Hyvä projektipäällikkö osaa pitää langat käsissään ja varautuu aina myös odottamattomaan

Allianssin projektipäällikön toimenkuva on pääpiirteittäin hyvin yksinkertainen. Teemu Jaakkolan tehtävä on vastata viime kädessä siitä, että rakennus on oikeanlainen, ja että määrätyt aikataulu- ja budjettitavoitteet täyttyvät sovitusti. Millainen sitten on hyvä projektipäällikkö? Ainakin taitava kommunikoija ja jämäkkä päätöksentekijä.

Allianssin projektipäällikön toimenkuva on pääpiirteittäin hyvin yksinkertainen. Teemu Jaakkolan tehtävä on vastata viime kädessä siitä, että rakennus on oikeanlainen, ja että määrätyt aikataulu- ja budjettitavoitteet täyttyvät sovitusti. Millainen sitten on hyvä projektipäällikkö? Ainakin taitava kommunikoija ja jämäkkä päätöksentekijä.

”Iloisesti yhdessä” on Järvenpäähän rakennettavan Kinnarin uuden koulun hankkeen slogan. Kyseinen iskulause vastaakin erittäin hyvin sitä tunnelmaa, minkä voi aistia astuessaan työmaatoimiston ovesta sisään; kaikilla tuntuu olevan kivaa. Hankkeen tirehtöörinä, eli virallisemmin allianssin projektipäällikkönä toimistolla häärii Teemu Jaakkola, joka on erityisen ylpeä ryhmän yhteishengestä.

– Allianssiosapuolten sekä eri käyttäjäryhmien hyvällä yhteistyöllä on alkuvuoden aikana suunniteltu käyttäjien tarpeita vastaavat toimivat tilaratkaisut. Viimeiset irtokalustuksen ja pintamateriaalien suunnitteluratkaisut hyväksytään käyttäjätyöpajoissa syksyn aikana.

Teemu haluaa jatkuvasti korostaa työssään ”Ei minä, vaan me” -ajattelua. Ajatusmalli pätee niin hankkeissa kuin TR:n suunnittelunohjaus- ja rakennuttamistiimin kohdalla.

– Rakennuttamistiimissä on hyvä henki, ei turhaa jäykistelyä ja asioista puhutaan asioina, ja joskus tietysti puhutaan kaikkea asian vierestäkin. Kavereita pyritään aina auttamaan. Allianssimme vahvuutena puolestaan koen sen, että sekä iloiset että ikävät asiat käsitellään aina avoimesti. Mitään ei tehdä toisilta salassa ja kaikki osapuolet informoidaan aina käsiteltävistä asioista. Onnistuneen tekemisen avain on tietty rentous, jota täytyy yrittää pitää yllä tiukoissakin tilanteissa.

Teemu päätyi NCC:lle aikoinaan suoraan koulunpenkiltä ja ehti toimia erinäisissä tehtävissä asuntorakentamisen puolella reilut 10 vuotta ennen hyppäämistä toimitilarakentamisen maailmaan. Hän on ehtinyt kartuttaa kokemusta toimistorakennusten lisäksi erikoisemmissakin hankkeissa, kuten Järvenpään uuden sosiaali- ja terveyskeskuksen parissa. Monipuoliset työtehtävät ovat pitäneet työn mielekkäänä ja Teemu toivookin tulevaisuudelta edelleen erityyppisiä haastavia projekteja. Haluamme kuitenkin tietää, millaisena Teemu kokee itsensä ja tilanteen tällä hetkellä?

– Yksi parhaista puolistani on se, että tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Haasteeksi omassa työssäni koen omien tehtävien aikataulutuksen ja priorisoinnin. Jos työn alla on useita projekteja ja asioita samaan aikaan, täytyy oma aika osata jakaa tehtäviin suhteutettuna tasapuolisesti.

Monet tuntevat Teemun puheliaana ja helposti lähestyttävänä tyyppinä, jolla on kuitenkin korkea työmoraali. Näistä piirteistä on erityistä hyötyä allianssimallisissa hankkeissa, joissa ollaan jatkuvasti tekemisissä hyvin erilaisten ja eri aloja edustavien ihmisten kanssa. Jos edessä olisi jälleen yksi allianssiprojekti, mitä Teemu nykyisellä kokemuksellaan mahdollisesti tekisi toisin?

– Tulevissa hankkeissa korostaisin vieläkin enemmän projektin alkuvaiheessa ryhmäytymisen tärkeyttä. Kinnarissa asiat lähtivät onneksi melko nopeasti oikeille raiteille ja ihmiset tulivat keskenään hyvin juttuun. Ennen toteutusvaihetta projektiryhmä, suunnittelijat ja muutkin voisivat kuitenkin tutustua toisiinsa vieläkin paremmin ja tehdä vaikkapa jotain tiimihenkeä nostattavaa normaalin työympäristön ulkopuolella. Se olkoon oppina jatkohankkeisiin.

Kinnarin kouluhanke työllistää Teemua vielä vajaan vuoden ajan, jonka jälkeen horisontissa siintävät jälleen astetta haastavammat kohteet.

– Erikoisemmat kohteet, kuten vaikkapa tuo Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus, ovat aina omanlaisiaan haasteita. Hankkeen varrella esimerkiksi terveydenhuoltoalan sanavarastoni karttui aika tavalla, vastaavasti viimeisen vuoden aikana olen oppinut kaikenlaista pedagogiigasta. Kokemus kuitenkin opettaa ja koko ajan aion opetella lisää. Uuden oppiminen on yksi mielekkäimmistä asioista työssäni – niin kuin myös tietenkin hyvät työkaverit.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.