Aamukahvivieras Arto Huhtanen arvostaa avointa keskustelua

Työturvallisuustiimin vetäjä turvallisuuspäällikkö Arto Huhtanen haluaa kannustaa ihmisiä keskustelemaan – ikävistäkin asioista. Seuraavana suurena haasteena hänellä on, kuinka saada myös NCC:n ulkoiset sidosryhmät mukaan työturvallisuuden parantamiseen.

Huomenta Arto, mitä tänään päällimmäisenä mielessä?

Tänään on työasioista päällimmäisenä mielessä tietenkin Awareness Day ja sen onnistuminen. (Haastattelu tehty 1.9.2021) Vietämme työturvallisuuspäivää nyt 11. kertaa. Silloin kaikki työtehtävät keskeytetään samaan aikaan jokaisella työmaalla ja toimistossa, ja keskiöön nostetaan työturvallisuus. Päivän aikana tiimeissä ja työmailla keskustellaan siitä, miten yhdessä luodaan parempi ja turvallisempi työympäristö. Tämän vuoden Awareness Day keskittyy turvallisiin toimintatapoihin.

Millaisia töitä työpäiviisi sisältyy?

Palavereja. Paljon palavereja. Viime aikoina on mm. suunniteltu yhdessä konsernin kollegojen kanssa työturvallisuuden tulevaa strategiaa, valmisteltu yhteispohjoismaalaisessa hankkeessa digiperehdytystä myös muille maille käyttöön, mietitty omalla porukalla aliurakoitsijoiden turvallisuuden johtamisjärjestelmää ja käynnistelty konsernitason työturvallisuusryhmässä kuolemaan johtavien tapaturmien ehkäisyyn tarkoitettua ohjelmaa ja tutkittu siihen liittyen NCC:n toimintaa Bowtie-menetelmällä.

Isoin ja tärkein osa työstä on kuitenkin se, että keskitytään Suomen tuotannon auttamiseen. Työmaan turvallisuuskierrosten, TR-mittausten ja muun yhteydenpidon perusteella on työturvallisuustiimi tehnyt paljon koulutusta esim. korkealla työskentelyyn ja nostoihin liittyen.

Mitä arvostat eniten työkaverissa?

Arvostan hyviä käytöstapoja, sitä että kohdataan ihminen ihmisenä, ja että kannetaan vastuu omasta tekemisestä. Niillä pääsee tosi pitkälle noin niin kuin muutenkin.

Mistä innostut työssäsi?

Uudet asiat ja kehittäminen ovat minulle aina olleet työn suola. Se innostaa, kun näkee, että se työ mitä työturvallisuustiimin kanssa olemme tehneet, johtaa jonkin uuden asian käyttöönottoon tai jonkun vanhan käytännön suoritustason nousuun niin, että siitä on oikeasti vaikutusta turvallisuuteen.

Sekin innostaa, että olemme löytäneet uusia tapoja kertoa työturvallisuudesta, kuten suuren suosion saaneet Teamsissa pidetyt turvavartit. On niin hyvä juttu, kuinka kaiken tämän koronan ja etätyön keskellä löytyikin tapa päästä yhdessä kertomaan isolle joukolle siitä, mikä on ajankohtaista ja miten pitäisi toimia. Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin tässä korona-ajassa.

Mistä saat iloa työpäiviisi?

Työturvallisuustiimistä totta kai – meillä on asiantunteva huipputiimi – sekä yleisesti kohtaamisista ihmisten kanssa. Se myös ilahduttaa, kun asiat sujuvat ja menevät eteenpäin, ja kun on saanut vietyä jonkin asian loppuun asti ja näkee, että siitä tuli hyvä juttu.

Mikä on kehityskohteenasi seuraavaksi?

Se, että miten välitetään ihmisten hyvinvoinnista, vahvistetaan vuoropuhelua ja asetetaan turvallisuus etusijalle ei pelkästään NCC:n porukalla, vaan huomioiden kaikki yhteistyökumppanit ja muut, joiden kanssa olemme tekemisissä. Se on yksi meidän suurimmista haasteista: miten varmistamme, että tuotanto ja koko yritys on kokonaisvaltaisesti turvallinen.

Lisäksi peräänkuulutan työturvallisuustyöhön lisää dialogia ja tiedonkulun avoimuutta. Että uskalletaan kertoa ikävistäkin asioista ja käydä niitä objektiivisesti läpi. Ja ettei heti lähdettäisi vain etsimään tapahtumien aiheuttajia, syitä ja seuraamuksia, vaan keskusteltaisiin myös tuntemuksista.

Stressaako? Mitkä ovat stressinhallintakeinosi?

Minulle on tärkeää, että töissä on myös hauskaa. Ilman huumoria työ on sellaista totista torvensoittamista. Lisäksi erotan tarkkaan työ- ja vapaa-ajan toisistaan, vaikka se onkin näin etätöissä vähän hankalaa. Mutta periaatteenani on, että kun lopetan työt ja laitan tietokoneen kiinni, en avaa sitä enää illemmalla.

Urheilu, erityisesti kamppailulajit, luonnossa liikkuminen ja kalastaminen ovat minulle tärkeitä ja ne auttavat myös työkuormituksen kanssa. Ja näistä aiheista kanssani saa vaikka loputtoman keskustelun aikaan.

Millainen on aamukahvisi ja missä sen juot?

Tummapaahteinen kahvi maidolla. Juon sen kotona yleensä ruokapöydän äärellä tai sohvalla ennen työpäivän aloittamista.

NCC:n Aamukahvivieras-juttusarjassa esitellään NCC:läisten sekä NCC:n yhteistyökumppaneiden ajatuksia työelämästä. Ota kuppi kahvia ja tutustu rennossa tunnelmassa uusiin ihmisiin tai opi tutuista lisää!

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.