Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: Vastuullisen työmaan toimintamalli kehitti jätelajittelua Tampereella

Tampereen alueella kaikki talonrakennustyömaamme noudattavat NCC:n kestävän kehityksen työtä tukevaa Vastuullisen työmaan toimintamallia. Laatu- ja ympäristövastaava Outi Tervakangas on kollegojensa kanssa tehnyt alueella paljon töitä uuden toimintamallin eteenpäin viennissä. Seuraavassa hän kertoo, miten ja mitä sillä ollaan saavutettu.

Tampereen alueella kaikki talonrakennustyömaamme noudattavat NCC:n kestävän kehityksen työtä tukevaa Vastuullisen työmaan toimintamallia. Laatu- ja ympäristövastaava Outi Tervakangas on kollegojensa kanssa tehnyt alueella paljon töitä uuden toimintamallin eteenpäin viennissä. Seuraavassa hän kertoo, miten ja mitä sillä ollaan saavutettu.

Kaikki sai alkunsa, kun kuulin, että kestävään kehitykseen oli tarjolla uusi konsernin työkalu, ja että seuraavana ponnistuksena oli tarkoitus viedä asiaa eteenpäin pilottien kautta. Päätimme samalla teettää opinnäytetyön aiheesta, jotta joku ehtii paremmin perehtyä aiheeseen. Se oli oikea päätös. Työnjohtaja Laura Holopaisen avulla montaa asiaa uudesta toimintamallista selvennettiin työmaalle sopivaksi. Hän teki työnjohdolle ja työntekijöille käytännönläheisiä ohjeistuksia ja esityksiä, mitä Vastuullinen työmaa heille tarkoittaa ja miten se otetaan työmaan alussa käyttöön.

Jätteiden lajittelu ruotuun

Teimme useita kehitysaskeleita, mutta jätelajittelun kehittyminen on isoimpia Vastuullisen työmaan mukanaan tuomia saavutuksiamme. Pilottikohde oli aika tavalla uudisraivaamista monilta osin, mutta varsinkin jätelajittelussa työmaa pääsi lähes 60 %:n kierrätysasteeseen. Opimme myös jälleen kerran, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jollei lajittelua kokonaisuudessaan ole jokaisella työmaalla erikseen ja etukäteen mietitty, ei tulostakaan voi syntyä.

Suunnitelmien lisäksi teimme tiedotteita, opastauluja ja kylttejä. Kehitimme myös yhteistyötämme jäteyrityksen kanssa. Lisäksi tähän tarvittiin jatkuvaa ns. poliisityötä, jotta jääräpäisimmätkin saatiin ruotuun. Pätee mielestäni sama kuin liikenteen valvonnassa: useimmat ajaisivat ylinopeutta, jollei olisi pelkoa valvonnasta ja puuttumisesta.

Tällä hetkellä suurin osa työmaistamme on päässyt sekajäteasteessa alle 40 ja osa jo alle 30 prosentin. On kuitenkin muistettava, että vielä joitain vuosia sitten Tampereella talonrakennustyömaiden sekajäteprosentti oli 90:n luokkaa, joten paljon on menty eteenpäin. Seuraamme tilannetta aina jokaisessa tuotantojohto-, nokkamies- ja työnjohtajien palaverissa. Yhtäkään palaveria emme siis pidä ilman asiasta raportointia samoin kuin ei ole palaveria, jossa työturvallisuutta ei otettaisi käsittelyyn. Lisäksi tiedotamme työmaita kuukausittain tuoreella jätetiedotteella ja työnjohtajilla on pääsy kaikkien työmaiden jätetilastoihin.

Kaikki työmaat vastuullisia

Kaikilta osin ei pilottikohteessa tietenkään vielä onnistuttu, mutta tulimme monessa suhteessa paljon viisaammiksi Lauran opinnäytetyön ja tämän pilottityömaan jälkeen. Tietoisuus asiasta lisääntyi ja nyt siitä on muodostunut jo lähes normaali tapa toimia. Kaikki asuntorakentamisen kohteemme toimivat Vastuullisen työmaan toimintamallin mukaisesti eli tällä hetkellä yhteensä viisi työmaata. Lisäksi toimitilakohteemme noudattavat mallia monelta osin ja mittaamme ne samalla tavalla Vastuullisen työmaan mittarein.

Nykyisin meillä on myös apuvoimana Vastuullisen työmaan vastuuhenkilöksi nimitetty Päivi Laine, joka on esimerkiksi perehdyttänyt henkilökohtaisesti jokaisen työntekijän Tampereella. Olen todennut, että jos asia ei erityisesti kiinnosta tai on vaikea, ei hyväkään luento jää ihmisten mieleen. Mutta Päivi on päässyt kasvokkain tarkastamaan, miten asia on ymmärretty. Vastuullisen työmaan onnistuminen on meidän kaikkien asia, ei vain siihen erityisesti vihkiytyneiden henkilöiden.

Kyllähän uusi toimintamalli alkuun aiheutti naureskelua, välinpitämättömyyttä ja jopa vastustusta, mutta kun asiaa on selostettu jokaiselle henkilökohtaisesti, on asia auennut paremmin. Myös yleinen ilmastokeskustelu ja erityiset sääolosuhteet meillä ja maailmalla ovat tehneet kestävän kehityksen läheisemmäksi ihan jokaiselle. Viime vuoden henkilöstötutkimuksen tuloksista on nähtävissä, että lukemamme ovat nousseet kestävään kehitykseen liittyvissä kysymyksissä, kun Vastuullista työmaata on rummutettu. Kestävä kehitys terminä on varmasti auennut yhä useammalle. Myös monet tilaajamme ovat positiivisesti huomioineet tekemämme työn.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


  • Piia Kauppinen

    11 elokuuta, 2019 22:09

    Hyvää jatkoa teille Outi, Laura, Päivi, hyvän asian eteenpäin viemisestä. Nyt sitten samat tehokkaat tuulet tänne pohjolan perukoillekin.