Tukevatko yrityksesi toimitilat strategiaasi?

Kustannus ja käyttöaste ovat usein ensimmäisiä asioita, joilla toimitilojen tehokkuutta mitataan. Näkökulmiakin haetaan: kumpi on tehokkaampaa, tiimityötä vai keskittymistä edistävä tila.

Toimitilan tehokkuutta on haastavaa mitata, millään matemaattisella kaavalla sitä ei voi laskea. Miten arvotetaan toimitilan sijainti ja rakennuksen julkisivu yrityksen maineelle, omalle brändille? Entä mikä kasvattaa ihmisten motivaatiota ja mikä sitä syö?

Yhtälö tuntuu mahdottomalta, excelit eivät paljon auta, mutta jotain faktaa pitäisi esittää tilapäätöksen tueksi. Moni nimittäin miettii, kannattaako uusiin tiloihin edes satsata. Siksi NCC on etsinyt mittareita ja löytänyt hyvän: Leesman Index (Lmi). Se on brittien kehittämä ja tällä hetkellä maailman käytetyin alan arviointimenetelmä. Lmi tarjoaa yrityksille ehkä juuri sen tärkeimmän tiedon: kuinka työympäristöt tukevat työntekijöitä niin, että yrityksen tavoitteet saavutetaan.

NCC otti Leesman Indexin käyttöön ensimmäisten joukossa Suomessa ja Pohjoismaissa. Tavoitteenamme on oppia ja jakaa parhaita kokemuksia eri maiden kesken. Nyt voimme myös yhdistää pehmeät ja kovat faktat sujuvasti.

Kyselyn tuloksena työympäristö (fyysinen rakennus) saa Leesman Indexin (Lmi), joka kertoo, kuinka hyvin se tukee käyttäjien toimintaa. Rakennuksen Lmi:tä voidaan sitten verrata muihin esim. saman toimialan indeksiarvoihin ja sitä kautta arvioida työympäristön onnistuneisuutta.

Aitio Business Park

Työntekijöiden vastauksista yrityksen tai organisaation johto saa myös arvokasta palautetta siitä, tukevatko työtilat strategian mukaisia toimintatapoja. Leesmanin aineistoista on voitu vetää mielenkiintoisia korrelaatioita. Esimerkiksi todistetusti tehokkaimpia työympäristöjä ovat ne, joissa on hyvät kahvi- ja taukotilat, sillä ne tukevat yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä. Se ei ole siis pelkästään mukavaa, vaan myös tehokasta.

Leesmanin tekemien omien tutkimusten perusteella varmaa on myös se, että joka tapauksessa työtilan suunnitteluun ja kehittämiseen kannattaa panostaa, sillä se maksaa itsensä takaisin tehostuneempana työntekona.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.