Aamukahvivieras Mikko Kiiveri vaalii keskusteluja kollegojen kanssa

NCC:n asuntorakentamisen tuotantoinsinööri Mikko Kiiverillä on tavoite olla tiiviisti yhteydessä muihin, myös ennalta tuntemattomiin kollegoihin, sillä Mikon mukaan parhaat ajatukset syntyvät keskusteluista: ”Miten hyvä fiilis ajatustenvaihdosta ja uusista ajatuksista tuleekaan!”

Huomenta Mikko,
millaisia töitä työpäiviisi sisältyy?

Pidän siitä, että työssä on vaihtelua; isoja ja pieniä kokonaisuuksia sekä yksittäisiä töitä. Osa on manuaalista puurtamista, kuten esimerkiksi aikataulun tekemistä, mikä tarvitsee ammattitaitoa, näkemystä ja kokemusta. Sitten on kehitystehtäviä, missä saa tehdä vähän isommalla pensselillä. Isompi kokonaisuus on esimerkiksi työmaiden ennustuksen avuksi tehty työkalu. Tällaisissa töissä ideoidaan, kehitetään ja jalkautetaan jatkuvassa kehityksen kehässä, eikä ole tarkoituskaan, että työkalu olisi ehkä koskaan lopullinen. Erikokoisista töistä yhdessä saa koostettua työpäiviin ja viikkoihin vaihtelua. Jos pitäisi kehittää vain tosi isoja asioita, niin siihenkin turtuisi ja samoin kävisi pelkissä vartin hommissa peräkkäin.

Millainen urakehitys sinulla on ollut NCC:llä?

Olen tullut NCC:lle aikanaan haalariharjoitteluun, siitä työnjohtoharjoitteluun ja olen työskennellyt valmistumisen jälkeen työnjohtajana. Huomasin kuitenkin, ettei se ole minulle sopiva työ ja NCC tuki siirtymistäni työmaainsinööriksi. Se olikin tosi monipuolinen tehtävä ja juuri niin laaja-alainen kuin vain itse halusin siitä tehdä. Nyt olen ollut pari vuotta tuotantoinsinöörin tehtävässä, missä pääsee todella laajasti käyttämään teknistä ja käytännön osaamista ja oppii uuttakin melkein joka päivä. Hyvä näköalatehtävä, jossa näkee kaikkia erilaisia asioita. En keksi mitään tehtävää, mihin ei voisi tästä tehtävästä siirtyä, tämä antaa todella hyvät valmiudet moneen.

Miten suosittelisit työmaainsinöörin tehtäviä opiskelijoille tai jo rakennusalalla oleville?

Työmaainsinöörin tehtävä on hyvin lähellä projektinjohtamista oleva asiantuntijatehtävä, missä pääsee kaikkeen rakentamiseen sidoksissa olevaan osalliseksi. Se sisältää kaikki näkökulmat suunnittelusta työnjohtoon ja antaa hyvät lähtökohdat suuntautua halutessaan myöhemmin vaikka juuri projektinjohtamiseen.

Mitä arvostat eniten työkaverissa?

Arvostan tervettä proaktiivisuutta, oma-aloitteisuutta ja vastuunkantoa. Että tiimi ei kannattele ketään yksilöä eikä yksilö tiimiä, vaan kaikki tekee osansa yhteisen hyvän eteen.

Mistä innostut työssäsi eniten?

Oikeastaan kaikista uusista keksinnöistä, uusista oivalluksista ja uusista tavoista tehdä sitä samaa, mitä me teemme. Analysoin käynnissä olevien hankkeiden tietoja, ja jos keksin jonkun uuden entistä havainnollistavamman tavan näyttää olemassa olevan tiedon, niin innostun siitä paljon. Kaikki asiat, mitkä keksin itselleni, ovat innostavia ja jos se on minulle uusi juttu, ei sillä ole merkitystä, kuka sen on ensimmäisenä keksinyt.

Mistä saat iloa työpäiviisi?

Kivoista ja hyvistä yhteistyöhetkistä. Se voi olla joku uusi juttu tai ehkä saadaan pitkän ajan kuluessa jotain valmiiksi, mutta yhtä hyvin se voi olla kollegan kanssa käyty keskustelu kahvin äärellä, jossa saadaan joku hyvä ajatus tai näkökulma. Mikä tahansa hyvä yhteistyöhetki, iso tai pieni. Olen konkreettinen ihminen ja tykkään nähdä oman kädenjäljen, joten olen oppinut ottamaan ilon irti ja olemaan ylpeä myös siitä, että olen onnistunut työtehtävässäni ja saanut sen valmiiksi.

Miten kehität yhteistyötä kollegojen kanssa?

Vaikka tiedän, että hyvää yhteistyötä on, niin olen sisäänpäin lämpiävä ihminen, ja voisin tehdä vaikka kuinka pitkään töitä omissa oloissani. Helposti ajattelen, että asia ratkeaa kyllä itsekseenkin. Olen omalla mukavuusalueellani, kun teen töitä itsekseni, mutta tiedostan, että silloin ei tapahdu edistystä. Henkinen ja konkreettinen tavoitteeni on, että otan yhteyttä kollegoihin ja niihinkin, joita en entuudestaan tunne. Ensimmäinen askel on aina vaikeimman tuntuinen, mutta miten hyvä fiilis siitä ajatustenvaihdosta ja uusista ajatuksista tuleekaan!

Stressaako? Mitkä ovat stressinhallintakeinosi?

Ei stressaa enää. Olen kulkenut stressinhallinnan tiellä yli 10 vuotta. Työuran alkuvaiheessa stressasin paljon asioista, mihin minulla ei ollut mitään mahdollisuuksia vaikuttaa. Kokemuksen ja itsetutkiskelun myötä olen oppinut, että ei asiat stressaamalla parane. Kun teen työasiat kunnolla, niin voin olla tyytyväinen ja luottaa siihen, että olen tehnyt ne niin hyvin kuin olen silloin pystynyt, vaikka tulisi jotain havaintoja jälkikäteen. Paras on, että tekee työnsä tässä hetkessä hyvin ja huolella, niin voi olla tyytyväinen, levollinen ja turvallisin mielin. Joka ikinen kerta löytyy myös ratkaisu, vaikka ikäviäkin tilanteita tulisi. Ei pidä olla sokeaa uskoa tulevaan, mutta vakaa usko kuitenkin, vaikka ei vielä tietäisikään mikä tuleva ratkaisu on.

Työskenteletkö mieluummin kotona vai työpaikalla? Miksi?

Tykkään vaihtelusta, että on molempia. Painotan työpaikalla oloa. Ihanne on 3–4 päivää työpaikalla, koska siellä voi jutella ja siten siellä saa parhaat ideat. Toimistolla käymisestä saa myös vaihtelua arkielämään, mistä elämän suola syntyy. Sohvalla köllöttäminen tuntuu makeammalta, kun on ollut poissa kotoa. 1–2 päivää viikossa voin mielellään säästää työmatkassa aikaa ja käyttää sen ajan perheen kanssa olemiseen, joten molemmissa on hyviä puolia.

Millainen on aamukahvisi ja missä sen juot?

Iso muki kofeiinitonta kahvia aamulla ja loppupäivän juon teetä. Kahvin juon usein autossa, matkalla töihin.

NCC:n Aamukahvivieras-juttusarjassa esitellään NCC:läisten sekä NCC:n yhteistyökumppaneiden ajatuksia työelämästä. Ota kuppi kahvia ja tutustu rennossa tunnelmassa uusiin ihmisiin tai opi tutuista lisää!
Kiinnostaako NCC työnantajana? Katso avoimet työpaikkamme tai liity rakentajaverkostoomme, niin otamme sinuun yhteyttä heti, kun sinulle sopiva paikka avautuu!

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.