NCC teetti United Minds –tutkimuslaitoksella viime vuoden lopulla työpaikkoja koskevan tutkimuksen. Kysely tehtiin 4 000 palkkatyöntekijälle ja yrittäjälle Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Jopa 90 % vastaajista kertoi olevansa tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen työpaikkaansa. Mikä voisi olla tyytyväisyyden takana?
Samassa kyselyssä yli seitsemän kymmenestä kertoi työpaikalla olevan hauskaa vähintään kerran päivässä ja yli puolet kertoi hauskoja hetkiä löytyvän jopa useita kertoja päivässä. Tulokset ovat yllättäviä ja innostavia. Työpaikan merkitystä tyytyväisyyden, saatikka onnellisuuden mittarina ei pidä vähätellä.
Miten pitää vire yllä?
Kahdeksan tuntia töissä on iso osa valveillaoloajastamme. Todellisuudessa mukaan voidaan laskea myös tunnit heräämisen jälkeen ja työmatkat. Se aika kun usein käytetään erilaisten työasioiden prosessoimiseen. Työntekijät voivat myös itse vaikuttaa siihen, millainen fiilis työpaikalla vallitsee.
Listasin alle yksinkertaisia neuvoja, joiden avulla on helppo pitää yllä omaa hyvää työvirettä ja varmistaa työkaverin hyvä fiilis:
- Uskalla innostua uusista asioista, heittäydy ja anna imun viedä
- Ole läsnä ja aidosti kiinnostunut ympärilläsi tapahtuvista asioista
- Haasta ja kannusta työkavereita!
- Kahvi- ja lounastauko ovat hyviä hetkiä vapaaseen keskusteluun työkavereiden kanssa – pidä kiinni niistä
- Muista työn ja vapaa-ajan tasapainon merkitys, vaikka välillä joutuisitkin joustamaan työajoissa
- Viljele hyvää mieltä, hymy ei maksa mitään
Toimistolla on väliä
NCC kehittää tulevaisuuden toimitiloja, jotka tekevät ihmisistä ja yrityksistä iloisempia. Future Office by NCC –konseptissa huomioidaan työntekijät erilaisten työtehtävien mukaan räätälöidyillä toimitiloilla. Meillä suunnitellaan toimitiloja, jotka tukevat uusien ideoiden syntymistä, tuottavuutta ja työtyytyväisyyttä. Hyvällä suunnittelulla voidaan myös vaikuttaa siihen, että tilat edistävät terveyttä ja inspiroivat ihmisiä kehittymään.
Ilkka Suominen
10 helmikuuta, 2017 10:53Hyvä olo ja hauskuus kuuluvat työpäivään. Tästä kiitos niille kaikille työyhteisön jäsenille jotka uskaltavat olla aktiivisia ja pitävät yllä erilaisia keskusteluja sekä ”haastavat” muitakin kehittymään kommunikaation saloissa.
Tutkimuksen luettuani ihmettelin kuitenkin miksi vain kolme kymmenestä katsoo työpaikkansa olevan suunniteltu tukemaan kommunikointia ja luovia tapaamisia? Uusien toimitilojen suunnittelussa otetaan näitä asioita huomioon, mutta miten on muutossuunnittelun kanssa? Paljonko tähän ollaan nyt ja tulevaisuudessa valmiita panostamaan? Muistetaan kuitenkin että eläkkeelle päästään tulevaisuudessa paljon vanhempana.