Elinkaarikouluissa opettajat ja oppilaat keskittyvät olennaiseen

NCC:n elinkaaripalvelut antavat kiinteistölle pitkän käyttöiän. Elinkaarisopimukset tuovat asiakkaalle mielenrauhaa, sillä korjauspalvelut ja huoltotoimet on keskitetty samalle toimijalle. Kiinteistön kunto on turvattu vuosiksi eteenpäin ja käyttäjät voivat keskittyä omaan toimintaansa.

NCC:n elinkaaripalvelut antavat kiinteistölle pitkän käyttöiän. Elinkaarisopimukset tuovat asiakkaalle mielenrauhaa, sillä korjauspalvelut ja huoltotoimet on keskitetty samalle toimijalle. Kiinteistön kunto on turvattu vuosiksi eteenpäin ja käyttäjät voivat keskittyä omaan toimintaansa.

Elinkaarimallien käyttö on yleistymässä Suomessa ja myös NCC tekee elinkaarisopimuksia pitkäkestoiseen yhteistyöhön halukkaiden asiakkaiden kanssa. Elinkaarisopimuksen pituus sovitaan tapauskohtaisesti, mutta usein niitä tehdään noin pariksikymmeneksi vuodeksi. Ylläpitojakso varmistaa kiinteistön säilymisen hyvässä kunnossa käytössä ja vuosien saatossa.

– Palvelu voi pitää sisällään kiinteistöhuoltoa, siivousta, ulkoalueet, erilaiset korjaukset, laitteiden huollot ja kunnossapidot. Kaikki riippuu siitä, mitä tilaaja haluaa, kuvailee tekninen manageri Pekka Jeskanen NCC:ltä.

NCC on tehnyt elinkaarisopimuksia myös logistiikkakeskusten ja terveysasemien käyttäjien sekä omistajien kanssa. Kuntien lisäksi asiakkaina on myös yksityisiä toimijoita. Tyypillinen esimerkki kohteesta on kuitenkin koulu.

Saneeraus ja monivuotinen ylläpito samalta toimijalta

Tällä hetkellä ajankohtaisia ovat Riihenmäen ja Hyökännummen koulut Mäntsälässä. Kiinteistön vanhan osan saneeraamisen lisäksi tiloja laajennettiin. Riihenmäen koulun uudisrakennus valmistui viime kesänä ja vanhan puolen osittainen saneeraus syksyllä 2018. Hyökännummen koulun uudisosa valmistuu kesäksi 2018, sekä vanhan osan saneeraus päiväkodiksi vuoden lopussa.

Kouluille elinkaarisopimuksesta on paljon hyötyä. Kiinteistön kunto on turvattu vuosiksi eteenpäin ja NCC seuraa tilannetta ja tarpeita tasaisesti.

– Olemme laskeneet rakennusosille, laitteille ja järjestelmille elinkaaret ja tehneet sen mukaan korjaussuunnitelmat. Viiden vuoden jälkeen aletaan katsoa pitkän tähtäimen suunnitelman mukaisia korjauksia ja käydään läpi, ovatko ne jo silloin ajankohtaisia. Tarkkailemme kiinteistöä tietyn toimenpidesuunnitelman rungon mukaan ja korjauksia sekä huoltoa tehdään tarpeiden mukaan, Jeskanen sanoo.

Tavoitteena rakennusten pitkäikäisyys

Elinkaarisopimuksissa huomioidaan myös NCC:lle tärkeät ympäristöarvot. Esimerkiksi kahdessa Mäntsälän koulussa käytetään nyt ensisijaisesti maalämpöä, ja kaukolämpö toimii vain varavaihtoehtona. Pitkällä jänteellä energiasäästöt voivat olla mittavat, minkä lisäksi käyttökustannukset ovat maltillisemmat.

– Seuraamme energiakuluja koko ajan, jotta voidaan pohtia, millaisia mahdollisuuksia energiasäästöihin voisi olla. Siinä tulee mukaan kestävän kehityksen ajatus.

Pitkän tähtäimen huolellisella suunnittelulla sekä säännöllisellä ylläpidolla kiinteistö pysyy terveellisenä ja turvallisena vuosia. Elinkaarisopimuksen myötä voidaan varmistaa kiinteistön huoltamiseen tarvittavat resurssit ja tarjota hyvät opetustilat. Näin voidaan välttyä yllättäviltä remonteilta tai evakoilta.

– Tavoite on, että tilaajalle ja käyttäjille saadaan rakennukseen sellaiset olosuhteet, että he voivat keskittyä omaan toimintaansa, ja kun sopimus 20 vuoden päästä päättyy, asiakkaalla on vielä täysin kunnossa oleva rakennus ilman korjausvelkaa, Jeskanen kertoo.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.