We Land valmistuu kesällä, mutta on jo nyt ulkoisesti valmiin näköinen. Rakennus on helppo huomata Porkkalankadulla Kaapelitehtaan kulttuurikeskittymän naapurissa, vain muutaman korttelin päässä Ruoholahden metroasemalta. JKMM Arkkitehtien perustajaosakas, arkkitehti Juha Mäki-Jyllilä kertoo We Landin sijainnin tuntuneen Ruoholahdessa lähtökohtaisesti ahtaalta, mutta samalla näkyvältä ja keskeiseltä.
– Uudesta talosta haluttiin mielenkiintoinen uusi maamerkki, joka toisi lisää uutta elämää kehittyvään merelliseen kaupunginosaan. Talon kadulle avautuva ensimmäinen kerros, kolmiulotteiset kuparijulkisivut sekä lasinen ylin kerros hienoine näköaloineen toteuttivat alkuperäisen vision. Rakennuksen matalampi osa sopeutuu ympäristöön, kun taas korkea osa kurkottaa ylös maisemassa ja liittyy osaksi Ruoholahden korkeita taloja ja savupiippuja.
Tontin ahtaus ei ollut suunnittelun ainoa haaste. Päänvaivaa aiheuttivat talon alla kulkeva tunneliverkosto, mukaan lukien metrolinja, sekä läheisen meren aiheuttama pohjaveden paine. Kesken rakentamisen yllätti kuitenkin eniten koronapandemia. Se muutti tullessaan koko toimistokulttuurin ja tapamme tehdä tietotyötä.
– Koronapandemia asetti toimistotyön tulevaisuudelle uusia kysymyksiä ja haasteita. Valittu tyylilaji, rakennuksen ja tilojen korkeatasoinen arkkitehtuuri ja laatu vastasivat kuitenkin hyvin koronan jälkeisen ajan tarpeisiin, jolloin lisääntyneen etätyön myötä työpaikkatilojen laatu korostuu määrän kustannuksella, Mäki-Jyllilä toteaa.
Korkea laatu näkyy myös materiaaleissa:
– Rakennukseen valittiin mahdollisimman luonnonmukaisia, kestäviä ja kierrätettäviä materiaaleja. Sisätiloissa korostuvat puupinnat ja ulkoarkkitehtuuria hallitsevat kupari ja lasi.
Toimistokäyttäjiä houkutellaan paikalle etätöistä nyt yhteisöllisyydellä, viihtymisellä ja hyvillä palveluilla. Niitä kaikkia We Landiin suunniteltiin jo heti alusta alkaen. Taloon tulee esimerkiksi korkeatasoisia ravintolapalveluja ja arkea helpottava Charlie-aulapalvelu. Ihmisten hyvinvointi ja vuokralaisyritysten näkökulmasta tärkeä tilojen tehokkuus olivat suunnittelun keskeisiä tavoitteita.
– Rakennus suunniteltiin mahdollisimman joustavaksi ja avoimeksi. Isot avarat kerrokset mahdollistavat joustavan tilasuunnittelun sekä tilojen räätälöinnin tarpeiden mukaan. Isot ikkunat tuovat valoa kerroksiin ja varsinkin ylimmistä kerroksista avautuvat merimaisemat. Ulkoterassi matalan osan katolla palvelee osaa työntekijöistä. Talossa on hyvät pesu- ja pukutilat liikkuen töihin tuleville, Juha Mäki-Jyllilä summaa.
Laadukkuuteen liitetään nykyisin myös vastuullisuus. Siihen We Landissa onkin panostettu kunnianhimoisesti. Jo suunnitteluvaihe sai kansainvälisen BREEAM-ympäristöluokituksen parhaan mahdollisen Outstanding-tason hyväksynnän. Lopullinen sertifiointi voidaan hakea, kun rakennus on valmistunut ja käytössä.
– Talon sijainti valmiin infrastruktuurin keskellä parhaiden liikenneyhteyksien ääressä on kestävä ratkaisu. Isot ja avoimet kerrokset joustavat erilaisiin toimintoihin ja työn tekemisen tapoihin ja antavat näin rakennukselle pitkän elinkaaren. Materiaaleissa, kuten esimerkiksi sataprosenttisesti kierrätettävässä julkisivukuparissa, sekä teknisissä ratkaisuissa pyrittiin ottamaan maksimaalisesti kestävän kehityksen tavoitteet huomioon, Juha Mäki-Jyllilä toteaa.
Tutustu tarkemmin We Land Ruoholahden nettisivulla!
Arkkitehti Juha Mäki-Jyllilän Top 5
We Landin arkkitehtuurissa
- Rakennuksen särmikäs, tontin reunaehdoista lähtenyt muoto
- Kolmiulotteinen kupari-lasijulkisivu
- Ylin, täyslasinen maisemakerros
- Sisääntuloaula
- Ensimmäisen kerroksen aula- ja ravintolatilat, jotka avautuvat ulos terasseille ja kaduille