”Kaikesta ei tarvitse tietää kaikkea, vaan pitää osata kysyä oikealta ihmiseltä”

Aamukahvivieraamme, työnjohtoharjoittelijat Inka Åkerlund ja Samuli Myöhänen, ovat työskennelleet kesän Kuopion Puijonkatu 22 A-osan työmaalla. Työssä oppimisen lisäksi mieleen jää tältä kesältä vierailu kiviainesalueella. Inkan opiskelut jatkuvat vielä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Samulin Savoniassa Kuopiossa. Molemmat opiskelevat rakennusinsinööreiksi.

Huomenta,

mitä on tänään päällimmäisenä mielessä?

Samuli: Palokatkojen teko tahdistaa muurattujen väliseinien etenemistä eli muurausasiat ovat päällimmäisenä tänään.
Inka: Tänään olen käynyt maalarin kanssa tehtävälistaa läpi ja valmistellut paikkoja lattiamiehelle, niin saadaan mattoa paikalleen.

Millaisia töitä työpäiviin sisältyy?

Molemmilla työnjohtoharjoittelijoilla on omat vastuualueet.
Samuli: Pääasiassa muurauksia ja muurattuja väliseiniä, pintalattioita ja kalusteasennuksia.
Inka: Vedeneristykset ja laatoitukset, lattianoikomiset ja lattiapäällysteet, tasoitukset ja maalaukset.

Millainen on mielestäsi hyvä harjoittelun ohjaaja?

Antaa sopivan vastuullisia työtehtäviä ja on saatavilla, kun apua tarvitaan. Monesti myös ohjaa työtehtäviä, varsinkin alussa ohjausta erityisesti tarvitaan.

Millainen on hyvä työkaveri työmaalla?

Sellainen, joka on apuna tarvittaessa, on ahkera ja on ylipäänsä hyvä, aktiivinen tyyppi, joka hoitaa omat tehtävänsä ja on oma-aloitteinen sekä kysyy, jos jokin on epäselvää.

Mistä innostutte työssä eniten?

Siitä, jos töissä ilmenee joku ongelma, jonka saa selvitettyä itse ja homma hoituu. Sekin innostaa, kun antaa tehtäviä muille ja ne hoituvat hyvin. Myös uuden oppiminen on innostavaa.

Mitä vahvuuksia sinulla on tulevaan työelämään?

Samuli: Hyvät ihmissuhdetaidot, tulen toimeen kaikkien kanssa ja kokonaiskuvan hahmottaminen on aika hyvä. Oman työtehtävän lisäksi pitää ymmärtää kokonaisuus, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen oman työvaiheen.
Inka: Koripallotaustan ansiosta minulla on hyvä paineensietokyky, osaan ottaa palautetta vastaan ja toimia ryhmässä. Lisäksi olen oma-aloitteinen ja joustava.

Mikä on ollut harjoittelujaksosi suurin tavoite tai haaste, jonka olet aikonut selättää?

Samuli: Pintalattiavalut ja niiden valmistelu vaati paljon työtä, mutta saatiin kunnialla maaliin.
Inka: Pääasiallinen tavoite tietysti saada omat vastuualueet hoidettua hyvin. Haastavin yksittäinen tehtävä oli pumpputasoitteen eli plaanon valmistelu. Pumpputasoitus onnistui kuitenkin tavoitteen mukaisesti.

Vierailitte NCC:n Kuopion kiviainesalueella, millainen kokemus se oli?

Voimme kyllä suositella kaikille harjoittelijoille. Kaikki eivät tiedä, mitä siellä kiviainespäässä tapahtuu ja jokaisen rakennusalalla työskentelevän olisi hyvä hahmottaa myös se puoli. Esimerkiksi mikä ero on murskeella, sepelillä, pestyllä sepelillä ja mihin tarkoitukseen mitäkin niistä tarvitaan. Tuotteiden hintaerot ja toimitusajat on hyvä olla tiedossa.

Mitä neuvoja antaisit oman kokemuksesi perusteella tulevien kesien harjoittelijoille?

Samuli: Kun on oma vastuualue, niin kannattaa hyvissä ajoin alkaa miettiä mitä siihen tarvitsee, onko materiaalit, koneet ja ihmiset valmiina. Esimerkiksi nosturia ei välttämättä saa ennen kuin viikon päähän eli pitää varmistua kaikista työhön tarvittavista asioista. Kaikkea ei myöskään tarvitse tietää ja asioita kannattaa kysyä myös kokeneilta työntekijöiltä. Alussa voi tulla virheitä, mutta niistä ei kannata lannistua, vaan oppia, ettei tee samaa virhettä kahta kertaa. Kyllä se sitten helpottuu!
Inka: Kaikesta ei tarvitse tietää kaikkea, vaan pitää osata kysyä oikealta ihmiseltä. Oma-aloitteisuus ja aktiivisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Millainen harjoittelupaikka Puijonkatu 22 on ollut?

Tämä on saneeraustyömaa, jossa on paljon yllätyksiä ja siinä mielessä vaativampaa kuin perus uudisrakentaminen. Tämä on opettavainen harjoittelupaikka, joka kerrosta ei voi tehdä samalla tavalla ja moni asia pitää katsoa tapauskohtaisesti. Se työllistää työnjohtoakin paljon.

Millaiset aamukahvit työmaalla juodaan?

Moccamasterilla keitellään juhlamokkaa ja kaurajuomaa sekaan!
(Kaikki eivät vielä ole työmaalla vakuuttuneita kaurajuomasta, mutta Inka on jo innostanut Samulin, jonka on pakko myöntää, että kahvi on kaurajuomalla parempaa kuin maidolla.

NCC:n Puijonkatu 22:n hankekehityskohteessa puretaan noin puoli korttelia sekä muutetaan toimistotiloja asunnoiksi. Hankkeessa rakennetaan korttelin yhteinen maanalainen paikoitustila, Pohjois-Savon Osuuspankille uudet toimistotilat sekä kaksi uutta asuinkerrostaloa, joihin tulee noin 100 uutta kotia. Tutustu työmaasivuihin! 

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


  • Anja

    21 joulukuuta, 2023 16:03

    Tuo otsikon lause, että kaikesta ei tarvitse tietää kaikkea, vaan pitää osata kysyä oikealta ihmiseltä, pitää niin hyvin paikkaansa. Työnjohtotehtäviin kouluttautuminen saa kyllä taatusti hyvän alun, kun pääsee suoraan käsiksi itse asiaan. Tuollainen palokatkotyö on mitä ilmeisimmin todella merkittävä asia talon turvallisuuden kannalta, nimittäin tuttavani rakennusalalta kertoi juurikin näiden merkityksestä. https://www.rkr-rakennus.fi/palokatkot