Laatu- ja ympäristöpäällikkö Oskari Peurakoski: ”Muutos vie epämukavuusalueelle, mutta siihen täytyy suhtautua sallivasti ja positiivisesti”

Laatu, vastuullisuus ja ympäristö – siinä on monta aihetta, joiden parissa rakentajat joutuvat nykyään pähkäilemään tovin, jos toisenkin. Jos kestävien ratkaisujen tekeminen ei aina ole yksiselitteistä päivittäisessä arjessa, ei se ole sitä myöskään työmailla. Vastuullisuudella varaudutaan tulevaisuuden riskeihin ja tässä kohtaa kuvioihin astuu usein Oskari Peurakoski.

Laatu, vastuullisuus ja ympäristö – siinä on monta aihetta, joiden parissa rakentajat joutuvat nykyään pähkäilemään tovin, jos toisenkin. Jos kestävien ratkaisujen tekeminen ei aina ole yksiselitteistä päivittäisessä arjessa, ei se ole sitä myöskään työmailla. Vastuullisuudella varaudutaan tulevaisuuden riskeihin ja tässä kohtaa kuvioihin astuu usein Oskari Peurakoski.

”Vitsit, toi rakennusala on varmaan hieno juttu”, ajatteli Oskari vuosia sitten ollessaan huoltoasemalla töissä. Asiakkaana oli käynyt urakoitsija, joka omisti pari hienoa Porschea. Koska tarkempia tulevaisuudensuunnitelmia ei vielä ollut, motivoi ajatus omasta Porschesta Oskaria hakeutumaan rakennusalan opintoihin. Nyt hän on ollut töissä NCC:llä kaiken kaikkiaan 11 vuotta – aina ensimmäisestä ammattikorkeakouluharjoittelustaan lähtien. Porschea hänellä ei ole vielä tänäkään päivänä, mutta laatu- ja ympäristöpäällikön virka kylläkin. Mistä Oskarin työpäivät siis koostuvat?

– Talonrakentamisen ja korjausrakentamisen toimialojen yhteisenä resurssina iso osa työstäni on auditointien suorittamista. Toisin sanoen seuraan sitä, että yrityksessä toimitaan yrityksen ohjeitten mukaisesti. Sitten on tietysti kouluttamista, työmaiden tukemista ja auttamista sekä raportointia. Olen myös osana NCC Buildingin laatu- ja ympäristöryhmää.

Vastuullisuus ja ympäristöriskien välttäminen ovat tällä hetkellä äärimmäisen tärkeitä asioita paitsi yritystasolla, myös yksilöiden henkilökohtaisessa elämässä. Aihe on ajankohtainen ja yhteiskunnallisesti merkityksellinen, mutta mikä tekee työstä Oskarille itselleen tärkeän?

– On tärkeää saada ihmiset miettimään itse sitä, miksi asioita tehdään juuri niin kuin niitä on ohjeistettu tehtäväksi ja murtaa ennakkoluuloja ja pinttyneitä käsityksiä. Kun asiat on ohjeistettu tehtäväksi tietyllä tavalla, on niiden sääntöjen ja ohjeiden takana myös tarkoitus. Mitä niillä säännöillä on haettu takaa, mitä ne turvaavat ja mitä niillä pyritään estämään? Näitä kysymyksiä on hyvä pohtia niiden ihmisten kanssa ketkä tätä työtä tekevät. Lopputulos on aina parempi, kun opitaan ensin näkemään tarkoitus tekojen takana. Se on haastavaa, mutta toisaalta myös tämän jutun suola. Tarkoitushan olisi kuitenkin tehdä aina hommat kerralla oikein ja välttää kaikkea ikävää.

Vaikka Oskarin työ on omalla tavallaan hyvin haastavaa, saa hän työmailta toisinaan myös kiitosta toiminnastaan. Koska uudelle luottamuksen tasolle pääseminen saavutetaan monesti pelkästään erilaisten mielipiteiden ja keskustelujen kautta, helpottaa myös aktiivinen verkostoituminen työtä merkittävästi.

– Mitä paremmin ihmisiin tutustuu, sitä helpompi on antaa palautetta ja pyytää apua puolin ja toisin. On mahtavaa, jos työmaa pyytää minulta oma-aloitteisesti neuvoja ja tukea – vastaavasti itse motivoidun siitä, että saan olla mukana hienosti hoidetuissa projekteissa. Kun kohde näyttää hyvältä sekä ulkoisesti että paperilla, on se joka kerta tähtihetki.

NCC:llä on ympäri Suomea useita henkilöitä, jotka vastaavat laatu- ja ympäristöasioista joko kokopäiväisesti tai muiden töiden ohella. Pääasiassa jokainen kuitenkin tekee työtä omalla alueellaan melko itsenäisesti. Mistä löytyy ryhmähenki ja inspiraatio, kun työ on omalla tavallaan ”koditonta”?

– Joillekin ihmisille tiimissä toimiminen on elinehto – toisille taas pahasta. Minulle se on onneksi lähempänä elinehtoa, mutta ei tietenkään aina ongelmatonta. Onneksi saan työskennellä päivittäin monien erilaisten ihmisten kanssa ja minulla on paljon hyviä työkavereita, se on hyvä juttu. Työssä pitää aina yrittää muistaa, että jos jokin ei tunnu hyvältä, pystyy omaan tilanteeseensa aina vaikuttamaan. Tätä ajatusta pyrin noudattamaan niin työssä kuin elämässä muutenkin.

Harvemmin tulee mietittyä sitä, mitä ihminen ensimmäisenä kertoisi itsestään, jos ei saisi mainita mitään työstään. Jotain päätelmiä voimme Oskarista tehdä hänen eväsrasioiden päivittäisen sisällön perusteella – muoviboxista löytyy yleensä jotain niin ylivertaisen terveellistä, että lihaan ja perunaan tottuneen ihmisen kasvoille piirtyy kysyvä ilme. Ainakin terveelliset elämäntavat tuntuvat kiinnostavan, mutta mitä muuta laatu- ja ympäristöpäällikkömme tekee konttorin ulkopuolella?

– Vapaa-ajalla puuhastelen lapsieni kanssa, liikun luonnossa ja urheilen. Erilaiset kirjat ja puhujat innostavat, mutta eniten vaikutteita kannattaa ottaa iloisista, positiivista ja huomiseen uskovista ihmisistä. Suoritan töiden ohella myös avoimessa yliopistossa oikeustieteen opintoja. En tiedä mitä huominen tuo tullessaan, enkä tiedä mikä minusta tulee isona. Haluan oppia, nähdä uutta ja laajentaa ymmärrystäni.

Entä mitä Oskari haluaa sanoa niille, jotka ovat kiinnostuneita tämän tyyppisestä työstä?

– Opiskelijoille ja juuri valmistuneille sanoisin, että maailmassa on rajaton määrä mahdollisuuksia, eikä itselleen kannata luoda pakotettua ajatusta tietynlaisesta urapolusta. Esimerkiksi laatuun ja ympäristöön liittyvää työtä kannattaa miettiä avoimesti siksi, koska tämä on mahtava näköalapaikka siihen, mitä me tehdään ja miten me se tehdään. Menkää ja kokeilkaa!

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.