NCC:n sairaalatyömaalla haluttiin tehdä ryhtiliike työturvallisuusasenteessa, joka tuntui jäävän kiireen jalkoihin. Vaikka työmaan on pidettävä kiinni tiukasta aikataulusta, työturvallisuudesta ei aiota tinkiä.
– Halusimme lähteä poistamaan nimenomaan kiireen tuntua, vaikka vaatimustaso on juuri aikataulun suhteen kova. Haluamme korostaa kaikille työntekijöille, että kaikki työ pitää tehdä turvallisesti tai ei ollenkaan. Kiireen tuntu ei saa olla ykkösjuttu – kiireessä ei voi tehdä kunnolla, NCC:n F-rakennuksen sairaalatyömaan työnjohtaja Jarmo Mertaniemi sanoo.
Työmaalla on kitketty keskustelujen ja koulutusten kautta yksittäistä riskinottoa ja vauhtisokeutta.
– Siisteyden kanssa tehdään vielä työtä NCC:n työkulttuurin puolesta, jossa kaikki siivoavat omat jälkensä oman työn ohessa, Jarmo toteaa.
Miksi pieniinkin asioihin on tärkeää puuttua?
NCC:n henkilöstö on koulutettu raportoimaan ja seuraamaan työturvallisuusdataa. Dataan pohjautuvan tiedon mukaan pienet työtapaturmat ja lievät vaaratilanteet ovat merkki siitä, ettei kaikki ole työmaalla hyvin, vaan riski vakavalle tapaturmalle on nousussa. Siksi NCC:llä puututaan aina myös pieniin puutteisiin. NCC:n tavoite on nolla tapaturmaa.
– Kaikki tapaturmat ovat niin pienestä kiinni ja juurisyy on usein niin pieni asia, ettei siitä voisi ajatella tapahtuvan mitään. Täällä tulee liian tuttu ympäristö, eikä vaaranpaikkoja enää huomaa. NCC:llä on selkeä linjaus, jonka mukaan ongelmiin puututaan heti kun havaitaan. Meille jokaisella on väliä, NCC:n A-rakennuksen sairaalatyömaan työsuojelupäällikkö Jenna Syrjäkari toteaa.
Jenna myös toteaa, että työturvallisuutta suunnitellaan yhdessä työntekijöiden kanssa:
– Minusta työntekijät välittävät nykyisin työturvallisuudesta enemmän kuin aiemmin.
Kiireisenkin päivän jälkeen joku odottaa kotiin
Oulussa on siis korostettu kaikille, että kiire on tekosyy, puuttuminen on välittämistä ja puuttua pitää heti, kun jotain havaitsee. Työturvallisuussuunnittelu on myös nostettu kunniaan, eikä yksikään työvaihe lähde liikkeelle ennen kuin sille on varmistettu turvalliset aloitusedellytykset.
Yksi teema myös koskettaa yleensä kaikkia:
– Kotona joku odottaa, joten ei näiden töiden takia kannata mitään riskejä ottaa, vaikka urakalla tehdäänkin. Puhumalla asiat käydään läpi ja näytetään esimerkkejä, vaikka valokuvien avulla. Kyllä jokainen sen sitten ymmärtää, Jarmo Mertaniemi kertoo.
Työmaan viikko alkaa NCC:n ja urakoitsijoiden yhteisellä turvavartilla, jossa keskustellaan yhdessä turvallisuusasioista.
– Turvavarteissa tulee puhuttua paljon muutakin, se on sellaista kanssakäymistä, jossa saa sanoa myös mieltä hiertävät asiat, olivat ne mihin tahansa liittyvää.
Tänä vuonna sekä Rakennusteollisuuden että NCC:n omaa työturvallisuusviikkoa vietetään 8.–12.5.2023. Syksyllä NCC:llä kiinnitetään erityishuomiota työturvallisuuteen myös Awareness Day -päivässä.
Lue myös viime vuoden työturvallisuusviikon juttu Oulun sairaalan A-rakennuksen työmaalta!