Aamukahvivieras Erno Koskenmäen mielestä onnistunut kesäharjoittelu haastaa ja vie jatkuvasti uusiin tilanteisiin

Metropoliassa talotekniikan tutkinto-ohjelmaa LVI-urakointipuolella opiskeleva Erno Koskenmäki suorittaa parhaillaan Helsingin Fredriksbergin D-talon työmaalla kolmatta kesäharjoitteluaan. Syksyllä on edessä paluu kouluun vielä hetkeksi ja siinä samalla pitäisi yrittää pohtia, millainen työura voisi kiinnostaa tulevaisuudessa.

Huomenta Erno, mitä tänään on päällimmäisenä mielessä?

Tänään mielen täyttävät lähinnä työt. Nyt pitäisi tehdä ihan päivittäisiä perusjuttuja, kuten sopia työtehtävistä urakoitsijoiden kanssa ja näyttää heille paikkoja, tehdä laatutarkastuksia sekä tavaratilauksia ja vastata sähköposteihin.

Millaisia töitä työpäiviisi sisältyy?

Työpäivien aikana teen paljon laatutarkastuksia ja mallikatselmuksia, sekä seuraan työmaan aikataulutusta ja työturvallisuusasioita. Vastuualueeseeni kuuluvat mm. talotekniikkatöihin ja maanrakennustöihin liittyvät työnjohdon tehtävät. Olen ollut talossa jo useampana kesänä ja tehnyt myös tuntitöitä koulun ohella, joten kalenterissani alkaa näkyä nykyään myös enemmän erilaisia palavereita. Olen aika itseohjautuva ja yritän ratkaista ongelmia ensikädessä aina itsenäisesti, mutta jos vastausta ei löydy, käännyn työkavereiden tai harjoitteluani ohjaavan talotekniikka-asiantuntija Jali Soinisen puoleen.

Millainen on mielestäsi hyvä harjoittelun ohjaaja?

Mielestäni hyvä harjoittelun ohjaaja on ihminen, joka osaa auttaa aina tarvittaessa ja jolta löytyy ammattitaitoa. Hyvä ohjaaja haastaa ja muistaa kysyä miten minulla menee. Harjoittelijana tavoitteeni on luonnollisesti päästä kehittämään omaa ammattitaitoa kesän aikana mahdollisimman paljon ja ohjaaja tukee tätä tavoitetta parhaiten antamalla minulle sopivan haastavia tehtäviä.

Mitä arvostat eniten työkaverissa?

Hyvä työkaveri on tyyppi, jonka kanssa tulee hyvin toimeen. Hän on yhteistyökykyinen ja valmis joustamaan, jotta työt saadaan yhdessä maaliin. Työmaalla on tärkeää, että kaikki hoitavat omat hommansa, mutta työpäivissä täytyy olla myös huumoria.

Mistä innostut työssäsi eniten?

Hain aikoinaan kouluihin sillä ajatuksella, että haluaisin suuntautua jollekin tekniselle alalle. Pidän siitä, että pystyn ratkomaan ongelmia – innostun varsinkin silloin, jos jokin ongelma on ollut ilmoilla pidempään ja se saadaan ratkaistua jollain fiksulla tavalla, eikä asian ratkaisuun käytetä turhaan aikaa ja rahaa.

Tulevaisuudessa en tällä hetkellä näe itseäni työnjohtajan roolissa, vaan ehkä ennemmin jonkin tason asiantuntijatehtävässä. On kuitenkin erityisen tärkeää vielä opiskeluvaiheessa kartuttaa työkokemusta työmaalla ja nähdä asioiden tekemistä paikan päällä, sillä opiskelijalle monet asiat tulevat uutena ja ylipäätään ensimmäistä kertaa täällä vastaan.

Mitä pidät vahvuuksinasi?

Olen päämäärätietoinen ja haluan saada hommat hoidettua aina loppuun asti. Onnistun myös aina kommunikoimaan työmaalla eri osapuolten välillä, vaikka kielitaitoni ei olekaan kovin hyvä.

Mikä on kuluvan kesän harjoittelujaksosi suurin tavoite tai haaste jonka aiot selättää?

Harjoittelijana minulle on asetettu tietysti NCC:n puolelta esimerkiksi työturvallisuuteen ja TR-mittauksiin liittyviä tavoitteita, mutta isommassa kuvassa tavoitteeni on omalta osaltani auttaa työmaata pysymään aikataulussa ja tekemään asiat laadullisesti oikein.

Mitä neuvoja antaisit oman kokemuksesi perusteella tulevien kesien harjoittelijoille?

Olkaa aktiivisia ja sanokaa rohkeasti ääneen, jos näette epäkohtia. Työturvallisuus on täällä meille kaikille tärkeä asia. NCC on reilu työnantaja ja varsinkin jos on jo yhtään valmiiksi ajatusta siitä, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä, se kannattaa sanoa ääneen – jossain vaiheessa haave tulevaisuuden työurasta voi toteutua. Itselläni haasteena on aina ollut se, etten vielä tarkkaan tiedä, mitä haluaisin päästä tulevaisuudessa tekemään.

Millainen on aamukahvisi ja missä sen juot?

Aamukahvini on työmaalla moccamasterilla keitetty, vaihtelevasti Pauligin New York, Reykjavik tai Juhla mokka kahvi, jonka juon aamuisin työmaatoimistolla kahvimaidon kera.

Kiinnostaako harjoittelu NCC:llä? Tutustu harjoitteluohjelmaamme.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.