Kesäharjoittelussa rakennusalan opiskelija soveltaa teoriaa käytäntöön

Kesälomakausi on päättymässä ja samoin rakennusalan harjoittelijoiden kesätyöt. NCC:llä kesä on aina erityistä aikaa, sillä silloin työmailla on yhteensä yli sata harjoittelijaa, jotka käytännössä harjoittelevat työnjohtajan ja työmaainsinöörin töitä heti haalariharjoittelun jälkeen eli kun perusasiat työmaasta ovat hallussa.

Sara jatkoi rakennusalan opintojen ja harjoittelujaksojen jälkeen työelämään NCC:lle.

Kesän harjoittelujaksot päättyvät ja rakennusalan opiskelijat palaavat opintojen äärelle. Parhaimmillaan takana on työkokemus, joka tukee opiskeluja ja innostaa työelämään. NCC:läiset saavat nuorilta tuoreita ajatuksia ja tulevaisuuden näkymiä.

NCC palkkaa kesäharjoittelijoihin pääasiassa rakennusalan korkeakouluopiskelijoita, jotka liittyvät osaksi NCC:n harjoitteluohjelmaa. Näin varmistetaan työssä kehittyminen. Useimmista opiskelijoista tulee valmistuttuaan työnjohtajia ja työmaainsinöörejä rakennustyömaille. Tavoitteena on, että rakennusalan harjoittelijat oppivat työharjoittelujen myötä sekä ammattitaitoa että NCC:n toimintatavat. Parhaimmillaan harjoittelija jatkaa työelämään NCC:lle heti opiskelujen jälkeen.

NCC:llä opiskelijoille halutaan tarjota vaihtelevia tehtäviä, yksilöllistä ohjausta, kannustavaa palautetta, onnistumisia ja innostusta rakentajauran alkuvuosiin. Työharjoittelussa voi jo löytää omat vahvuudet ja ammatillisen kiinnostuksen kohde saattaa tarkentua.

– Haluamme antaa harjoittelijoille turvallista ja mielekästä tekemistä ja aina pitää olla joku, jolta kysyä. Olen myös muistuttanut, että reippaille pitää olla riittävästi työtä. Tarkoitus on oppia ja saada meille hyviä ihmisiä tulevaisuudessa töihin, NCC:n Erikoisprojektit-toimialan johtaja Frej Weurlander kertoo.

Harjoittelijan silmin katsottuna

Mikä sitten on harjoittelijoiden tavoite, mitä harjoittelulta odotetaan ja millaista työharjoittelussa käytännössä on?

Matias Kivelä on kolmannen vuoden rakennusmestariopiskelija Oulusta. Hän työskenteli kesän työnjohtoharjoittelijana Oulun yliopistollisen sairaalan A-rakennuksen työmaalla:

– Vastuualueeni oli pääosin piha-alue ja ambulanssitien tukimuurin työt. Työelämässä mukavaa on rento työilmapiiri ja haastavat työtehtävät. Arvostettavaa on harjoittelijoille annettu ja tarjottu tuki uusiin työkuvioihin.

Sara Häkkinen on jo valmistunut ammattikorkeakoulusta rakennustekniikan insinööriksi, mutta on jatkanut opintoja LUT-yliopistossa tuotantotalouden linjalla pääaineenaan kustannusjohtaminen. Hän aloitti jo vuosia sitten NCC:llä haalariharjoittelijana ja jatkoi koko opintopolkunsa ajan NCC:n harjoitteluissa. Nyt työpaikkana on Ratamestarinkatu 9:n korjausrakentamisen työmaa Helsingin Pasilassa, jossa hän toimii työmaainsinöörinä.

– Ensimmäiseen harjoitteluun tullessani halusin isompaan firmaan, jotta yrityksen sisällä olisi mahdollisuus tutustua erilaisiin työtehtäviin. Harjoittelijana sekä positiivisen että negatiivisen palautteen saaminen on tärkeää, jotta pystyy kehittymään. Varsinkaan positiivisen palauteen antaminen ei meiltä suomalaisilta tule luonnostaan, mutta sen saaminen tuo huomattavasti itsevarmuutta työhön. Toisena harjoittelukesänä sain ison vastuun ja oli hieno asia, että se annettiin. Vastuun saaminen opettaa todella paljon, kunhan työhön saa tarpeeksi tukea, Häkkinen kertoo.

Lue lisää NCC:n opiskelijoille tarjoamista mahdollisuuksista ja harjoitteluohjelmasta!

Lue myös opiskelijoihin liittyvät blogit!

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.