Mihin ostaria enää tarvitaan?

Tiedäthän Maunulan purettavan ostarin, Laajasalon tai Myllypurosta jo puretun? Niitä on, ei vain Helsingissä, vaan ympäri maata, isojen kaupunkien lähiöissä. Tarvitaanko uusia?

Ostoskeskus eli ostari herättää tunteita laidasta laitaan. Osin siksi, että suurin osa on rakennettu 60-80-luvuilla ja myös näyttävät siltä. Pimeät, ränsistyneet kulmat pelottavat pimeällä, puhutaan pubistumisesta ja harva vanha ostari muutoinkaan nostaa alueen imagoa. Toisaalta moni on elänyt niiden kanssa koko ikänsä ja lähiostari on se tuttu kotipaikka. On tuttuja kauppiaita ja vuosien saatossa alueen aktiivit ovat saattaneet kehitellä sinne myös omaa paikallista toimintaa. Näin on tapahtunut esimerkiksi Laajasalossa. Aktiivisten asukkaiden oma olohuone on monelle tärkeä paikka.


Laajasalon Ostoskeskus sijaitsee Laajasalon merkittävimmän ja edelleen kasvavan Yliskylän osa-alueen ytimessä. Merkittävästi uutta ostovoimaa tulee rakenteilla olevalta Kruunuvuorenrannan asuinalueelta, jonne muuttaa noin 11 000 uutta asukasta.


Uuteen Laajasalon Ostoskeskukseen on tulossa monipuoliset päivittäistavarakaupat sekä kirjasto ja nuorisotilat. Tavoitevalmistuminen on vuoden 2017 aikana.

Yleinen ilmapiiri tuntuu kannattavan vanhojen, korjauskelvottomien ostareiden purkua. Mutta mitä tilalle? Uusi ostari vai kerrostaloja? Miettimisen arvoinen asia, mutta on ostareissa aika paljon järkeä. Niissä yhdistyvät kaikkien asukkaiden toivomat arjen nopeat lähipalvelut ja yhteisöllisyys. Parhaimmillaan yritysten, kaupungin ja asukkaiden välille muodostuu yhteistyötä. Tähän suuntaan ollaan menossa esimerkiksi juuri Laajasalossa. Ja parastahan olisi, jos paikalliset yritykset pystyisivät palkkaamaan paikallisia nuoria ja näin motivoida heidät myös pitämään huolta omasta asuinalueestaan.


Suurpellon keskus sijoittuu erinomaiselle paikalle Kehä II:n varrelle, uusien asuintalojen keskelle. Tavoiteavaus on keväällä 2017.

Onko uusi ostari sitten hajuton ja mauton, kylmä ja kova? Ainakin NCC:llä asukkaita, kauppiaita ja käyttäjiä kuunnellaan ennen uuden rakentamista tarkoin, jotta paikasta saadaan asukkaille toimiva ja kauppiaalle kannattava. Meillä arkkitehtuuri nähdään mahdollisuutena tehdä alueesta arvokkaampi, toimivampi ja kauniimpi. Uskon ja väitän, että näin on myös käynyt siellä, missä olemme uutta rakentaneet. Ja kun ostoskeskus tehdään aina tarpeeseen, se on kauan kaivattu, ihana asia. Kysykää vaikka Espoon Suurpellon asukkailta, jotka ovat asuneet uusissa kodeissaan jo pitkään ja joutuvat vielä odottamaan kunnon lähipalveluja vuoteen 2017. Se harmittaa.

Tutustu tarkemmin kehitteillä oleviin Laajasalon Ostoskeskukseen ja Suurpellon keskukseen.

Paula Sihto
Projektipäällikkö
NCC Property Development Oy

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.