Miten vastaisit kysymykseen: How do you feel about your job?
Teetimme viime syksynä tutkimuksen yli 4000 pohjoismaalaiselle. Kysyimme mielipiteitä työpaikoista ja aloitimme aika yleisluontoisella kysymyksellä: How do you feel about your job? Kysymys piilomerkitsee tietenkin hyvin erilaisia asioita vastaajasta riippuen. Mielenkiintoista, että tämä oli yksi niistä kysymyksistä, jossa vastaukset eri maittain erosivat eniten. Suurimmat tolpat olivat kaikilla mailla vastauksessa Good ja seuraavaksi suurimmat kohdassa Very good. Badly ja Very bad saivat todella vähän kannattajia, mutta kuitenkin suomalaisista vastaajista 10 % koki työnsä aika kehnoksi.
Missä Pohjoismaassa sitten ollaan tyytyväisimpiä? Norjassa. Jopa 45 % vastaajista sanoi työelämän olevan ”Very good”. Kaiken kaikkiaan 91 % norjalaisista vastaajista oli tyytyväisiä työelämäänsä. Olen yrittänyt kysyä norjalaisilta kollegoiltani, miksi he viihtyvät töissä niin hyvin, mutta en ole saanut kovin yksiselitteistä vastausta. Asia kuitenkin kiinnostaa, sillä Suomessa vain 24 % vastaajista tunsi ”Very good” –oloa työstänsä. Kuitenkin 63 % oli ihan tyytyväinen työelämäänsä, siis tasolla ”Good”. Missä mahtaakaan olla tämä ero hyvän ja tosi hyvän välillä?
Aina siitä luovuudesta puhutaan
Jos omassa työnkuvassa luovuus tuntuu olevan aika kaukana, voi ainainen luovuudesta puhuminen jo kyllästyttää. Vaikka emme kaikki tee varsinaisia luomuksia, luovuutta tarvitaan esimerkiksi omien työtapojen parantamiseen. Minusta esimerkiksi perheissä ollaan varsin luovia lasten pulmia ratkoessa tai ajanhallinnassa. Ihan sama koskee työpaikkaa. Tutkimuksessamme selvisi, että 65 % pohjoismaalaisista uskoo luovan työympäristön olevan tärkeä, jotta he voivat antaa täyden työpanoksensa. Työtiloilla on siis jopa strateginen merkitys yritykselle. Olisiko tässä mahdollisuus päästä hyvästä tosi hyvään?
Kiireestä stressiin on lyhyt matka
Yli 60 % suomalaisista ja muistakin pohjoismaalaisista sanoo tuntevansa stressiä vähintään viikoittain. Onneksi aika harva heistä tuntee tulevansa stressistä sairaaksi, mutta kuten tiedämme, ei sekään ihan tavatonta ole. Lähes 40 % stressiä tuntevista ilmoittaa, että heidän työsuorituksensa on stressin takia huonompi. Hetkinen. Onko parannettavaa ja millä keinoin?
Minä en voi puhua työn ja vapaa-ajan merkityksestä tai sopivista työmääristä, mutta voin puhua työolosuhteista. Voin vilpittömästi suositella Stress Free –sisustusta, keskeistä sijaintia hyvien kulkuyhteyksien päässä ja yhteisöllisyyttä tukevia tiloja aina liikuntamahdollisuuksia myöten. Paikkaa, joka tukee työhyvinvointia kaikin mahdollisin keinoin.
Etätyöpäivä silloin tällöin voi olla poikaa, jos se on mahdollista. Ympäristö kiittää ja 19 % suomalaisista on sitä mieltä, että kotona voi joskus olla helpompi keskittyä kuin töissä. Sen jälkeen on kiva palata töihin tapaamaan kollegoita: ideoimaan, nauramaan, keskustelemaan ja kysymään. Eikö sellainen ole tosi hyvä työpaikka?