LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) -luokitus on maailman käytetyin globaali rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä. Riihitonttu puolestaan on NCC:n kiinteistösijoitusyhtiö Nrepille Espoossa toteuttama noin 600 asunnon korttelikokonaisuus. Korttelisuunnitelma ja alueen asemakaavamuutos kehitettiin alkuvaiheesta alkaen NCC:n ja Nrepin yhteistyönä. NCC toteutti hankkeen kokonaisvastuu-urakkana vastaten suunnittelusta ja rakentamisesta. Myös LEED-Gold -sertifikaatin asettamat tavoitteet toteutettiin hyvällä suunnittelulla, yhteistyöllä ja varmalla otteella.
Ensimmäisen vaiheen rakennustyöt alkoivat kesällä 2020 ja tämä vaihe sai LEED Gold -sertifikaatin lokakuussa 2022, tuolloin yhtenä harvoista asuntokohteista Suomessa. Vaihe kaksi sertifioitiin LEED Gold -tasolle marraskuussa 2023 ja vaihe kolme kesäkuussa 2024. Sertifiointiin oleellisena osana kuuluva ulkopuolinen arviointi varmistaa, että rakennus suunnitellaan, rakennetaan ja toimii tarkoituksenmukaisesti.
– LEED-sertifikaatin saaminen edellyttää, että sijaintipaikan kestävyys, energian- ja vedenkulutus sekä materiaalien kulutus ovat kestävällä pohjalla rakennuksen koko elinkaaren ajan. Tällä hetkellä suurin osa Suomessa valmistuneista hankkeista on sertifioitu Gold-tasolle, mutta alkavissa hankkeissa tavoitellaan yhä useammin Platinum-tasoa, kertoo Riihitonttu-hankkeessa LEED- ja elinkaarianalyysi (LCA) -asiantuntijana toimineen Susteran Saku Kaikkonen.
NCC:n rakenteilla olevista kohteista LEED Platinum -tason mukaisesti rakennetaan Boost -toimistotaloa Helsingissä ja Pukkilan kortteli 88:a Turussa.
Mihin asioihin LEED-tasoissa kiinnitetään huomiota?
– Taso eli vaikkapa ”Gold” ei itse asiassa viittaa suoraan mihinkään osa-alueeseen, jota sertifioinnissa huomioidaan. Se määrittelee tason, jonka hanke on sertifioinnista saavuttanut hankkeessa tehdyin toimenpitein ja kerätyin pistein. Kaikki haettavat pisteet ovat vapaasti valittavissa hankekohtaisesti ja tasoja on neljä: Certified, Silver, Gold, Platinum, Saku kertoo.
– LEED-sertifiointi voidaan hankkeissa jakaa kahteen osaan, eli suunnitteluvaiheeseen ja rakennusvaiheeseen. Suunnitteluvaiheessa sertifiointi ohjaa arkkitehti-, LVI-, sähkö- ja akustiikkasuunnittelua täyttämään pakollisten vaatimusten lisäksi hankekohtaisesti valitut pistevaatimukset. Esimerkkeinä ohjaavuudesta voisi olla auto- ja pyöräpaikkojen määrä, hankittavien vesikalusteiden vedenkulutus, kiinteistön lämmitysmuodon ympäristöystävällisyys, aurinkosähköjärjestelmän toteutus ja kiinteistön kulutusmittaroinnin laajuus.
– Rakennusvaiheessa keskitytään ympäristöystävällisyyteen ja terveyteen. Työmaa laatii suunnitelmat esim. pölynhallintaan ja jätehuoltoon sekä hankkii ja käyttää ympäristöystävällisiä ja vähäpäästöisiä rakennusmateriaaleja.
Miten sertifikaatin tavoitetaso valitaan?
– Yleisesti ottaen tilaaja on asettanut omia tavoitteita vastuullisuuden osalta, jonka lisäksi vihreä rahoitus ohjaa tiettyä tavoitetasoa. Pankkien vihreän rahoituksen ehtona on tällä hetkellä yleisesti Gold-taso. Tavoiteltava taso ja siihen pääsemisen helppous vaihtelee kohdekohtaisesti esim. sijainnin perusteella. Tiheään rakennetut alueet ja hyvät julkisen liikenteen yhteydet helpottavat korkeamman tason saavuttamista. Nämä ovat siis pisteitä, joihin ei voi käytännössä vaikuttaa, jos tontti hankkeelle on jo valittuna.
Miten hankkeen sertifikaatinmukaisuus käytännössä todennetaan?
– Suunnitteluvaihetta koskevat pisteet todennetaan suunnitteluaineiston perusteella. Rakennusvaiheessa työmaan henkilöstö valokuvaa eri työmaasuunnitelmien toteutumista, toimittaa raportteja esim. jätemääristä ja niiden hyödyntämisestä sekä kokoaa käytettyjen rakennusmateriaalien listauksia.
Riihitonttu-kokonaisuus koostui kolmesta vaiheesta, oliko tällä vaikutusta sertifiointiin?
– Riihitontun kokonaisuus käsiteltiin ns. Master Site -hankkeena, jolloin eri vaiheiden yhteiset pisteet saatiin heti hankkeen alussa hyväksytettyä. Tämä vaatii sen, että kaikki hankkeet sijaitsevat samalla tai viereisillä tonteilla. Hankkeiden ollessa lähes identtisiä kaikkien osapuolten työ toki helpottuu ensimmäisen kohteen jälkeen, kun asiat voidaan tehdä osin kopiona edellisestä ja vaatimukset ovat tutumpia.
Huomioiko LEED rakennuksen käytönaikaisen energian ja päästöt?
– Riihitontun vaiheet on sertifioitu hankevaiheen sertifikaatilla (Building Design + Construction, BD+C), joka on voimassa koko rakennuksen elinkaaren ajan, jos suurempia muutoksia rakennuksessa ei tapahdu. Hankevaiheen sertifikaatti ei suoraan ota kantaa toteutuneisiin käytönaikaisiin energioihin, kulutuksiin tai päästöihin, Saku kertoo.
– On mahdollista hakea myös käyttövaiheen sertifikaattia (Operations + Maintenance, O+M), jossa kyseiset teemat ovat huomioituna. Erona hankevaiheen sertifikaattiin käyttövaiheen vastaavalla on se, että sitä pitää uusia muutaman vuoden syklillä.
Muistuttaisitko lopuksi, miksi rakennusten ympäristösertifiointi on tärkeää?
– Useistakin syistä: ensinnäkin vastuullisuus on nykypäivänä erittäin tärkeä kärkiteema yrityksille, sijoittajille ja rakennusten käyttäjille. Myös pankkien vihreän rahoituksen kriteerit ovat asettaneet vaatimustasot sertifioinneille vihreän rahoituksen ehtona. Sertifiointi on helppo, validoitu ja laajalti tunnistettu tapa osoittaa kiinteistön vastuullisuus eri sidosryhmille. Sertifioitu kiinteistö on turvallisempi ja houkuttelevampi sijoitus myös arvonnousun, vuokratason ja vuokrausasteen kannalta. Lisäksi parempi energiatehokkuus, vedenkäyttö, jätehuolto vaikuttavat myönteisesti ylläpitokustannuksiin.
Riihitontun LEED Gold -pisteytys
NCC:n projektitiimi yhteistyössä hankkeen kaikkien osapuolten kanssa toteutti sertifikaatin asettamat tavoitteet hyvällä suunnittelulla, yhteistyöllä ja varmalla otteella.
- Rakentamisen aikaisia LEED-sertifiointiin vaikuttavia toimenpiteitä olivat mm. tiukka pölynhallinta sekä materiaalien suojausmenetelmät ja niiden dokumentointi. Työmaalla syntyvästä jätteestä vähintään 75 prosenttia pitää hyötykäyttää, mikä NCC:llä toteutuukin työmaan perustoiminnoilla.
- Vesi- ja energiatehokkuuden kategorioissa Riihitontun kokonaisuus sai pisteitä mm. pienivirtaamaisilla vesikalusteilla, energiatehokkailla talotekniikkaratkaisuilla ja katolle sijoitetulla aurinkosähköjärjestelmällä. Kohde toteutettiin A-energialuokituksella hyödyntämällä rakennusten lämmityksessä ja osassa sähköenergian tuotantoa myös osin yli kilometrin syvyistä syvälämpöjärjestelmää.
- Julkisen liikenteen toimivat yhteydet ja läheiset palvelut toivat hyvät pisteet sijainnin osalta. Riihitonttu sijaitsee keskeisellä paikalla, vain 200 metrin päässä Niittykummun metroasemasta ja kauppakeskuksesta. Talojen suunnittelussa pyöräilijöiden tarpeet on huomioitu riittävällä pyöräpaikoituksella.