Käyttöaste ylös, hiilijalanjälki alas

Kun toimitiloja hyödynnetään entistä tehokkaammin, käyttöaste paranee, kulut kutistuvat ja rakentamisen hiilidioksidipäästöt pienenevät. Jakaminen on kestävää kehitystä ja vastuullista toimintaa. Tätä lisää, kiitos.

Kun toimitiloja hyödynnetään entistä tehokkaammin, käyttöaste paranee, kulut kutistuvat ja rakentamisen hiilidioksidipäästöt pienenevät. Jakaminen on kestävää kehitystä ja vastuullista toimintaa. Tätä lisää, kiitos.

Kiinteistöalan ajankohtaisiin kysymyksiin pureutuva ja esimerkiksi Tukholmasta ja Lontoosta tuttu Business Arena rantautuu Helsingin Messukeskukseen 4.2.2020. On kunnia olla mukana iltapäivän paneelikeskustelussa, jonka aiheena on Kiinteistöjohtaminen ja kestävä kehitys.

Aihe iskee suoraan ytimeen eli juuri niihin asioihin, jotka ovat lähellä omaa sydäntäni. Kaikki sai aikanaan alkunsa kiinteistötaloutta opiskellessani, jolloin hakeuduin International Design Business Management -maisteriohjelmaan ja jota kautta ajauduin ratkomaan maailman ongelmia kauppatieteilijöiden, taiteilijoiden ja teekkareiden kesken.

Suhasimme kolmen hengeltään kovin erilaisen – enemmän ja vähemmän vajaakäytöllä olevan – kampuksen väliä Arabia-Töölö-Otaniemi -akselilla. Uppouduin niin syvälle yliopistokampusjohtamiseen muuttuvassa toimintaympäristössä, että aiheesta syntyi väitöskirjakin. Polku johti minut lopulta NCC Property Developmentin kehityshipiksi.

Joustoresurssi tarjoilee uusia mahdollisuuksia

Kiinteistöfilosofiani perustuu lyhyesti ilmaistuna siihen, että käyttämätön tila on kustannus. Perinteiset toimitilathan ovat matalalla käytöllä ja varsinkin virka-ajan ulkopuolella pitkälti tyhjillään, mikä tarkoittaa suurta resurssien haaskausta ja hukkaa, mikä puolestaan ei istu kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.

Kehittämämme Urban Sense -palvelukonseptin tavoitteena on luoda urbaani käyttäjäkokemus ja yhdistää yhteistyöverkosto pilotoimaan toimitilojen digitaalisia ratkaisuja. Kaiken tarkoituksena on tukea rakennuksen käyttäjien arkea sekä avata pääkonttorikortteleita myös naapuruston ja asukkaiden käyttöön.

Yhteistyökumppanimme Tractr Oy:n kanssa olemme nyt menossa vieläkin pidemmälle. Ensimmäinen pilotti lähtee käyntiin Vallilan Fredriksbergissä vielä tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Pilotissa testataan ja kerätään kokemuksia tilojen joustavasta jakamisesta yli vuokralaisrajojen sujuvan käyttöliittymän välityksellä.

Vuokraa toimitilaa silloin, kun sitä tarvitaan

Kiinteistökehitys on tehnyt viime vuosina paljon vähentääkseen negatiivisia ympäristövaikutuksia. Paljon kuitenkin riittää edelleen tekemistä ympäristöhaittojen minimoimiseksi. Kiinteistökehitys tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa uusia joustavia ratkaisuja, joita haluamme olla toteuttamassa – mielellään etunojassa.

Tractr-yhteistyö tuo ikään kuin Airbnb-palvelun toimitiloihin ja businessmaailman käyttöön. Kehitteillä on mahdollisimman helppokäyttöinen käyttöliittymä, jonka avulla yritykset voivat laittaa toimitilojaan vuokralle tai hakea toimitiloja käyttöönsä omien tarpeiden ja tilanteen mukaan tunti-, päivä- tai kuukausiperustaisesti ajatuksella ”Workspace when you need it.”

Palvelun visiona on toimia yli operaattori- ja kiinteistörajojen jakaen tilaresursseja uudella tavalla, ottaen huomioon kaikki kiinteistön toiminnot aula- ja huoltopalveluineen sekä tiloineen. On kiinnostavaa nähdä, miten yritykset lähtevät jakamaan tilaresurssejaan.

Olemme vasta alussa, mutta odotukset ovat korkealla

Vuosien 2020-2060 aikana tapahtuvan kaupungistumisen myötä uskaliaimmat arviot ennustavat, että rakennettu ympäristö tuplaantuu globaalisti. Kiinteistöjen arvioidaan tuottavan noin 30-40 prosenttia hiilidioksidipäästöistä energiankulutuksen ja rakentamisen kautta.

Kun tilat ovat vajaakäytössä, yhtälössä ei ole ilmastotaistelun näkökulmasta järkeä. Fiksumpaa on saada vähemmille rakennuksille nykyistä suurempi määrä käyttäjiä.

Lyödessään läpi tilaresurssien jakamiseen perustuva teknologia-alusta, verkostomalli ja bisneslogiikka vähentävät parhaimmillaan tilojen vajaakäyttöä, leikkaavat hiilidioksidipäästöjä, pienentävät hiilijalanjälkeä ja alentavat kustannuksia. Joustoresurssi-filosofialla on myös potentiaalia vaikuttaa jatkossa yhä enemmän tilojen suunnitteluun tarpeenmukaisen ja turvallisen jakamisen kautta.

Jos maailma kehittyy suuntaan, johon trendit osoittavat, yhteisömanageroinnin rooli kasvaa samalla entisestään. Tilaverkostojen maailmassa yhteisömanagerit ja helppokäyttöiset varaustyökalut tuovat toimijoita yhteen.

Olemme tutustuneet kentän toimijoihin ja puuhanneet uutta toimintamalliamme vuoden päivät. Fredriksbergissä pääsemme Wonderlandin kanssa testaamaan, kokeilemaan ja oppimaan. Olemme vasta alussa, mutta odotusten rima on nostettu korkealle. Seuraamme mielenkiinnolla, miten joustotilakokeilut ja jakaminen otetaan vastaan kestävän kehityksen hengessä.

Tutustu urbaaniin toimistotalohankkeeseemme: https://fredriksberg.fi/

Eelis Rytkönen osallistuu Business Arena Helsinki -tapahtumassa paneelikeskusteluun, jonka aiheena on Kiinteistöjohtaminen ja kestävä kehitys. Tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 4.2.2020 ja paneelikeskustelu käydään klo 13.30-14.00. Rytkösen lisäksi paneelissa ovat mukana VTT LaunchPad -yrityshautomon vetäjä Lotta Partanen ja Realia Managementin ympäristö- ja energiapalvelujen johtaja Mari Rajaniemi. NCC on mukana tapahtumassa omalla osastolla, jossa keskustelemme kaupunkien tulevaisuudesta, kestävästä kehityksestä sekä ajankohtaisista kehityskohteistamme. Lue lisää tapahtumasta

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.