Opiskelijat Aleksi, Emmi ja Andy etenevät NCC:n harjoitteluohjelmassa askel askeleelta kohti työelämää

Tänä vuonna NCC:n työmaille saapuu reilut 100 harjoittelijaa ympäri Suomea. Rakennusalan tulevista ammattilaisista halutaan pitää hyvää huolta ja varmistaa heidän työssäoppiminen. Siksi myös harjoittelijoita ohjaavia NCC:läisiä koulutetaan valmentajan rooliinsa.

Kuvassa harjoittelija Aleksi Peltonen.

NCC:n harjoitteluohjelma kiinnostaa alan opiskelijoita; NCC on rakennusalan opiskelijoiden keskuudessa neljänneksi kiinnostavin yritys (Tuudon työelämäkysely 2020). Harjoittelupaikkaa haki yli 1200. Tämän vuoden reilusta sadasta harjoittelijapaikasta iso osa on jo NCC:n harjoitteluohjelmassa olevia työnjohtoharjoittelijoita ja uusia haalariharjoittelijoita on määrällisesti huomattavasti vähemmän.

– Meillä on vähintään kolme harjoittelujaksoa kestävä harjoitteluohjelma, jossa ensisijainen tavoite on tehdä harjoittelijalle polku koko opiskelun läpi. Eli tuossa reilussa sadassa on iso osa jo meille tuttuja harjoittelijoita aiemmilta vuosilta ja osa uusia ensimmäisen vuoden opiskelijoita eli haalariharjoittelijoita, NCC:n harjoitteluohjelmasta vastaava HR-koordinaattori Reetta Kilpeläinen kertoo.

Haalariharjoittelussa tutustutaan työmaan toimintaan ja tehdään käytännön rakennustöitä muiden työntekijöiden kanssa. Seuraava vaihe on työnjohtoharjoittelu, työmaainsinööriharjoittelu ja joskus vielä erikoistumisharjoittelu. Käytännössä harjoittelut tehdään koulujen kesälomilla.

Oma ohjaaja on harjoittelijan tuki ja turva

Suurin osa harjoittelijoista on nyt aloittanut kesätyönsä. Jokaiselle harjoittelijalle on NCC:n toimintamallin mukaisesti nimetty työmaalta oma ohjaaja.

– Turvallisuus on tietenkin tärkeintä, ja tietenkin on todella tärkeää, että harjoittelija oppii. Ilman esimerkkiä, neuvoja ja palautetta oppimista ei tapahdu. Harjoittelijat odottavat innolla harjoittelujaksoa ja uusia kokemuksia sekä käytännön oppimista, Reetta Kilpeläinen sanoo.

Ohjaajille on opastusta ja tukimateriaalia tarjolla normaalin työn ohessa tehtävään ohjaajan rooliin liittyen. Erityisesti NCC:llä halutaan panostaa harjoittelijoiden huolelliseen perehdytykseen ja kannustavan palautteen antamiseen. Harjoittelun alussa määritellään harjoittelijan kanssa yhdessä selkeä tavoite harjoittelujaksolle ja sen toteutumista tietysti myös seurataan yhdessä.

– Minusta harjoittelijoita pitää ohjata henkilökohtaisesti ja olla ohjaamisessa yksilökeskeinen, sillä jokainen ihminen on vähän erilainen. Tärkeää on myös antaa ammattilaisten työtehtäviä, jotta voi kehittyä ammattilaiseksi ja siinä oppii myös sen, millainen vaatimustaso on, NCC:n Kulma21-hankkeen vastaava työnjohtaja Tuomas Vesalainen kertoo.

Tie opiskeluista suoraan oikeisiin töihin

Tuomas Vesalaisen on helppo samastua harjoittelijoihin, sillä oma harjoitteluaika NCC:llä on vielä hyvässä muistissa. Hän, kuten moni muukin NCC:läinen, on tullut töihin harjoitteluohjelman kautta.

– Motivoivaa on se, että jos harjoittelu menee hyvin, niin siitä voi seurata myös hyvän työkaverin palkkaaminen ja saadaan lisää osaavaa henkilöstöä taloon.

Espoossa Keilaniemi Nextin työmaalla Emmi Jonasson on toista vuotta NCC:n työmailla, nyt työnjohtoharjoittelijana. Andy King on jo viimeisessä harjoittelussaan työmaainsinööriharjoittelijana. Molemmat opiskelevat ammattikorkeakoulussa ja ovat innostuneita toimitilarakentamisen monipuolisuudesta ja rakennushankkeiden haasteista.

– Kaikki kohteet ovat erilaisia ja niissä on omat haasteensa. Ylipäänsä tykkään siitä, että tämä on kehittyvä ala, jossa tulee uutta. Ei ehdi myöskään kyllästyä, samanlaisia päiviä ei ole. Töissä oppii ihan eri tavalla kuin koulussa ja omalta ohjaajalta saa aina apua, Emmi Jonasson sanoo.

Andy King on tehnyt töitä jo osa-aikaisesti koko talven läpi.

– Työmaainsinöörin työ tuntuu omalta ammatilta, ehdottomasti. Tässä pääsee miettimään rakentamista tekniseltä puolelta ja näkemään, miten talo rakentuu. Matematiikka on vahvuuteni ja tässä pääsen käyttämään sitä, näissä projekteissa riittää erilaisia haasteita. NCC on myös mielestäni paras rakennusalan yritys olla töissä, tänne haluan jäädä valmistumisen jälkeenkin, Andy King toteaa.

Harjoittelijat Andy King ja Emmi Jonasson.

Rakennustöistä työnjohtoon

Haalariharjoittelija Aleksi Peltonen on uransa alussa, mutta alan valinta on varmalla pohjalla. Isä on NCC:llä mittamiehenä ja juuri isän myötä Aleksi on innostunut rakentamisesta. Hän opiskelee Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja takana on ensimmäinen opiskeluvuosi.

– Täällä on tosi hyviä tyyppejä, huomioivat hyvin, neuvovat ja saa aina kysyä. Tuntuu hyvältä olla täällä. Takana on hybridikoulua, jossa suurimmaksi osaksi oltiin etäopiskelussa ja nyt on mahtava päästä näkemään livenä, mitä koulussa on opetettu. Olen käynyt jo ammattikoulun sähkölinjan, joten tiedän olevani omalla alalla, mutta haluan oppia lisää, Aleksi Peltonen kertoo.

Aleksin harjoittelun ohjaajalla onkin erinomaiset taidot rakennustyön haalariharjoitteluvaiheen ohjaamiseen, sillä työnjohtaja Janne Salmi on tehnyt työuran NCC:n kirvesmiehenä ennen siirtymistään työnjohtajaksi alalla järjestetyn muuntokoulutuksen kautta.

– Onhan tämä työnjohtajan työ ihan erilaista kuin kirvesmiehen työ ja koen, että työmaakokemuksestani on paljon hyötyä. Rakentamisessa on niin monta työvaihetta ja työnjohtajana pitää tietää vähän kaikesta kaikkea, Janne Salmi toteaa.

Ohjaaja ja harjoittelija keskustelevat päivittäin ja ohjaaja on aina tavoitettavissa.

– Aleksi on tehnyt työmaan avustavia töitä ja saanut jo koko ajan enemmän vastuuta, koska on pärjännyt hyvin, Janne Salmi kehuu.

Ohjaaja Janne Salmi ja harjoittelija Aleksi Peltonen.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.