Laatuinsinööri Jenni Soini: ”Itse opin saman, minkä lapsetkin – näkyvyys aivan kuorma-auton eteen tai taakse on todella heikko”

Kuopion keskustassa aivan Kuopion Museon työmaamme vieressä sijaitsee Snellmanin 1.–6. luokkien koulu. Koululaisten kulkureitit kulkevat työmaamme ohi, joten yhteistyössä tilaajan kanssa päätimme järjestää heille turvallisuustapahtuman. Kerroimme lapsille raskaan liikenteen aiheuttamista vaaroista ja opetimme, miten kuorma-autot tulee huomioida liikenteessä.

Ensin pidimme koko koululle lyhyen infon liikuntasalissa. Mukana oli Kuopion museon työmaan työnjohtoa ja kirvesmies. Kävin PowerPoint-esityksen avulla läpi raskaan liikenteen aiheuttamia turvallisuusriskejä sekä heijastimen käytön tärkeyttä. Lapset osallistuivat todella hienosti tapahtumaan. He kyselivät paljon ja halusivat kertoa omia kokemuksiaan liikenteestä. Infon jälkeen jaoimme kaikille NCC:n heijastimet, joista lapset olivat todella mielissään ja heti kiinnittivätkin niitä reppuihinsa tai takkeihinsa.

Sitten siirryimme pihalle, jossa osa oppilaista pääsi käymään kuorma-auton kyydissä. Itse opin saman asian, minkä lapsetkin havaitsivat istuessaan kuorma-auton hytissä: näkökenttä aivan auton eteen tai taakse on todella heikko. Eli nimenomaan kaupunkialueella täytyy olla tarkkana raskaan liikenteen kanssa.

Vaikkakin kuorma-auto oli uusi ja varustettu kameroilla, niin silti hytissä istuessa konkretisoitui, että ei kannata olettaa kuskin aina huomaavan jalankulkijoita. Jospa lapsille jäi mieleen toitottamani asia: jos sinä et näe kuskia, ei hänkään todennäköisesti näe sinua. Ota siis katsekontakti kuskiin ja moikkaa.

Kuorma-autossa käyneet lapset kuvittavat kuvaamataidon tunnilla turvallisuustapahtumaa ja koulu lähettää taideteoksia meille. Painatamme muutaman teoksen työmaa-aitaan.

Lasten kokemuksia liikenteestä

  • Olivat nähneet aikuisia ilman heijastimia.
  • PokemonGO-peliä ei kannattaisi pelata samalla kun kävelee.
  • Olivat nähneet autoilijoita, jotka puhuvat puhelimessa.
  • Jos kaatuu esim. suojatielle, pitää auttaa.

 

Turvallisuustapahtuma Kuopiossa

Muista nämä

  • Jos et näe kuljettajaa, ei hänkään todennäköisesti näe sinua.
  • Ota katsekontakti kuskiin ja moikkaa.
  • Huomioi isommat ajoneuvot erityisesti lähestyessäsi risteystä.
  • Katso vielä kerran.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.