Haartmaninkadun hankkeessa kerätään käyttäjäpalautetta mallitilojen avulla

Remontoimme suun terveydenhuollon ja hammaslääketieteen tiloja Helsingin Meilahden sairaala-alueella, Haartmaninkadulla. Uudistetut tilat kokoavat yhteen erilaisia käyttäjiä, joten hankkeessa tehtiin mallitilat helpottamaan suunnittelua ja visualisoimaan tilat tuleville käyttäjille.

Suun terveydenhuollon ja hammaslääketieteen opetusta ja toimintoja yhdistetään tulevaisuudessa muun lääketieteellisen toiminnan yhteyteen Meilahteen, kun NCC:n kunnostamat tilat Haartmaninkadulla syksyllä 2020 valmistuvat. eQ hoivakiinteistöjen omistamiin tiloihin tehdään laajat rakenteelliset peruskorjaustyöt, talotekniikka uusitaan täysin ja tilat muokataan uudenlaiseen käyttöön.

Käyttäjiksi tiloihin tulee kolme toimijaa: HUS, Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto. Näillä kaikilla on omat toiveensa ja tarpeensa tilojen sekä kalusteiden suhteen. Niiden huomioimiseksi ja tilojen toiminnallisuuden varmistamiseksi hankkeessa rakennettiin mallitilat.

– Mallitiloissa pääpaino oli tilaratkaisujen mallintamisessa sekä kiintokalusteiden suunnittelussa ja niiden valitsemisessa käyttäjien tarpeisiin sopiviksi. Myös taloteknisiä asennuksia päästiin miettimään, kuten käsienpesualtaiden sijaintia ja mallia, pistorasioiden ja katkaisijoiden sijainteja sekä valaisinten tehoja, kertoo työnjohtoharjoittelija Sara Häkkinen.

Sara vastasi mallitilojen rakentamisesta Helsingin Yliopiston Hammasklinikan tiloihin Ruskeasuolle. Hän huolehti, että tilat toteutetaan tarkalleen suunnitelmien mukaisesti.

– Rakensimme mallin vastaanottohuoneesta sekä opetustilasta. Esimerkiksi näitä opetusbokseja Haartmaninkadulle tulee yhteensä 36, joten on kaikille parempi, että tilat saadaan kerralla toimiviksi.

– Mallitilojen rakentamisessa täytyi myös soveltaa. Yksi kysymys oli, miten bokseihin mallinnetaan niitä reunustava lasi. Ratkaisu oli lopulta yksinkertainen – tarvittiin vain kierretankoja ja punaista narua, Sara nauraa.

Mallitiloissa on käynyt kymmeniä tulevia käyttäjiä, jotka saivat näin aidon mahdollisuuden vaikuttaa tuleviin työtiloihinsa.

– Käyttäjät ovat tuottaneet yli sata sivua dokumentaatiota mallitilasta suunnittelun tueksi. Myös hyviä kehityskohteita on löytynyt. Esimerkiksi opetusbokseihin suunniteltu peilikaappi osoitti näin toimimattomuutensa. Tai se, että boksien välinekaappi aukesi aluksi vain käytävälle, mutta suunnitelmia muutettiin niin, että kaappi aukeaakin jatkossa kahteen suuntaan.

Nykyiset mallitilat eivät ole lopulliset, vaan niihinkin tehdään vielä muutoksia. Lisäksi Haartmaninkadun tiloihin rakennetaan myöhemmin kaksi mallihuonetta, joissa testataan talotekniikan yhteensovitusta olemassa oleviin, mitoitukseltaan tiukkoihin rakenteisiin. Lopulta kaikki muutokset ja toteutukset näkyvät todellisissa työtiloissa.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.