyden tarpeisiin ja tavoitteisiin valmennuskokonaisuuksia yksilöille ja ryhmille. Valmennusten lähtökohtana on pysyvä hyvinvointi, jolloin saadaan koko loppuelämän kestäviä tuloksia.

Toimitusjohtaja on Jessica Reiman.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.