NCC:n uudessa osaamiskeskuksessa työskentelee pieni ydintiimi, jonka tehtävänä on hakea kestävää kehitystä edistäviä ratkaisuja markkinoilta ja tutkia niiden soveltuvuutta rakennushankkeisiin.
”Tätä tietoa jaamme aktiivisesti sitä tarvitseville NCC:ssä”, osaamiskeskuksesta vastaava kehitysjohtaja Pekka Kiuru tiivistää.
NCC:n kestävän kehityksen päällikkö Markus Suomi sanoo, että vähäpäästöisempien valintojen tekeminen edellyttää kattavaa tietoa ratkaisujen päästövaikutuksista sekä rakentamisen että rakennuksen koko elinkaaren osalta.
”Tällaista tietoa tarvitaan esimerkiksi hankkeiden suunnittelu- ja kehitysvaiheissa. Myös työmaita varten halutaan kehittää ympäristöä säästäviä toimintamalleja”, Suomi huomauttaa.
Energian käytön tehostamisella iso vaikutus
Osaamiskeskuksen painopisteisiin kuuluu energian käyttöä tehostavien ratkaisujen löytäminen. Kiurun mukaan kiinteistön hiilijalanjälkeen vaikuttaa eniten se, valitaanko lämmitysmuodoksi kauko- vai maalämpö.
Toisaalta myös lämpöpumppujen ja muiden laitteiden hyötysuhteeseen on kiinnitettävä huomiota.
”Lisäksi mahdollisuus tuottaa itse uusiutuvaa energiaa esimerkiksi aurinkopaneeleilla nousee esille monessa kohteessa”, Kiuru sanoo.
Osaamiskeskus seuraa tiiviisti myös rakennusmateriaalien kehittymistä.
”Puurakentaminen on perinteisesti vähähiilinen ratkaisu, mutta markkinoilla tapahtuu paljon muutakin kehitystä. Esimerkiksi betonissa ja teräsrakenteissa on tullut ja tulee jatkossakin tarjolle vihreämpiä vaihtoehtoja”, Suomi huomauttaa.
Hänen mielestään kaikkien materiaalien kohdalla tavoitteena on niiden mahdollisimman tehokas käyttö. Myös tuotteiden hankinta pyritään tekemään niin, että kuljetusmatkat jäävät mahdollisimman pieniksi.
”Työmaalla hukkaa voidaan vähentää huolellisella suunnittelulla ja esimerkiksi pitämällä huolta materiaalien sääsuojauksesta. Myös jätteet on lajiteltava tehokkaasti, jotta mahdollisimman paljon yli jäävistä materiaaleista menee kiertoon”, Suomi korostaa.
Kiurun mukaan työmailla päästöjä voidaan vähentää ennen muuta fossiilittomalla energialla ja tehostamalla energian käyttöä. Tähän päästään muun muassa olosuhteiden hallinnan huolellisella suunnittelulla, jotta energiaa ei kulu esimerkiksi tarpeettomaan kuivattamiseen tai lämpöä ei karkaa harakoille rakennuksen vaipan aukkojen kautta.
Aitiopaikka rakentamisen trendien seuraamiseen
Pekka Kiuru korostaa, että vähähiilinen rakentaminen edellyttää tiivistä yhteistyötä ekosysteemin eri toimijoiden välillä.
”Keskustelemme esimerkiksi rakennusmateriaalien valmistajien ja energiajärjestelmien toimittajien kanssa uusista vaihtoehdoista.”
Hyvä esimerkki tästä on NCC:n, Stora Enson ja Combient Puren yhteistyö, jonka tavoitteena on helpottaa vähähiilisten rakennusratkaisujen valintaa. Hankkeessa on syvennytty massiivipuurakentamiseen kahden pilottikohteen kautta.
Kiuru on tehnyt reilun kolmen vuosikymmenen monipuolisen työuran NCC:llä muun muassa alue- ja kehitysjohtajana sekä suunnittelutoimintojen vetäjänä. Vetovastuu osaamiskeskuksesta tarjoaa hänelle aitiopaikan seurata kiinteistö- ja rakennusalaa kiihtyvällä tahdilla muuttavaan vihreään siirtymään.
”Muutos vähähiilisempään rakentamiseen tulee olemaan odotettuakin nopeampi”, Kiuru ennustaa.
Markus Suomi on työskennellyt NCC:n kestävän kehityksen päällikkönä kaksi ja puoli vuotta. Hänellä on ennestään vahva työkokemus ennen muuta teollisuusinvestointien parissa muun muassa Nesteellä ja Valmetilla.
”Tässä työssä motivoi eniten se, että on suorastaan etuoikeutettua olla päivittäin tekemisissä ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa.”
Kuva: Jouni Ranta
Teksti: Sanoma Tekniikkajulkaisut
NCC
- Pohjoismaiden johtavia rakennusalan yrityksiä.
- Toimialoina kiinteistökehitys, rakennus- ja infrastruktuurihankkeet sekä kiviainesten tuotanto.
- Konsernin liikevaihto oli vuonna 2021 noin 53 miljardia Ruotsin kruunua ja työntekijöitä oli 13 000.
- NCC:n tavoitteena on olla ilmastoneutraali vuoteen 2045 mennessä.
- ncc.fi