Kesäharjoittelu on juuri niin opettavainen ja antoisa kuin siitä itselleen tekee

Sara Salmu ja Pyry Kasurinen viettivät menneen kesän THL:n uudisrakennustyömaalla työmaainsinööri- ja työnjohtoharjoitteluissa. Lähtökohdat kesäharjoittelulle olivat molemmilla hieman erilaiset: Pyry oli ehtinyt toimia jo useamman vuoden talonrakentajan työssä ennen päätöstä jatkokouluttautua rakennusinsinööriksi. Sara puolestaan on Aalto Yliopiston kolmannen vuoden kone- ja rakennustekniikan opiskelija, joka oli aiemmin työskennellyt muun muassa betonilaboranttina. Molemmille kesä NCC:llä oli ensimmäinen, mutta sitäkin mielenkiintoisempi.

– Muista kirjoittaa siihen, että yksi meidän molempien suosikkiasioista tässä kesässä on ollut se, kun ollaan syöty joka päivä työmaaporukan kanssa yhdessä aamupuuro. Samalla on vaihdettu kuulumiset ja käyty läpi tulevaa päivää.

Edellä mainittu kiteyttää Saran ja Pyryn kesästä melko hyvin sen faktan, että töitä on tehty ennen kaikkea hyvässä porukassa. Työpäivät on aloitettu yhdessä saman pöydän ääressä. Tiimitaidoissa on voimaa ja erityisen hyvä henki olikin yksi niistä asioita, mitä Pyry tiesi NCC:stä jo ennakkoon tänne töihin hakiessa.

– Olin hakenut kesätöitä useammasta isosta rakennusliikkeestä, kun eräs NCC:llä työskentelevä tuttavani kertoi, että täällä on hyviä tyyppejä ja tänne kannattaa ehdottomasti hakea töihin. Sain haastattelukutsun ja jo ensimmäisessä tapaamisesta jäi niin hyvä fiilis, etten enää muita paikkoja edes harkinnut, Pyry kertoo.

Saralle työ rakennusalalla oli laatuaan ensimmäinen, mutta myös hänellä oli alusta asti vahva tunne siitä, että tämä kivi täytyy käydä kääntämässä.

– Laitoin perinteisesti keväällä kesätyöhakuja menemään ja hain täältä alun perin paikkaa työnjohtoharjoitteluun. Haastattelussa minulle kerrottiin tästä kyseisestä työmaasta ja kysyttiin, olisinko sittenkin kiinnostunut suorittamaan työmaainsinööriharjoittelun THL:n työmaalla. Sopimus syntyi ja samana päivänä kävimme jo vähän kiertelemässä toimistolla ja katsomassa, ketkä tulevat mahdollisesti olemaan niitä tulevia työkavereita. Fiilis oli siis heti hyvä ja mitä enemmän työnkuva tuli tutuksi, sitä enemmän innostuin kaikista uusista asioista, Sara kertoo.

Uuden oppimista ja sopivasti haasteita

Monille opiskelijoille kesäharjoittelu on vain yksi kesätyö muiden joukossa, mutta NCC:llä kesäharjoittelun kautta on mahdollista miettiä tulevaisuuden työuraa laaja-alaisemmin jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Pyryltä kysyttiinkin jo heti kesän alussa, olisiko hänellä joskus tulevaisuudessa mahdollisesti kiinnostusta jatkaa töitä vastaavaksi työnjohtajaksi asti.

– Kesäharjoitteluni eteni alusta asti hyvin johdonmukaisesti. Vastuuta ei ole missään vaiheessa vyörytetty niskaan, vaan haasteita on saanut sitä mukaa kun on niitä halunnut. Työnjohtajilla on paljon laajempi tehtäväskaala kuin etukäteen osasin ajatellakaan. Yksi kesän antoisimmista jutuista onkin ollut ehdottomasti oman esimiesroolin etsiminen ja sisäistäminen. Hyvin se kesäkuukausien aikana lähtikin muodostumaan, vaikka aluksi työmaalla kävellessä valkoinen kypärä tuntui paikoittain jännittävältäkin, Pyry miettii.

Molempien kesäharjoittelut lähtivät poikkeuksellisesti käyntiin niin sanotusti toiminnan juuresta: Sara ja Pyry viettivät ensimmäiset työviikkonsa pääkonttorilla ja olivat mukana perustamassa työmaata ja työmaatoimistoa. Usein harjoittelijat saapuvat keskelle täydessä vauhdissa etenevää työmaarallia, mutta pehmeä lasku uusiin hommiin oli silti tälläkin kertaa kaikkea muuta kuin tylsä.

– Varsinkin alkukesästä infoa tuli paljon, jolloin oli pelkästään positiivista saada tutustua projektiin ja yrityksen toimintatapoihin rauhassa. Itselleni tuli ainakin yllätyksenä se, kuinka paljon taustalla täytyy tapahtua asioita ennen kuin työmaalla tapahtuu mitään. Oman mausteensa kaikkeen tekemiseen toi tietenkin se, että kyseessä oli hieman erilainen työmaa ja projekti ylipäätään, Sara kertoo.

Työn mielekkyydellä iso merkitys

Oman alan työkokemuksen lisäksi itse työn sisältö on nykyään harjoittelijoillekin aiempaa tärkeämpää ja työn on oltava myös mielekästä. Parhaimmillaan kesäharjoittelu auttaa löytämään jo aikaisessa vaiheessa sen oman tavan tehdä töitä. Yksin ei tarvitse pärjätä, virheitä saa tehdä ja tukea on aina tarjolla.

– Kesä oli opettavainen ja mielekäs kokemus. Työmaalla ilmapiiri on ollut sellainen, että harjoittelijana tunsi olevansa samalla viivalla muiden kanssa ja työmaatoimiston hierarkia oli reilu. Meillä on ollut koossa hyvä porukka. Esimiehemme Timo on käyttänyt paljon aikaa meihin tutustumiseen ja häneltä on ollut helppoa kysellä sellaisistakin asioista, jotka eivät välttämättä ole olleet projektin kannalta ajankohtaisesti pöydällä. Jos on ilmaissut kiinnostuksensa tutustua johonkin aiheeseen tai toimenkuvaan, niin siihen on tarjottu myös mahdollisuus, Sara iloitsee.

Pyry komppaa aiheessa Saraa.

– Tällä työmaalla työpäällikkö osaa ottaa myös henkilökohtaiset asiat huomioon. Tyhmiäkin kysymyksiä uskaltaa kysyä ja kommunikointi on avointa. Tiedonkulussa on avokonttorissakin välillä ongelmia ja itse näenkin, että työmaan sisälläkin on parempi mieluummin levittää tietoa kuin pimittää sitä.

Uuden oppimisen ja taitojen kehittämisen lisäksi harjoittelu on aina ehdottomasti myös tutustumista oman itseensä. Mitä kesästä on jäänyt parhaiten mieleen, mikä oli harjoittelujakson suurin anti?

– Omien esimiestaitojeni kehittämisen lisäksi omassa tekemisessä korostui ehkä eniten halu tehdä työtehtävät vastuullisesti. Työt tehdään aina loppuun asti eikä mitään jätetä kesken. Se on minulle yksi isoimmista jutuista työssäni, Pyry summaa.

Sara on oppinut paljon paitsi rakennusalasta itsestään, myös siitä, miten avoin ja rohkea asenne vaikuttaa omaan työhön ja ympärillä oleviin ihmisiin.

– Itsessäni parhaita puolia on tietty sosiaalisuus ja se, että uskaltaa kysellä rohkeasti eikä jää hautomaan asioita itsekseen. Sillähän se hyvä ryhmäpeli saadaan toimimaan, että uskalletaan kysyä niitä tyhmempiäkin kysymyksiä, Sara päättää.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.