Sata NCC:läistä pääsi ruokamatkalle

NCC tarjoaa henkilöstölleen ruokamatkan eli ravintovalmennuksen, jossa tarjotaan vinkkejä ja vastauksia parempaan arkiruokailuun. Ajankohta on mitä parhain, kun moni tuskailee etätöissä omien kokkausten äärellä tai kuljettaa eväitä työpaikalle. Tavoitteena on, että energiaa riittää tasaisesti koko päiväksi, myös vapaa-ajalle.

Se mitä syömme, on hyvinvointimme perusta. Tämän ehkä jokainen tietää, mutta arjessa ongelmia silti tuottavat jaksamiseen ja terveyteen liittyvät asiat. Oikealla ravinnolla voidaan vaikuttaa ratkaisevasti energiatasoon, uneen, palautumiseen ja painonhallintaan. Talvella asia korostuu, kun valoa on vähän ja liikunnan määrä saattaa vähetä.

NCC:läisten ravintovalmennuksessa harjoitellaan, miten arjen pienillä valinnoilla ja tavallisella ruualla pidetään energiataso tasaisen korkealla koko päivän. Samalla saattaa hävitä huomaamatta myös muutama ylimääräinen sentti vyötäröltä.

– Halusimme herättää NCC:läiset ajattelemaan, kuinka tärkeää on säännöllinen ruokailu, ja miten iso merkitys sillä on, mitä päivän aikana syödään. Oli ilo huomata, että NCC:n henkilöstö on kiinnostunut omasta hyvinvoinnistaan. Mukana on naisia ja miehiä niin työmailta kuin toimistoista ympäri Suomen, NCC:n työkykycontroller Merja Sirén toteaa.

Sirén epäilee, että etätyön mukana on monelle kehittynyt uusia rutiineja. Yhtenä muutoksena voikin olla säännöllisen ateriarytmin noudattamisen unohtaminen.

– ­Vaikka itse tiedän, miten pitää syödä ja syön terveellisesti, silti etätyövuoden aikana rutiinit ovat itsellänikin muuttuneet. Tähän muutokseen kannattaa pureutua ja kiinnittää syömiseen huomiota. Juuri nyt työmaillakaan ei päästä minnekään syömään, kun lounaspaikat ovat kiinni. Kuitenkin myös työmaaolosuhteissa pitäisi pystyä keräämään ravitseva ateria kasaan.

Pienin askelin matkaa eteenpäin

NCC:n ruokamatka koostuu vinkeistä, ohjeista ja hyvinvointietapeista, joissa muutokseen kannustetaan. Ravintovalmentajana toimii Prehealthin Juha Nevalainen, joka käy osallistujien kanssa myös henkilökohtaisia keskusteluja. Joku voi saada paljon uutta tietoa ja kokea muutoksen heti mahdolliseksi, toisen taas pitää harjoitella vanhoista tavoista luopumista pitkään. Matkalla hitauskaan ei haittaa.

– Kun halutaan kestäviä tuloksia, muutos ruokailurutiineissa on usein hidas prosessi. Ahaa-elämys voi tulla vaikka puolen vuoden päästä, eikä se haittaa. Tarkoitus on herätellä ihmisiä parempiin valintoihin. Kysymyshän on lopulta siitä, haluaako muutosta ja onko valmis tekemään sen eteen jotain, toistoja tarvitaan paljon. Pienikin korjaus arjen valintoihin on jo askel parempaan, NCC:n Merja Sirén sanoo.

Miksi NCC panostaa ravintovalmennukseen?

Työmailla ja toimistoilla moni tekee vuosikausia töitä niin, että lounas kulkee eväslaatikossa. Rakentamiseen liittyy myös työtehtäviä, joissa syöminen työpäivän aikana ei ole aina yksinkertaista. Esimerkiksi nosturinkuljettajien ja asfalttityöntekijöiden ateriarytmin noudattaminen voi olla haasteellista. Osa nosturikuskeista ottaa eväät ylös nosturiin päiväksi, osa käy kerran päivän aikana taukotiloissa syömässä. Asfalttihommissa saatetaan niin ikään tehdä pitkiä pätkiä syömättä.

– Säännöllinen ateriarytmi tulisi säilyttää koko päivän ajan, eikä saisi unohtaa syödä. Kunnon aamiainen on ravitsevan päivän perusta, ainakin se tapa olisi nyt hyvä opetella, Merja Sirén vinkkaa.

NCC on tukenut henkilöstön liikkumista ja tarjonnut liikuntaetuja jo vuosikymmenien ajan. Pääkaupunkiseudulla toimii jopa henkilöstön oma Kunnonrakentajat-kerho ja Helsingin NCC-talossa on oma kuntosali. Tänä vuonna päästiin toteuttamaan pitkään muhinut ajatus ravintoteemasta.

– Olemme tehneet henkilöstöllemme monenlaisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä mittauksia vuosien ajan. Vaikka moni on hyvässä kunnossa, on voimaa ja liikkuvuutta, niin kehonkoostumuksessa voi löytyä epäkohtia. Sen kautta lähdimme konkreettisesti miettimään ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tässä hankkeessa voittavat kaikki. Työntekijä on virkeämpi ja tehokkaampi, mutta myös vapaalla jaksaa touhuta enemmän kivoja asioita, Merja Sirén kertoo.

Tutustu tarkemmin NCC:hen työnantajana.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.