Frej Weurlander: ”Kun ihmiset hymyilevät, niin asiat ovat yleensä hyvin.”

Aamukahvivieraanamme on NCC:n erikoisprojektien toimialajohtaja Frej Weurlander, joka kehittää uutta liiketoimintaa ja miettii usein, miten asioita voi tehdä entistä paremmin. Johtajana hän huomaa henkilöstön fiiliksistä, miten asiat ovat.

Huomenta Frej,
millaisia erikoisprojektien asiakkaita NCC:llä on ja millaiseen asiakaskokemukseen pyritte?

Olemme rakentaneet pääasiassa teollisuuden ja terveydenhuollon asiakkaille. Lisäksi Oulun alueyksiköstä löytyy historian saatosta koko mahdollinen asiakaskenttä. Filosofiassani asiakkaat hoidetaan siten, että jos tulee tarve rakentaa myös tulevaisuudessa, niin asiakas haluaa ottaa meihin yhteyttä ja voi suositella meitä myös muille. Omassa historiassani asiakkaat ovat positiivisesti meitä muistelleet. Rakentamisessahan kaikkien osapuolten pitää kantaa oma vastuunsa, ja siksi yhteistyön on oltava rehellistä, suoraa ja oikeudenmukaista.

Millaisia töitä työpäiviisi sisältyy? 

Tehtäviä on koko arvoketjussa ja ratkon erilaisia asioita sekä aliurakoitsijoiden että asiakkaiden kanssa. Varmistan, että asiat etenevät hyvällä fiiliksellä, sillä jos näen, että ihmiset hymyilevät ja on hyvä mieli, niin yleensä asiat ovat hyvin. Sitä ei voi välttämättä aistia etäkokouksissa. On klisee, mutta totta, että tässä työssä ei ole kahta samanlaista päivää.

Mitä arvostat eniten työkaverissa? 

Samaa kuin yleensä ihmisissä, rehellisyyttä ja suoruutta. Oikeudenmukaisuus on minulle tosi tärkeää. Kun tuntee ihmiset riittävän hyvin, pystyy myös oikeudenmukaisesti toimimaan puoleen ja toiseen. Jokaisen pitäisi myös päästä käyttämään koko potentiaaliaan ja vajeita toisaalta voidaan korvata jollain muulla.

Mistä innostut työssäsi eniten? 

Kun joku asia onnistuu tai keksitään jotain uutta. Aina pitäisi miettiä, voiko asian tehdä jotenkin paremmin niin, että kaikki olisivat tyytyväisempiä. Kun asia sitten onnistuu, niin siitä syntyy pieni flow – ”yes, täähän toimii” – ja siitä mennään taas eteenpäin. Jos kaikki menee päin seiniä, niin innostusta joutuu kaivelemaan. Silloin auttaa, kun tiedostaa, että onnistuminen on aaltoliike: aina jos mennään alas, niin kohta mennään myös ylös. Yleensä olen hyvinkin innostunut ja ne voivat olla pieniäkin asioita, mistä syntyy paljon positiivista intoa, jota voi myös jakaa muille.

Mistä saat iloa työpäiviisi? 

Osaltaan siitä, että työn ei tarvitse olla ihan niin vakavaa. Kaikista asioista voisi aavistuksen verran laskea leikkiä, jos huumori vain on asiallista. Ehkä huumori myös helpottaisi joskus ymmärtämään asian tärkeyttä ja mahdollisuutta hallita sitä. Ilo kuuluu elämään. En minä mikään päivänsäteen esikuva itse ole, mutta haluaisin käsitellä asioita mieluummin haasteina kuin ongelmina. Jos töissä on pelkästään vain hauskaa, voi tietysti kysyä, ollaanko töissä ollenkaan, mutta ei sitä iloa silti tarvitsisi olla vain kahvitunnilla. Kun joku asia menee hyvin, siitä saa olla onnellinen ja iloita.

Minkä koet tällä hetkellä työssäsi suurimmaksi haasteeksi ja millaista ratkaisua olet siihen miettinyt? 

Ajankäyttö se on. Kaikilla niillä ihmisillä, joille pyyntöjä voi tulla joka suunnasta, ajankäyttö on haasteellista. Pitäisi pysähtyä, miettiä ja suunnitella, miten asioita tekee, eikä vain tehdä. Olen yrittänyt vapauttaa aikaa priorisoimalla asioita. Minun pitäisi myös löytää hirveästi hyviä ihmisiä töihin vielä tuoreeseen organisaatiooni ja vakuuttaa heidät siitä, että täällä on hyvä tehdä työtä. Hyvän organisaation rakentaminen kestää vuosia.

Stressaako? Mitkä ovat stressinhallintakeinosi? 

En koe itseäni useinkaan stressaantuneeksi, mutta joskus turhaudun. Koen kuitenkin olevani perusonnellinen. Minulla on hieno perhe, viisi lasta on jo omillaan ja enää iltatähti pitäisi kasvattaa aikuiseksi. He ovat onnellisia ja minulla on hyvä elämä ja hyvä työ. Ei maailma kaadu pieneen työongelmaan, eikä ylipäätään auta käpertyä ongelmiin, vaan pyrkiä eteenpäin. Vapaalla tykkään rakennella mökillä tai kotona. Aika nopeasti työasiat jäävät, kun betonia valaa tai sirkkelillä sahaa. Työ on tärkeää, mutta kaikkein parasta on tehdä erilaisia asioita ja hakea sillä tasapaino.

Työskenteletkö mieluummin kotona vai työpaikalla? Miksi? 

Mieluiten teen töitä siellä, missä ne tulevat tehokkaimmin tehtyä. Joskus on tarkoituksenmukaista jäädä kotiin tekemään ja joskus tulla työpaikalle. Nyt korona on tässä ajattelussa mukana ja valinta menee tarpeellisuuden ja turvallisuuden kautta. En tavallisesti kaipaa ihmisiä, mutta nyt kaipaan fyysistä keskustelua, kun näkee ilmeet ja eleet. Jos kehitetään jotain uutta, yritetään muuttaa vanhaa tai ollaan muuten kompleksisessa aiheessa, jossa on paljon mielipiteitä, tarvitaan myös kohtaamisia. Olen kuitenkin ollut koko ajan sitä mieltä, että on sama, missä ihmiset työnsä tekevät.

Millainen on aamukahvisi ja missä sen juot? 

Keitämme kotona mutteripannulla espressoa ja maidonvaahdottimella siihen kevytmaitoa minulle, muille kauramaitoa. Jos ehdin, juon aamukahvin kotona ja jos en ehdi, niin kaadan pikkutermariin ja otan mukaan.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää asiakkaillesi?

Meidän on joskus haasteellista löytää teitä riittävän aikaisin, joten toivon ehdottomasti yhteydenottoja myös meille päin! Mieluiten hyvin varhaisessa vaiheessa, sillä mitä aiemmin olemme hankkeessa mukana, sitä paremmin pystymme auttamaan ja tuomaan enemmän lisäarvoa hankkeelle. Joskus kannattaakin kokeilla soittaa rakennusliikkeelle ennen konsulttia, siinä ei vielä tarvitse sitoutua mihinkään.

Haluatko töihin Frejn erikoisprojekteihin tai NCC:lle yleensä? Katso avoimet työpaikkamme! Jos meillä ei ole juuri nyt sinulle sopivaa työpaikkaa avoinna, jätä yhteystietosi rakentajaverkostoomme, niin otamme yhteyttä sopivan työn löydyttyä!

NCC on sitoutunut myös vastuullisen työnantajan periaatteisiin. Lue tarkemmin aiheesta tästä.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.